A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit ér az anya, ha egyedülálló?

Az egyedülálló édesanya élete nehéz. Egymagában, sokszor segítség nélkül kell helytállnia a munkában és otthon. Egy személyben családfenntartó, anya, dolgozó nő. Megpróbál gyermekének mindent megadni. Milyen nehézségekkel kell megküzdenie? Hogyan tudja megszervezni gyermekével a közös életüket? Ki az, aki segít ebben? A közös életükbe belépő új partnert, hogyan tudja elfogadtatni a gyermekkel? Ilyen problémákkal küzdöttek meg mai vendégeink Csepregi Éva, Ada és Nagy Anna. Meglepetés férfi vendégünk egyedül neveli fiát, akiért sokat kellett küzdenie.

Egy anyának nehéz feladata van, ha egyedül marad gyermekével. Még több szerepet és feladatot felvállal, melynek kivitelezése sokszor a lehetetlennel vetekszik. Egy személyben próbál megadni gyermekének mindent, amit alapvetően egy teljes családban kellene megkapnia. Célja az, hogy gyermeke ne szenvedjen semmiből hiányt, sokszor önmagát áldozza fel gyermeke érdekében. A kihívások embert próbáló feladatok. Hogyan veszik az akadályokat? Hogyan koordinálja egy személyben a teendők mennyiségét?

Egyszülős családból mozaikcsalád

1970-ben 62 000 élettársi kapcsolatot tartottak nyilván, ez a szám 2011-re majdhogynem meghétszereződött. 2011-ben 537 000 egyszülős család volt, azaz akik egyedülálló szülőként nevelik gyermeküket. Csak minden nyolcadik egyszülős családban a szülői szerepet az apa tölti be.  A házasodási kedv csökkent, és növekszik az élettársi kapcsolatok száma. Ha száz egyszülős családot nézünk, abban 145 gyermek él. Jellemzőek a mozaikcsaládok, amikor újjáalakul, egyesül egy család valamilyen formában. A nő vagy a férfi új párt talált, és a gyermekekkel egyetemben újra létrejön a nukleáris család formája. 2011-es népszámlálás 149 000 mozaikcsaládot mutatott. Az esetek 80%-ban az egyszülős családba egy pótapa érkezik és csak 20%-ban pótanya.

A szingli édesanyák hét legnehezebb feladata:

  1. Az anya soha nem adhatja fel! Gyermeke az első, minden szükséges dolgot elő akar teremteni. Küzdenie kell, hiszen ő felel gyermeke és a saját életéért is.
  2. Ugyanúgy munkába kell járnia, teljesítenie kell. Egyedül kell megoldania a felmerülő problémákat!
  3. El kell tudnia fogadni azt, ha volt párja újra társra talál. Amikor a gyermek éppen az apánál van, megjelenhet az új "pótmama".
  4. Környezete sokszor úgy gondolja, hogy azért nincs párja, mert benne van a hiba, ami megnehezíti a pártalálást.
  5. Vannak helyzetek, amikor megbélyegeznek, mintha csak ő egyedül tehetne sorsa alakulásáról.
  6. Külsejére is oda kell figyelnie, mert az ember környezete sokszor túl őszinte.
  7. Ünnepek során feladata az, hogy gyermekének a legszebbet varázsolja elő, miközben lehet nem érzi jól magát, nem önfeledten boldog.

Az előbb leírt hét pont a nehézségeket mutatja, de sose feledjük, inkább egyedül éljünk, mint egy nem működő, rossz házasságban, amiben mindenki sokkal jobban sérülhet!

 

Kapcsolódó cikkek: