A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Rejtélyes nevek híres ételek mögött

Családneve? Hortobágyi. Keresztneve? Palacsinta. Nem csodálkozunk rajta, pedig lehetne. A székelykáposzta tényleg a székelyekről kapta a nevét? Mi köze van Rákóczi Ferencnek a Rákóczi túróshoz? Mi alapján kapnak egyes ételek családnevet? Nem tévedés, hogy a Rigó Jancsi torta valós személy után lett elnevezve? Lehetne viccelődni a földrajzi vagy családnevekkel, de ennél izgalmasabb az, hogy kerültek az étlapokra az elmúlt évszázadokban és vajon annak, akinek vagy aminek a nevét viselik, tényleg volt köze a gasztronómiához? Bécs és a rántotthús, Somló és a galuska, Miskolc és a kocsonya, Gyula és a kolbász, Párizs és a parizer... Miért más Brassóban az aprópecsenye vagy Pozsonyban a kifli? És hogy történt, hogy híres emberek adták családnevüket egy-egy ételhez, desszerthez? Írói fogások? Vagy gasztronómiai marketing? Vendégünk: Bandor Éva színművész, Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Hajabácsné Dr. Dobos Dóra történész, muzeológus és Cecei-Horváth Gergely étteremvezető, vendéglő társtulajdonos.