A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amerikából jöttem

A fejünkben Amerika még mindig az ígéret földje, de vajon mi igaz a legendából és mennyit ad Amerika, ha csak látogatóba érkezünk? Vendégeink tanulni mentek Amerikába, ahol nem csak tudással gazdagodtak, de az ország - európaitól jócskán eltérő - kultúrájába is bepillantást nyerhettek. Oroszlán Szonja, Kovács Ágnes, Bíró Eszter és persze meglepetés férfi vendégünk mesélnek tapasztalataikról.

A tengerentúli továbbtanulás sok magyar fiatal számára vonzó célpont. Bár az internet sokat segíthet a leendő tanulóknak, az amerikai nagykövetség is üzemeltet egy e célra szolgáló oldalt, ahol nem csak a kinti egyetemekről, de az ösztöndíj lehetőségekről is tájékoztatást kaphatunk.

EducationUSA

Az Amerikai Nagykövetség, a Fulbright Bizottság és az Amerikai Kuckók együttműködésével létrehozott EducationUSA Magyarország honlap magyar nyelvű információt nyújt az USA oktatási rendszeréről, ösztöndíjakról, szakmai gyakorlatokról, vizsgákról és sok egyéb, az USA-ban tanulni szándékozókat érdeklő kérdésről. Az 1992-ben alapított Fulbright Bizottság oktatási és kutatási programokat támogat az USA és Magyarország kormányainak anyagi hozzájárulásával. A Bizottság csereprogramokat szervez magyar és amerikai posztgraduális hallgatók, oktatók, kutatók és középiskolai tanárok részére. Az amerikai egyetemekre való felvételhez általában központilag szervezett vizsgát/vizsgákat (TOEFL, SAT, GRE, GMAT, LSAT, stb.) kell tennie a jelentkezőknek. Arról, hogy melyik oktatási intézmény milyen vizsgát kér, a tanácsadó központokban tájékozódhatunk. A legtöbb vizsgát Magyarországon is le lehet tenni. A tanácsadó központokban lehetőség van a vizsgákra való felkészülésre is.

Külföldiek Amerikában

Amerikában a 2010/2011-es tanévben összesen 723 ezer külföldi diák vett részt az oktatásban, amely az előző évhez képest 4,2%-os emelkedést jelentett. A legtöbb tanuló Ázsiából érkezik, a legtöbben, 157 ezren Kínából. Az ázsiai diákok magas számát jól mutatja, hogy az ösztöndíjasok 64%-át-t is ők teszik ki. Ezzel szemben az Amerikában tanuló magyarok száma igen alacsony. 2001 és 2003 között 1200 magyar tanult az USA-ban, 2008-ban már csak kb. 600 és azóta is ez a nagyságrend jellemző.

Az amerikai felsőoktatásban való részvételt alapvetően 3 nagy múltú ösztöndíj (Fullbright; HAESF – Hungarian-American Enterprise Scholarship Fund; Rotary) támogatja. Az ösztöndíjakban közös, hogy mindegyiknek az a célja, hogy a kint tanulók hazatérjenek és a saját hazájukban kamatoztassák a megszerzett tudásukat. Így az agyelszívás helyett a fordított agyelszívás (reverse brain drain) valósul meg. A kinti letelepedést egyébként tovább nehezíti, hogy nagyon megszigorodtak a kinti munkavállalás feltételei.

Bíró Eszter színész, musicalénekes 1998 és 2000 között a The American Musical and Dramatic Academy-n tanult New Yorkban. Bár még főszerepet is kapott kinn, végül hazajött. Az ott töltött évek meghatározták életszemléletét.

Méhes Krisztián közgazdász-informatikus, sikeres üzletember családi kapcsolatok révén többször járt az Egyesült Államokban, több városban is. Tíz éve siklóernyőzik és jelentkezett a 2022-es Mars One expedícióba.  

Magyarok a Mars felé

Méhes Krisztián jelentkezett a Mars One expedícióba, de nem ő az első magyar, aki a Mars közelébe szeretett volna férkőzni. 2001-ben két 15 éves középiskolás lány, Bodó Zsófia (Budapest) és Gaál Bernadett (Hódmezővásárhely) kapott lehetőséget, hogy részt vegyenek a NASA Mars-kutatási programjában. A Planetary Society nevű nemzetközi szervezet pályázatán saját korcsoportjukban a legjobb dolgozatokat készítették. A pályázatra 44 országból tízezer fiatal jelentkezett. A győztesek: 1-1 amerikai, brazil, lengyel és tajvani, 3 indiai és a 2 magyar lány. A két 15 éves diáklány a kaliforniai San Diegoban lévő irányító központban kapcsolódhatott be a Mars kutatásba. Részt vehettek a Mars Global Surveyor űrszonda által a Földre küldött képek kielemzésében, sőt maguk is vezérelhették a szonda távirányítású kameráját. 

Külföldiek is tanulnak itthon

Nem csak a magyar diákok tanulnak külföldön, de Magyarország is rengeteg külföldi egyetemistát fogad egy évben. 2010 októberében majd 19 ezer külföldi diák tanult a magyar egyetemeken. Az egyetemisták 39%-a egészségügyi, azon belül is orvosi szakot választott, de a bölcsész és művészeti képzés is elismert, az itt tanuló külföldiek 10%-a választotta. A legtöbb külföldi hallgató Romániából, Szlovákiából, Németországból érkezett.

 

Kapcsolódó cikkek:

Amerika és Szent Imre

Először is 1451-ig kell visszalapoznunk a kalendáriumban, amikor egy tavaszi hajnalon Nastagio Vespuccinak, a firenzei...

Tovább olvasom