Hideg tökkrémleves konfitált marhanyakkal és kaporhabbal
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 0,5 dl olívaolaj, 1 kg gyalult tök, 20 dkg tök apró kockákra vágva, 0,5 l zöldségalaplé, 0,5 l tejföl, 1 csomó kapor, 2 citrom leve, 10 dkg vaj, só, tökmagolaj ízlés szerint, 80 dkg marhanyak, 40 dkg mangalicazsír, 1 csomó tárkony, 1 csomó kakukkfű, 2 cikk fokhagyma, 5 dkg só,
Elkészítés: A marhanyakat 5 százalékos sóoldatba 3 órára beáztatjuk, majd letörölgetve a felolvasztott mangalicazsírba helyezzük a fűszerekkel együtt (tárkony, kakukkfű, fokhagyma), és 95 Celsius-fokon 5 órán keresztül konfitáljuk.
Olívaolajon vöröshagymát fonnyasztunk, rátesszük a gyalult tököt, zöldségalaplével megpároljuk, majd a kaporral (a kapros tejfölhabhoz félreteszünk belőle egy keveset), citromlével, vajjal és 4 dl tejföllel összekeverve leturmixoljuk. Pici sóval ízesítjük, és hűtőben hidegre hűtjük.
Tálaláskor a marhanyakat körbepirítjuk, fölszeleteljük, a hideg tökkrémlevesbe helyezzük, a kockára vágott nyers tökkel megszórjuk, és a kapros tejfölhabbal díszítjük. Ehhez az 1 dl tejfölt a félretett kaporral összeturmixoljuk, habszifonba töltjük, és a levest ezzel díszítjük.
Még nincs hozzászólás