A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Frissítő, hűsítő édességek sütés nélkül

A süteményillat nálunk inkább a hűvös időjárás kelléke. Nyáron ugyanis nagyon ritkán kapcsoljuk be a sütőt egy-egy édes műremek reményében. Ennek persze teljesen egyszerű oka van: ilyenkor egyébként is nagy a meleg, nem hiányzik, hogy tovább fűtsük a konyhát. Így megelégszünk olyan desszertekkel és édességekkel, amelyeket nem kell sütni. Íme egy csokornyi a nyári finomságokból.

Fotó: Shutterstock.com

Klasszikus tiramisu

Örök olasz klasszikus desszert a tiramisu, amely nemcsak nagyon finom és könnyű, de még csak sütni sem kell. Igazi nyári édesség. A mascarpone tejszínes krémsajt az alapja. Ha esetleg nem volna szerencséd a boltban ehhez a finomsághoz, akkor íme a trükk: nyugodtan használj helyette natúr vajkrémet. Ugyanazt tudja, csak egy kicsit gazdaságosabb módon.

Hozzávalók: 6 tojás (sárgája), 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 dkg mascarpone, 5 dl 30 százalékos habtejszín, 1 nagyobb zacskó babapiskóta, 2-3 dl kávé, 1 dl rum vagy 2-3 teáskanál rumaroma, 5-6 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítése: A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét tegyük el máskorra. A sárgáját tegyük egy keverőtálba, és szórjuk bele a cukrot és a vaníliás cukrot is. Alaposan keverjük össze robotgéppel. Akkor jó, ha már halványabb sárga a tojás. Ebbe a keverékbe keverjük bele a mascarponét.

Ezután verjük keményre a habtejszínt, majd óvatosan forgassuk a mascarpónés, tojásos keverékbe. A lefőzött kávét keverjük össze a rummal. Ebbe mártsuk bele a babapiskótát, és helyezzük egy tál aljára. Azt is megtehetjük, hogy külön poharakba készítjük a tiramisut. Ebben az esetben a pohár aljára kerüljön az első sor kávés babapiskóta. A babapiskóta tetejére kerül a mascarponés krém.

A krém tetejét szórjuk meg cukrozatlan kakaóporral, majd újabb réteg kávéba mártott babapiskóta következik. Végül mascarponés krémmel fejezzük be az édességet, amelynek tetejét szintén megszórjuk cukrozatlan kakaóporral. Legalább négy órára tegyük hűtőbe.

Málnás chia puding

Fotó: Shutterstock.com

Olyannyira nem kell sem főzni, sem sütni ezt az édességet, hogy némi kavarás után a hűtő végzi el a munka oroszlánrészét.

Ezt az édességet szinte bármilyen nyári gyümölccsel elkészíthetjük a málnán kívül is. Igazán finom sárga- vagy őszibarackkal, szilvával vagy akár meggyel, cseresznyével is. Az egzotikus ízeket kedvelők kipróbálhatják mangóval, banánnal vagy áfonyával.

Hozzávalók: 25 dkg málna, 4 dl tej, 10 dkg chia mag, 4-5 evőkanál méz, fél teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál vaníliaaroma, 2 evőkanál kókuszreszelék, 1 marék pörkölt mandula, 4 evőkanál zabpehely

Elkészítése: A tejbe keverjük bele a mézet, a vaníliaaromát és a fahéjat. Miután alaposan elkevertük, szórjuk bele a kókuszreszeléket, zabpelyhet és a chia magot. Ezt is keverjük el jól.

Tegyük az egészet egy éjszakára a hűtőbe. A chia pudingot kanalazzuk poharakba, majd díszítsük a krém tetejét málnával, végül szórjuk meg apróra tört pörkölt mandulával.

Tálalhatjuk egy rétegben, de több rétegben még különlegesebb lesz ez az édesség.

Mangóvelős pohárkrém

Fotó: Shutterstock.com

Már nem úri huncutság mangót vásárolni a közeli zöldségesben. Bár önmagában is nagyon ízletes ez a gyümölcs, ám tovább fokozhatjuk az élvezeteket, ha egy kis krémet is adunk hozzá. Csupán a turmixra lesz ehhez szükségünk.

Hozzávalók: 3 mangó, 2-3 evőkanál cukor, 2,5 dl habtejszín, 25 dkg krémes túró, 2 teáskanál vanília aroma, 3-4 csepp narancsolaj

Elkészítése: A meghámozott és kimagozott mangó felét tegyük turmixgépbe. Adjuk hozzá a cukor felét és a narancsolajat, majd turmixoljuk össze pürévé. A tejszínhez keverjük hozzá a vaníliaaromát és a maradék cukrot, majd verjük kemény habbá. A túrót pürésítsük egy botmixer segítségével, majd keverjük hozzá a tejszínhabot.

A vaníliás krémet kanalazzuk üvegpoharakba úgy, hogy csak félig töltsük meg azokat. Erre szedjük rá a mangópürét. Díszíthetjük mentalevelekkel. Azonnal tálaljuk.

Kekszes pohárdesszert gyümölcsökkel

Fotó: Shutterstock.com

Ezt a pohárdesszertet is elkészíthetjük bármilyen gyümölccsel, amit csak szeretünk. Nagyon üdítő lesz sárgabarackkal, ribizlivel és mentával.

Hozzávalók: 25 dkg natúr krémsajt, 2,5 dl habtejszín, 4 evőkanál cukor, 2-3 teáskanál vaníliaaroma, fél teáskanál őrölt fahéj, 180 g édes-omlós keksz, 25 dkg eper, 15 dkg áfonya

Elkészítése: A hideg habtejszínt verjük kemény habbá, és közben keverjük bele a cukrot is. Keverjük össze a natúr krémsajtot a vaníliaaromával és fahéjjal, majd óvatosan keverjük hozzá a tejszínhabot.

Üvegpoharakban tálaljuk úgy, hogy elsőként összetört édes-omlós kekszet teszünk az aljára. Erre halmozunk 2-3 evőkanálnyi krémet, majd a felszeletelt epret. Erre megint egy kis krémet teszünk, majd következik az áfonya. Addig rétegezhetjük, amíg a pohárba fér. Frissen tálaljuk.

Csokihabos torta

Fotó: Shutterstock.com

Nem csak pohárkrémeket tudunk nyáron sütés nélkül készíteni, hanem akár tortákat is. Így a nyáron a szülinapjukat ünneplők sem maradnak házi torta nélkül.

Hozzávalók: 40 dkg édes-omlós keksz, 5 dl habtejszín, 2 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 csomag zselatinlap, 3 evőkanál cukor, fél teáskanál fahéj, 1 doboz vajkrém, 2-3 csepp narancsolaj, bogyós gyümölcs a díszítéshez, pörkölt török mogyoró a díszítéshez, 10 dkg vaj

Elkészítése: Tegyük a kekszet késes aprítóba, és őröljük össze morzsává. Adjuk hozzá a megolvasztott vajat, és azzal is keverjük át. A morzsát tegyük egy kisebb tortaformába, és lapítsuk bele. A tejszínt verjük kemény habbá, közben keverjük hozzá a kakaóport.

A vajkrémet keverjük össze a cukorral, a narancsolajjal és a fahéjjal. A zselatinlapokat áztassuk be hideg vízbe. 1 dl meleg vízben oldjuk fel a zselatinlapokat, majd öntsük a fűszeres vajkrémhez, és keverjük el alaposan. Ebbe keverjük bele a tejszínhabot is óvatosan. A krémet öntsük a tortaformába a kekszlap fölé. Simítsuk el a tetejét, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Díszíthetjük bogyós gyümölcsökkel és pörkölt török mogyoróval. 

Címkék: tiramisu, édességek sütés nélkül, málnás chia puding, kekszes pohárdesszert gyümölcsökkel, csokihabos torta, mangóvelős pohárkrém

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!