A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kedvencünk, a dinnye

Nagyanyáink kenyérrel (is) ették, mostanában sokan pármai sonkával fogyasztják, de jól lehűtve, önmagában is - akár a görögdinnye, akár a sárgadinnye - kiváló csemege a meleg napokban. A nyár elképzelhetetlen dinnye nélkül.

Fotó: Thinkstock

A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt, a dinasztikus Egyiptomban történt. Az eseményt hieroglifákkal is megörökítették. A mai dinnye szezonja június végén, július elején kezdődik, ilyenkor már lehet venni igazi „magyar mézédest”. Ez a növény szereti a fényt, tehát minél többet süt a nap, annál édesebb gyümölcsökre számíthatunk. Az érett görögdinnye hangja mély, de ezt csak az igazán vájtfülűek hallják. A zöldségesnél nem érdemes kopogtatni, ütögetni, bízzunk benne, hogy a termelő, aki leszedte, ért hozzá.

A görögdinnyét bátran fogyaszthatják a súlyproblémával küzdők is, hiszen 10 dkg gyümölcs csupán 30 kalóriát tartalmaz. Sőt, dinnyekúrával méregteleníteni is lehet! Ha 3-7 napig csak görögdinnyét fogyasztunk, a szervezetünk megtisztul a salakanyagoktól, és pár kilóval könnyebbek is leszünk. Mivel a dinnye teltségérzést okoz, könnyen elűzi az éhséget, így nem nehéz tartani a kúrát, a benne lévő ásványi anyagok pedig biztosítják mindazt, amire szüksége van a szervezetnek.

A görögdinnye magas víztartalma miatt oltja a szomjat, emellett kiváló vízhajtó és vesetisztító. Nyersrosttartalma elősegíti a vastagbél működését. Gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, tartalmaz foszfort és magnéziumot, így az immunrendszerünkre is jótékony hatással van. Fogyasszunk belőle minél többet a nyáron, mert nemcsak finom, hanem egészséges is!

A sárgadinnye hasonló jó tulajdonságokkal büszkélkedhet, sőt, még a bőrünk is szereti. Ha van otthon egy fél uborka, egy kis szelet sárgadinnye és egy tojás, remek feszesítő, bőrmegújító arcpakolást készíthetünk. 10-15 dkg uborkát turmixoljunk össze egy szelet sárgadinnyével és egy tojással. Masszírozzuk a bőrünkbe, és legalább 10 percig hagyjuk az arcunkon, majd öblítsük le. Másik lehetőség az otthoni bőrmegújításra, ha 2 evőkanálnyi pépesített sárgadinnyét kikeverünk 1 evőkanál tejföllel. Ezt 20 percig hagyjuk a bőrünkön: remek hidratáló!

Medgyesegyháza, a Békés megyei kisváros a magyar dinnyetermesztés egyik fő bázisa. Itt él Karlik Jánosné, aki szívesen kísérletezik dinnyéből készült ételekkel, italokkal. A Medgyesegyházán immár huszadik éve megrendezésre kerülő Dinnyefesztivál ínyencversenyén különleges és ízletes finomságaival számtalanszor megkapta a zsűri elismerését. Az ő receptjei következnek:

Görögdinnyedzsem
6 kg görögdinnye húsát összeturmixoljuk. Beleteszünk 1 evőkanál citromsavat, és 2 órát állni hagyjuk, majd átszűrjük a megmaradt sűrítményt. Ezt 2 kg zselírozott cukorral 4 percig főzzük, utána üvegekbe rakjuk, és kész is van a különleges dzsem. Dunsztolni nem kell.

Sárgadinnyeital
Leturmixolunk egy sárgadinnyét, és átszűrjük a levét. 2 dl léhez, 1 dl sárgadinnyevodkát adunk, 1 kávéskanál citromsavat, 1 dl lehűtött tejszínt és 1 dl ananászlét. Az összekevert alapanyagokat ananászkarikával díszített talpas poharakban kínáljuk.

Spicces golyók
Kétféle, sárga és zöld húsú sárgadinnyéből félgömböket készítünk. Zárható, nagy edénybe tesszük őket, leöntjük muskotályos borral, meghintjük kevés szegfűszeggel, beleteszünk néhány egész fahéjat. Ízlés szerint cukor, vaníliarúd, pár szem ánizsmag kerül hozzá, majd az egészet megkeverjük, lezárjuk, és 2 napig a hűtőszekrényben állni hagyjuk. A dinnyegolyókat öblös poharakba szedjük, a levet átszűrjük, és a poharakba adagoljuk. Tejszínhabbal kiváló desszert, de önmagában is kellemes nyári hűsítő.

Rizses dinnye
3 dl tejben megfőzünk 1 dl rizst. 50 dkg sárgadinnyét nagylyukú reszelőn lereszelünk, és a mézzel édesített kihűlt rizshez adjuk, majd beletördelünk ízlés szerint étcsokoládét. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tálkákba adagoljuk, és tejszínhabbal kínáljuk.

Görögdinnyeleves
A görögdinnye levét kinyomkodjuk és leszűrjük. 1,2 liter görögdinnyeléhez teszünk 1 dl rumot, 2 evőkanál mézet és 1 kávéskanál citromsavat, hogy szép maradjon a színe. Belekeverünk 2 dl tejszínt, és jól lehűtjük.
Főzés nélküli vaníliás pudingot készítünk a leírás szerint, és tálalás előtt kanállal galuskákat szaggatunk belőle a levesbe, de tehetünk bele sárgadinnyegolyókat is.

Ha a dinnyét esetleg nem találjuk elég édesnek, ízletesnek, akkor készítsünk belőle savanyúságot!

Savanyúság görögdinnyéből – Cseh Györgyné receptje alapján

A dinnyét megmossuk, meghámozzuk, de a héjának csak a zöld részét távolítjuk el. Ezután felszeleteljük és besózzuk. Legalább fél órát állni hagyjuk a sóban. Utána üvegbe rakjuk, teszünk hozzá vöröshagymát és erős paprikát. Elkészítjük a levet. 1 liter 10%-os ecethez 3 liter vizet teszünk, ízlés szerint cukrot vagy édesítőszert, rakunk bele babérlevelet, szemes borsot és nátrium-benzoátot. Sóra már nincs szükség, mert a dinnyét besóztuk.

A levet felforraljuk, és az üvegben lévő dinnyére szedjük. Az üvegeket lezárjuk. Gumit ne használjunk, ha szükséges, befőttes spárgával kössük meg a celofánt. Ezután dunsztoljuk. Húsételek mellé egész évben fogyaszthatjuk, úgy, mint bármelyik savanyúságot!

Címkék: recept, leves, nyár, dinnye, sárgadinnye, savanyúság, dinnyefesztivál, medgyesegyháza

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!