A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Dobozolható ételek, avagy mit vigyek magammal a munkahelyemre?

Speciális étrend, diéta, az étkezési lehetőség hiánya, unalmas menzai koszt vagy akár anyagi megfontolás is lehet az oka annak, amikor úgy döntünk, hogy magunk visszük az ebédünket a munkahelyünkre. Legyen bármelyik is, nem árt, ha van a tarsolyunkban, pontosabban a receptjeink közt több olyan étel is, amelyik kiválóan dobozolható. Vagyis: esztétikailag is bírja az utazást, és felmelegítve is finom.

Fotó: Shutterstock.com

Ahhoz, hogy az időnkkel is spóroljunk, két módon alkothatunk szállítható ebédet. Az egyik, ha vacsorára többet főzünk, és abból teszünk az ételesdobozba. Akár le is fagyaszthatjuk, így nem kell másnap ebédre is ugyanazt enni. Ha már van a mélyhűtőben egy-két ilyen dobozos vacsora, úgy változatossá is tehetjük.

Az is remek megoldás, ha a hétvégén rászánunk egy kis időt, és kifejezetten munkahelyi ebédeket főzünk, bedobozoljuk, és így a hűtőben várhatja sorsát hétközben. Ez esetben két, legfeljebb három napra dolgozhatunk előre, kivéve, ha a fagyasztóba is teszünk belőle.

Lehetnek az ételek ugyanazok vagy különbözőek, ez már az ízlésünkön múlik. Mivel a szemünkkel is eszünk, így sokat dobhat a szállítható ebédünkön, ha egy szép és egyben praktikus ételhordóba tesszük.

Tipp: A munkahelyi ebédeknél fokhagymaport javasolt használni. Ugyanis a fokhagyma aromája így benne lesz az ételben, de az elfogyasztása után nyugodtan mehetünk társaságba.

Édes-csípős csirke illatos rizzsel

Ez a fogás elkészíthető tofuval is, így vegetáriánus étel lesz belőle. Amennyiben gluténmentesen szeretnénk tálalni, akkor szójaszósz helyett kókuszaminót használjunk.

Hozzávalók:

  • 4 csirkemellfilé
  • 3 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 4 evőkanál méz
  • fél dl szójaszósz
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál csilipehely
  • 2-3 csipet só
  • 2-3 csipet őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál olaj
  • főtt jázmin rizs a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A csirkemellet vágjuk nagyobb darabokra. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben, és dobjuk rá a csirkemelldarabokat. Süssük addig, amíg kissé megbarnul a széle, majd tegyük félre.
  3. Tegyük egy kisebb tálkába a keményítőt, és keverjük össze simára néhány kanálnyi vízzel.
  4. Egy kisebb lábasba öntsük bele a maradék vizet, szójaszószt, fokhagymaport, mézet, csilipelyhet és a keményítős vizet. Alaposan keverjük össze, majd alacsony hőfokon melegítsük addig kevergetve, amíg besűrűsödik.
  5. Tegyük a sült csirkemellet az ebédhordóba, és öntsük rá a szószt. Tegyük mellé az illatos jázmin rizst. Tároljuk hűtőben a tálalásig.

Sajtos tésztasaláta

Fotó: Shutterstock.com

Ha tartalmasabb fogást szeretnénk, akkor salátánkat sült csirkemelldarabokkal dúsíthatjuk. Így remek maradékmentő étel is, mert akár az előző napi sült hús is belekerülhet.

Hozzávalók:

  • 1 csomag csavart tészta
  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 15 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)
  • 1 csomag krémfehér sajt
  • 10 dkg cheddar sajt
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 3 teáskanál citromlé

Elkészítése:

  1. A tésztát és a brokkolit főzzük ki sós vízben, mindkettőt félpuhára.
  2. Keverjük össze alaposan egy tálban az olívaolajat, citromlevet, fokhagymaport és a bazsalikomot.
  3. A kifőtt és leöblített tésztát keverjük össze a brokkolival és a felszeletelt paradicsommal. Tegyük hozzá a felkockázott cheddar és krémfehér sajtot.
  4. Öntsük le a fűszeres olívaolajjal a tésztát, és alaposan keverjük össze.
  5. Azonnal az ételhordóba tehető.

Csirkemell kertészné módra

Fotó: Shutterstock.com

Ez az étel is vegetáriánussá varázsolható, ha a hús helyett tofut használunk.

Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemellfilé
  • 200 g natúr joghurt
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • fél kávéskanál őrölt fekete bors
  • fél kávéskanál só
  • 1 dl olaj
  • 2 avokádó
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 1 uborka
  • 1 csomag saláta
  • 1 csicseriborsó-konzerv
  • 3-4 evőkanál olívaolaj

Elkészítése:

  1. Keverjük össze egy nagyobb tálban a joghurtot, fokhagymaport, sót és a borsot.
  2. A csirkemellet pácoljuk be a joghurtos keverékbe, és tegyük hűtőbe két-három órára, de lehet egy egész éjszakára is.
  3. A bepácolódott csirkemell mindkét oldalát süssük világosbarnára egy serpenyőben, forró olajban.
  4. Tálaljuk a felszeletelt zöldségekkel, amelyeket lecsepegtetünk egy kis olívaolajjal.

Vajban sült lazac

Fotó: Shutterstock.com

Az egyik leggyorsabban elkészíthető fogás. Így akár egy sűrű nap végén is könnyedén összedobható, mert csak pár percnyi munkát igényel.

Hozzávalók:

  • 500 g lazacfilé
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom
  • 4-5 csipet só
  • késhegynyi őrölt fehér bors
  • fél fej brokkoli vagy fél csomag fagyasztott
  • fél csomag zöld spárga
  • főtt basmati rizs

Elkészítése:

  1. A halszeletek mindkét felét sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével ízesítjük.
  2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és közepes hőfokon a hal mindkét oldalát addig sütjük, amíg kifehéredik.
  3. A brokkolikat sós vízben puhára főzzük.
  4. A spárgákat cukros-sós vízben pár perc alatt puhára főzzük.
  5. Főtt basmati rizzsel tálaljuk, és a végén meglocsoljuk a sült vajjal.

Címkék: sajtos tésztasaláta, munkahelyi ebéd, édes-csípős csirke illatos rizzsel, csirkemell kertészné módra, vajban sült lazac

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!