A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Árva vára az ország jelképe

Szlovákia mindig, mindenütt elbűvölően szép. A helyi turistairodák szeretik Szlovákiát a Tátra Svájcaként bemutatni. Ez mindaddig mosolyt fakasztó túlzásnak tűnik, amíg az ember el nem csábul, és valóban útra nem kel, hogy kihasználva a hely közelségét, a maga szemével győződjék meg az állítás igazságáról.

Árva vára
Fotó: Shutterstock.com

Árva vára – Oravsky hrad

A legtöbb hívogató plakáton és prospektuson Árva, azaz Orva és vára szerepel, amely már-már az ország jelképe lett. Kellően vadregényes ahhoz, hogy utazásra ösztönözzön.

Az 1200-as évek közepén épült, alatta válik ketté az út Szilézia és Krakkó felé. Mindig fontos hely volt, bár ez a sziklára épült erőd alatti kisvároson alig látszik. A vár három szintje különböző évszázadokban épült, a ’legújabbat’ a Thurzó nemesi család építtette reneszánsz stílusban, 1611-re lett készen. Csoda, hogy a sok háborús ostrom után ilyen jó állapotban megmaradt, s bár 1800-ban tűzvész pusztított benne, az akkori tulajdonosok, a Pálffyak helyreállíttatták.

Érdemes bejárni termeit a falfestmények, a bútorok és a műkincsek miatt. A vár legpompásabban az Árva folyó partjáról fest, vagy egy bérelhető tutaj gerendáiról, de látványa akkor markol legjobban a szívbe, amikor egy dermedt, borongós őszi napon átsejlik a ködfelhőkön. Persze, bizonyos, hogy a várat évente felkereső majdnem kétszázezer látogató más-más pillanatra esküszik.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 6. számának 55. oldalán!)

Címkék: pozsony, dévény, árva vára, a felvidék várai, somoskői vár, szepeskői vár, nyitra, szomolány vára, csejtei vár, beckó, bajmóczy várkastély, trencséni vár, zsolnai vár

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!