A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szerelem korkülönbséggel

Vajon mi az oka annak, ha egy fiatal nő nála jóval idősebb férfihez vonzódik? Talán egy érettebb férfi már biztos egzisztenciával bír? Esetleg a fiatal nő pótapát keres a nála több évvel idősebb párjában? Tény, hogy az idősebb férfiak sokkal több élettapasztalattal rendelkeznek, megfontoltabbak, nyugodtabbak, készek a családalapításra. De nemcsak a fiatal nő-idősebb férfi párosítással találkozunk. Az idősebb nő-fiatalabb férfi felállás sem ritka manapság. Legyőzhetőek a generációs különbségek, valamint a család, a környezet ellenállása? Erről beszélgetünk Vámos Erikával, Szávay Ágnessel, Süle Judittal és meglepetés férfi vendégünkkel.

A párválasztás sikere igen sok mindentől függ. Sok esetben olyan párkapcsolatok is tökéletesen működnek, amelyekben a párok között akár több tíz év korkülönbség is van. 

Mitől működik jól?

Amikor a szerelem kialakul, nincsenek határok, nincsenek akadályok. Ezért érdemes folyamatosan nyitott szemmel járni, hiszen pont akkor találhat ránk az igaz szerelem, amikor nem is számítunk rá. Amikor pedig megtaláltuk a nagy ő-t, ne foglalkozzunk mások véleményével, csupán azzal, hogy mi magunk jól érezzük magunkat, valamint, hogy az igaz szerelmet tudjuk megbecsülni és megtartani. 

A legtöbbször a gyerekvállalásra mennek rá nagy korkülönbséggel létrejövő párkapcsolatok. Ha a nő a fiatalabb, arról kell döntenie: megfosztja-e magát a szüléstől, anyaságtól, amennyiben idősebb párja nem szeretne újabb gyereket. A fiatalabb férfi pedig sokszor nem végleg köteleződik el a lelke legmélyén, bátrabban és lazábban odázza el az apaságát, mert tudja, ő még sokáig nem futhat ki az időből. Az idősebb korosztályhoz tartozó férfi dilemmái sem könnyebbek, mert hatalmas lelki terhet vesz a nyakába akkor, amikor azt kell számolgatnia, lehet, hogy a születendő fia, lánya érettségijét sem éri meg.

Ezek azok a döntések, amelyek nagyon megterhelik a szerelmet, és idővel netán újra mérlegre tesznek mindent.

Híres házasságok - nagy korkülönbséggel

Charlie Chaplin 1943. június 13-án vette feleségül Eugene O’Neill drámaíró Oona nevű lányát . Nem csak a közvélemény, hanem az író sem nézte jó szemmel a házasságot: Chaplin ugyanis 54 éves volt, míg Oona csak 17! A lány apja ráadásul olyannyira ellenezte viszonyukat, hogy minden kapcsolatot megszakított Oonával, és csak Chaplin 1977-ben bekövetkezett halála után békült ki vele. Ám minden ellenségeskedés ellenére hosszú és boldog házasságban lehetett részük. Oona haláláig kitartott idős szerelme mellett. Több, mint három évtizedes együttlétük alatt nyolc gyermekük született. Három fiuk a Christopher, az Eugene és a Michael, öt lányuk a Geraldine, a Josephine, a Jane, a Victoria és az Annette-Emily nevet kapta szüleitől. Utolsó gyermeke születésekor Chaplin 73 éves volt. Oona 14 évvel élte túl férjét. Hasnyálmirigyrákban hunyt el 1991-ben.

Ady Endre és Csinszka, vagyis Boncza Berta házassága sem volt egyszerű eset. Boncza Miklós igen rossz szemmel nézte, hogy lánya választottja nemcsak rossz hírű, de immár megtört, beteg ember, aki ráadásul az alkohol rabja. Minden, mitől féltette leányát Boncza Miklós, az Adyban megtestesült. De nem ő volt az egyetlen „gyenge láncszem”. Az Ady család soha sem tudta elfogadni az ifjú asszonyt: Ady édesanyja féltékenyen figyelte menyét, míg Endre testvére, Ady Lajos a költő haláláig megkeserítette a pár életét…

Kapcsolódó cikkek: