A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A szerelem fiatalító hormonjai

Amikor az ifjú lány meglátta az őszülő férfit, nem volt több számára, mint egy, a sok középkorú közül. Ma a fruskának már úgy kell rá magát emlékeztetnie, hogy nem egykorúak idősödő párjával. Másként látja talán? Vagy valóban megfiatalodott a párja?

Fotó: Thinkstock

Igen – mint aki nemrég vett részt egy fiatalító hormonkezelésen. Persze, ki engedhet meg magának ilyen luxust, és ki vállal ekkora kockázatot? Nyilvánvalóan egy szerelmes ember. Csakhogy ez a kezelés nem úgy történik, ahogy elképzeljük. Nem kell hozzá ellátogatni Kaliforniába, a Palm Springs-beli Életmeghosszabbító Intézetbe, és attól sem kell tartanunk, hogy mellékhatásként Frankenstein-külsőnk lesz. Egyáltalán semmit sem kell tennünk azon kívül, hogy engedjük: Cupido nyila szíven találjon. Miközben agyunk kérgével még próbáljuk megzabolázni a képzeletünket, mondván, hogy úgysem találunk viszonzásra, vagy ha igen, hát meglesz a böjtje, mélyről kiindulva már birtokba vesz egy euforikus érzés és az egyik legfőbb jutalmazó agyterületen, az accumbens magban tartósan megnő a véráramlás, ez a dopamin nevű hírvivőnek köszönhető, amely arra serkent: tegyünk meg mindent a vágyunk tárgyának eléréséért.

Egzaltált hexameterek, csapongó csillagászati fejtegetések, illatköd? Nem csak ez: egész szervezetünk bedobja magát. Ezt eddig bármelyik szerelemről elmondhatjuk. Egy jóval fiatalabb ember ezenfelül újraéleszti a régi valónkat. A megidézett ifjúság pedig egyetemes parancsot indít a sejtjeink felé: felejtsék el az öregedést, változott a program!

A fiatalodás az agyban kezdődik. Először a korral járó komolyságunkat fújja el a dopamin és az amfetamin-szerű PEA (feniletilamin). Ebből ered a szerelem közismert hatása: megbolondít. De hinnénk-e, hogy épp az ellenkezője történik, és okosabbá válunk? A szerelem növeli a BDNF, vagyis az agyi neurotrofikus faktor szintjét. Ez arra ösztönzi az agyi őssejteket, hogy új idegsejtekké alakuljanak, az izomsejtek körüli szatellit sejtek pedig izomsejtekké fejlódnek. A memóriánk is erősödik, idegsejtjeink pedig védetté válnak a stressz romboló hatása ellen.

Szeretkezz és háborúzz

Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem – mondja a népi bölcsességet summázó dal szövege. A szerelem volt már lángoló, éltető, halálos, varázslatos vagy gyűlöletes. Csak stresszcsökkentő nem. Míg a tudomány ezt is fel nem találta. Persze, lehet, hogy a szerelem akkor kezdi csökkenteni a stresszt, amikor már maga is kezd kicsit szelídülni. Velünk együtt.

A titok az oxitocinban rejlik, amely csupa ellentmondás. Szeretkezz és háborúzz – szól az utasítása. Vagyis fokozza a kötődést a párunkhoz, a csoportunkhoz, de az ellenségességet is a riválisok és a csoporton kívüliek iránt. A stabil kötődés tartósan magas oxitocinszintet eredményez. E hormon pedig egy másiknak, a DHEÁ-nak (dehydroepiandrosterone) is fokozza a termelődését, amely a fiatalító és antistressz-hatása miatt táplálékkiegészítőként is elterjedt. Nőknél harmincöt-ötven éves kor között az ösztrogén hormon mennyisége harmincöt százalékkal csökken. Férfiaknál ez a folyamat fokozatosabb, a harmincadik életévtől kezdve évi egy százalékkal csökken a tesztoszteronszintjük. A DHEA tesztoszteronná és ösztrogénné is átalakulhat, így pótolhatja ezek hiányát, ily módon egész testünket megfiatalítva!

Címkék: szerelem, korkülönbség, hormonok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!