A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kezdődik az érettségi!

Újra itt az érettségi időszaka. A fiatalok lázasan készülnek a nagy megmérettetésre. Az édesapák hogyan emlékeznek vissza a saját érettségijükre? Tudják-e követni a különböző pontrendszereket, a beszámítási lehetőségeket? Milyen elvárásokat állítanak fel gyermekükkel szemben? Apaként részt vesznek-e a felkészülésben? Mennyire és miben kell segítenünk gyermekünket a vizsga előtt? Tanácsot ad Győrfi Pál, Gundel Takács Gábor és Limpár Imre. Meglepetés hölgyvendégünk lánya a héten érettségizik.

A fiatalok talán első legnagyobb megmérettetése vár a most érettségizőkre is. Hatalmas feladat, kihívás, elvárás, s mindeközben a jövőjük iránymutatója forog kockán. A merre tovább kérdése.. Később természetesen úgy gondolnak vissza rá, mint egy jó emlék, amelyen gyorsan túljutottak, mert jöttek az egyre nagyobb és nagyobb kihívások. De a végzős középiskolások számára ez egy nehéz időszak, mert abban az adott pillanatban sikeresen kell teljesíteniük. Szülőként hogyan tudjuk támogatni őket? Mire van szükségük? Ha a pályaválasztásukról van szó, akkor miben tudunk mi segíteni? 

115 300 diák érettségizik idén. 425 700 pedig a letett vizsgák száma, ebből 42 400 emelt színtű érettségi. 1200-al nőtt az emelt érettségik száma. A hét féle vizsgafajta bármelyikével élhetnek a diákok: a normál, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító. A követelmények a tavalyiakhoz képest nem változtak, viszont változott a választható vizsgatantárgyak száma. S a diákokat összesen 3327 érettségi vizsgabizottság fogja segíteni és megítélni eredményüket. 

Merre tovább?

Egyre nagyobb kihívást és elvárást jelent az érettségi, magasabb lécet kell megugrania a diákoknak továbbtanuláshoz, nem beszélve az egyetemi felvételiről, ami szintén nagy felkészültséget követel. Egy kutatás szerint a középiskolások nagyobbik részének célja a továbbtanulás. Egy részük pontosan tudja, hogy merre szeretne orientálódni, sőt az intézmény is ki van nézve, de vannak azok, akik egy körülbelüli érdeklődési területet céloznak meg. Sokan vívódnak, hogy a felkapott, piacképes szakot válasszák, vagy hallgassanak a belső megérzéseikre, s olyan területre menjenek továbbtanulni, ami leginkább megfelelő számukra.  

Természetesen ezek mind komoly és összetett kérdések. Van, akiben korán megérik a pályájáról való elképzelése, van, akinek ennél is több impulzus kell ahhoz, hogy el tudja dönteni számára mi az, ami biztos, hogy nem felelne meg, és mi az, amelyet szívvel-lélekkel tudna végezni. Fontos a szülői támogatás, de emellett az is fontos, hogy a kudarcokat és a sikereket is megfelelő mederben tudja kezelni. Legyen sok rövid, de hosszú távú célja is, a rövidek irányt és utat mutatnak a megfelelő hosszú távú elképzeléshez. 

Minden érettségizőnek sok sikert kívánunk! Winston Churchill mondta, hogy "a siker nem döntő, a kudarc nem végzetes: a bátorság, hogy folytasd, ez az, ami számít.

Kapcsolódó cikkek: