A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Egyenlő esélyek a munkában?!

A Gemius kutatása szerint Magyarországon az emberek nagyjából fele nem választana női főnököt, vagy beosztottat. Ugyanakkor vizsgálatok azt is mutatják, hogy egy sokszínű közösség, ahol például a nők és férfiak aránya is kiegyensúlyozottabb, sikeresebb. Ez megéri a cégeknek és jó az ott dolgozóknak is. Na, de tesznek-e ezért valamit a vállalatok? Javulnak-e a nők munkakörülményei? Elfogadják-e a női felsővezetőket? Az esélyeket latolgatjuk Nagy Beátával, Repka Ágnessel és Dávid Ilonával. Meglepetés férfi vendégünk szerint a nők olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, amely a férfiakban kevésbé van meg.

Úgy, ahogy a férfiaknak, úgy a nőknek is nagyon fontos, hogy karriert építsenek. A karrierista nő kifejezésnek van egy pejoratív kicsengése, miközben ez egy pozitív jelző, ambíciókkal teli életvitelre utal. Nekünk is megvan arra az igényünk, hogy olyan munkát csináljunk, amit szeretünk és elismerésben részesülhessünk. Nem kell választanunk a karrier és a családalapítás között, a kettő együtt is jól működhet. Le kell vetkőznünk a múlt ideálképét, a nőnek nemcsak a háztartás és a gyermeknevelés a feladata, hanem az is, hogy önmagát megvalósítsa.

A nők önmenedzselése 

Joó Zsuzsanna, karriertanácsadó szerint nagyon sok női munkaerőre jellemző, hogy későn lép ki a munkaerőpiacra. Sokan több diplomát szereznek, majd 30 éves kor körül tapasztalják meg a valóságban a munka világát. Sokunkra jellemző, hogy a sikereket a véletlennek tudjuk be. Nagyon nehezen viseljük a kritikát, ami az önbizalom hiányunknak köszönhető és bizonyítási vágy miatt nehezen tudunk nemet mondani. Az önmenedzselésben kevésbé vagyunk céltudatosak, kevesebbet kezdeményezünk és kevesebbszer szólalunk fel. Ebben a férfiak erősebbek. 

Egy britt tanulmány a nők karrierútját kutatta, azt vizsgálta miért kevés a felsővezető, és miért nehezebb a nőknek feljebb jutniuk a ranglétrán. Nem igaz az, hogy a nők nem szeretnének felsővezetők lenni, egyre nagyobb ambícióval rendelkeznek, s ahogyan a karrierjük halad előre, úgy vágynak egyre jobban vezetői pozícióra. Nem a gyermekvállalás miatt nehezebb a helyzetük, ez csupán kismértékben lassítja le az előrejutást. Megállapították azt is, hogy vezetőként mindkét nem hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Azok a nők, akik magas pozícióban vannak, támogatják a többieket, hogy ők is feljebb juthassanak.  

Kapcsolódó cikkek: