A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Minden idők leginspirálóbb nő alakjai

"Csak akkor lehetsz pótolhatatlan, ha különleges vagy" - mondta Margaret Thatcher. Szeretjük az erős nők hatásos mondatait, mert mindig megtaláljuk bennük az igazságot. Hogy számunkra is erőt adnak? Minden bizonnyal! A múltunk és a jelenünk is rengeteg különleges nővel van megáldva, akiktől tanulni, akiknek gondolatait, munkáját, életét inspirációnak venni nem szégyen, sőt! Mert mindegy, hogy egy nemzetet irányít, divatirányzatot teremt, könyvet ír, fest, vagy éppen Oscar-díjat, esetleg olimpiai bajnoki címet nyer, azt az utat mutatja meg, amelyet mi lehetetlennek hittünk: a nők bármire képesek.

II. Erzsébet királynő

Fotó: Shutterstock.com

A tavaly szeptemberben, 96 évesen elhunyt brit uralkodó sok tekintetben kiérdemelte a ’leg’ jelzőt. Az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje volt 1952-től 2022-ben bekövetkezett haláláig.

1947-ben ment férjhez az egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott. Fülöp 2021-ben hunyt el. Erzsébet volt a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó a világon. Uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám II. Erzsébet személye garancia volt arra, hogy „minden rendben lesz”.

A királynőt imádta a világ. Támogatottsága, népszerűsége töretlen volt, stílusa és humorérzéke pedig egyedi. Sok tekintetben úttörő, volt és mindig nyitott volt az újdonságokra.

Például elsőként használt elektronikus levelezést. 1976-ban elküldte az első e-mailjét, miközben részt vett egy hálózati technológiai bemutatón. Tetteivel sok millió embert inspirált, mert Erzsébet nemcsak királynővé vált, hanem annak is született.

Coco Chanel

Fotó: PuzzlePix

„Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést” – mondta Coco Chanelről Christian Dior. És milyen igaza volt.

Gabrielle Bonheur ’Coco’ Chanel a modern, elegáns, szabad és dinamikus nő szimbóluma mind a mai napig. A haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője nemcsak ruháival vált nők millióinak követendő példájává, hanem kitartásával és szenvedélyével is.

Nevéhez fűződik a modern divat megalapozása. Elérte, hogy a ’kis fekete ruha’ minden nő szekrényében alapdarab legyen. A francia divattervező 1971-ben, 87 évesen hunyt el, de neve és munkássága olyannyira fennmaradt, hogy sokszor azt érezzük, Coco Chanel ma is itt él köztünk.

Frida Kahlo

Fotó: Wikipédia

A mexikói festőművésznő, közéleti szereplő, a 20. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja. Frida Kahlo valójában Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón néven született, és igazi lázadó volt már gyerekként is. Mielőtt festeni kezdett, az volt az álma, hogy orvos lesz.

16 évesen az első 35 lány egyike volt, akiket felvettek az Escuela Nacional Preparatoriába, mely akkoriban Mexikó legjobb iskolája volt. 18 éves korában aztán minden megváltozott. Miközben a barátjával városi buszon utaztak, egy villamossal karamboloztak. A balesetben Frida is súlyosan megsérült.

Hónapokig volt kórházban, és közel 30 műtéten esett át. Lábadozása idején kezdett el festeni. Festőállvánnyal ült az ágyában, és többnyire önarcképeket festett a szoba túloldalán lévő tükör segítségével.

Már fiatalon is nyilvánvaló volt elkötelezettsége a társadalmi igazságosság védelme és a mexikói kultúra támogatása iránt. Céljai egyértelműek voltak: javítani akarta a mexikói nők helyzetét. Arra törekedett, hogy az elnyomott nők hangja legyen. Bár csak 47 évet élt, tevékenysége mégis maradandó és sokak számára inspiráló volt.

Isadora Duncan

Fotó: PuzzlePix

Az amerikai táncosnő, akit a táncművészet megújítójának, a modern táncművészet alapítójának tartanak. Már művészete is egyértelműen jelezte: szabad szellemű, emancipált nőről van szó, akinek gondolkodásmódja és életvitele megelőzte korát.

A mezítlábas táncos, az esztétikus, belülről jövő, egyéni táncolást hirdette tanításaiban és előadásaiban. Ahogy ismertsége egyre nőtt, Isadora elkezdett tánciskolákat nyitni szerte Európában. Míg karrierje szárnyalt, magánélete romokban hevert. Két gyermeke egy tragikus autóbaleset következtében a Szajnába fulladt.

Később orosz férjet választott, aki mentális problémái miatt öngyilkos lett, de Isadora is megrázó módon hunyt el. 1927-ben, Nizzában a szélben lobogó piros sálja egy sportkocsi kipróbálása közben beleakadt a kerékbe és megfojtotta. 50 évet élt, de munkássága és inspirációja ma is ott van sok színpadi előadásban.

Jane Austen

Fotó: Wikipédia

Az angol írónő 1775. december 16-án született. Szembefordult az általános romantika túlzásaival, és ma már a kritikai realizmus egyik úttörőjeként tartja számon a világ.

Jane egy nyolcfős családba hetediknek érkezett, már gyerekként is küzdelmes élete volt. Austen regényeinek hősei nők voltak, mégsem csak a nők világát ábrázolta. Amellett állt ki, hogy az ész és az értelem nem csak az egyik vagy a másik nem kiváltsága.

Az írónő sohasem ment férjhez. Visszavonultan élt, mert súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, melynek következtében a teste elfeketedett.

41 éves korában halt meg, de ha csak a Büszkeség és balítéletre, az Értelem és érzelemre, az Emmára vagy a Meggyőző érvek című regényre gondolunk, akkor itt van ma is, és erőt ad minden olyan nőnek, akinek küzdelmek sorozatából áll az élete.

Karikó Katalin

Fotó: Wikipédia

A Szolnokon született, de már az Amerikai Egyesült Államokban élő biokémikust a szintetikus mRNS alapú vakcinák tették ismertté. Karikó szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs Pfizer-BioNTech Covid19 vakcina, amellyel megfékezhető lett a koronavírus-járvány.

Kutatása – több más orvostársával együtt – nem csak ennyiből áll. A tudósok úgy gondolják, hogy a világ első géntechnológiával módosított vakcinájának technológiája kihat más betegségek terjedésének megakadályozására is: a ráktól és agyvérzéstől kezdve a maláriáig és a sclerosis multiplexig.

A magyar és amerikai állampolgársággal is rendelkező Karikó az utóbbi évek leghíresebb magyarja lett, és rá is szolgált erre a címre. Megmutatta, hogy kitartó munkával és szorgalommal nincs lehetetlen, akár egy egész világot meg lehet menteni.

Kozák Danuta

Fotó: PuzzlePix

A 36 éves kajakos eredményeit felsorolni is sok, hát még elérni. Hatszoros olimpiai, tizenötszörös világ- és tizenhétszeres Európa-bajnok. Hat olimpiai bajnoki címével a legeredményesebb magyar női sportoló az ötkarikás játékok történetében.

1996-ban a KSI-ben kezdett kajakozni, és 2002-ben már ezüstérmes volt az ifjúsági Európa-bajnokságon. 2022 októberében a közösségi oldalán jelentette be, hogy ismét gyermeket vár, de ez nem tartja vissza attól, hogy 2024-ben Párizsban – a szavaival élve – „kétszeres anyukaként” nyerné meg a kilencedik ötkarikás érmét.

„Mi lehetne nagyszerűbb kaland, mint 25 év kajakozás, megannyi siker, sérülés és nehézség után belevágni még egyszer? Mi lehetne felemelőbb érzés, mint rajthoz állni 2024-ben a párizsi olimpián? Mi lehetne nagyobb kihívás, mint ezek után megnyerni a kilencedik olimpiai érmem? Hm… Mondjuk, mindezt kétszeres anyukaként tenni?” – írta a sportoló.

Kozák Danuta tehetséges, szerény és alázatos. Olyan nő, akinél jobb példaképet keresve is aligha lehetne találni.

Margaret Thatcher

Fotó: Shutterstock.com

A brit konzervatív politikus 2013-ban bekövetkezett haláláig igazi, erős női ikon volt, és nem csak a politikában. 1979 és 1990 között az Egyesült Királyság miniszterelnöke volt. De mitől lett ő különleges?

Amikor megnyerte a választásokat, és miniszterelnök lett, bevezetett egy sor politikai és gazdasági kezdeményezést, amelyekkel az 1973-as olajválság okozta gazdasági recessziót kívánta visszaszorítani. Egy szovjet újságíró adta neki a ’Vaslady’ becenevet a rendíthetetlen politikai vezetésért, melyet ő büszkén viselt.

Politikai karrierje mellett két gyermeket nevelt. Idős korában az Alzheimer-kór okozta demencia kínozta. 87 éves korában hunyt el, de a Vaslady szellemisége örökre megmaradt.

Meryl Streep

Fotó: Shutterstock.com

Az egyik legtitokzatosabb és legszerethetőbb filmsztár, aki 21 jelölésével a legtöbbször volt várományosa az Oscar-díjnak. Meryl Streep már gyerekkorában úgy tervezte, hogy színész lesz. „Ha megküzdesz érte, bármit elérhetsz” – ezt az útravalót kapta édesanyjától gyerekként.

Egyenesen haladt céljai felé, és 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmért elnyerte első Oscarját. 2009-ben a legjobban fizetett színésznők listáján szerepelt, annak is a harmadik helyén: 24 millió dolláros bevételével, azaz 4,6 milliárd forinttal. Vagyonával sosem kérkedett, ahogyan botrányai sem voltak.

Meryl Streep az a fajta színésznő, akinek egy-egy nyilatkozata szállóige lesz, vagy facebookos idézetté válik, és emberek milliói osztják meg nap mint nap. Álljon itt az egyik kedvenc: „Tudod, mitől leszel erős? A dühöngő bizonytalanságtól. A gyengeségedből meríted a legtöbb erőt.”

Oprah Winfrey

Fotó: Shutterstock.com

Az amerikai televíziós műsorvezető, producer és üzletasszony hírnevét a The Oprah Winfrey Show-val alapozta meg még 1986-ban. Az Amerikában futó beszélgetőműsor hatalmas siker volt egészen a 2011-es utolsó adásig. Oprah 2023 januárjában 69 éves lesz, és nyugodtan mondhatjuk róla, hogy megkerülhetetlen karakter a populáris kultúrában.

Tinédzser szülők nem kívánt gyerekeként igencsak hányattatott sorsa volt, és már ifjúkori élete is sokaknak adhat motivációt. 19 évesen ő lett az addigi legfiatalabb és egyben az első afrikai-amerikai női hírolvasója a WTVF-TV-nek.

És ma pedig? Egyike a 21. század leggazdagabb és legbefolyásosabb amerikai személyiségeinek. Az Oprah-jelenség titka, hogy ő tényleg a tehetség és a kemény munka párosával jutott a csúcsra, szerencséjét pedig nem annak köszönheti, hogy hova született, hanem csakis a kitartásának.

Szabó Magda

Fotó: Fejér Gábor

A Kossuth-díjas magyar író, költő, műfordító számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, melyek ma már a magyar irodalom klasszikusai közé tartoznak. Az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát, valamint a 20. század elejének Debrecenjét mutatja be. Sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, például az Abigél vagy a Pilátus.

Az egyik legtöbbet fordított magyar íróként regényei számos országban és nyelven megjelentek. 1987-es regénye, Az ajtó először 1995-ben, majd 2015-ben is megjelent angolul. Sőt, ez a regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára is.

90 éves koráig élt, és munkássága örökkévalónak tűnik. Regényei, regényalakjai mai is inspirálóak, ha néha elakadunk az életben, csak vegyünk elő egy Szabó Magda-regényt, és máris a kezünkben a megoldás.

TE, kedves olvasó

Fotó: Shutterstock.com

Amíg más nőket csodálunk, ne feledkezzünk meg arról se, hogy az inspiráló nő kategóriájába te, igen te, kedves olvasó, szintén beletartozol. Minden nő, aki napi szinten küzd a munkával, a háztartással, a családdal, a szingliséggel, a szakítással, a sikerrel vagy épp a kudarccal.

Coco Chanel egyik híres mondatánál nem is kell ide jobb: „Ha fáradt vagyok, kiveszek egy szabadnapot, és azt mondom: »Akkor ma nem leszek Super Woman!«” Mi pedig csak annyit tennénk hozzá, hogy de holnap már igen!

Címkék: coco chanel, frida kahlo, meryl streep, jane austen, oprah winfrey, ii. erzsébet, szabó magda, isadora duncan, margaret thatcher, kozák danuta, karikó katalin, inspiráló nők

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!