A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ilyen vagyok! Ilyen?

Vannak bölcs mondások, melyek azt próbálják magyarázni, hogy egyetlen dolog van, ami örök, s az a változás. Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba, mondta Hérakleitosz, az ókori filozófus. Még a látszólag nyugalomban lévő dolgok is állandó változásban vannak. Mindez természetesen az emberre is igaz. Nincsen olyan szervünk, testrészünk, amelyik ne változna.

Fotó: Shutterstock.com

A nők ebbe gyakran nem akarnak beletörődni. Szeretnék, ha bőrük, alakjuk, mozgásuk, reakcióik semmit sem változna az évek során. Ez azonban nyilván lehetetlen, de tény, hogy sok mindent tehetünk a kedvezőtlen változások lassításáért.

Alig változnak

Az évek múlásával tehát legtöbb tulajdonságunk, érzésünk, és természetesen a testünk is változik. Azonban van néhány dolog, ami szinte állandónak is mondható. Ilyenek bizonyos személyiségjegyek, például az, hogy introvertáltak, vagyis befelé fordulók, zárkózottak, vagy extrovertáltak, tehát nyíltak, kifele fordulóak vagyunk-e. Az iskolában örökké szereplő, bohóckodó gyerek felnőttkorában sem lesz visszahúzódó, csendes, magánakvaló.

Bizonyos képességek, például a kreativitás, a zenei vagy matematikai tehetség bár fejleszthető és finomítható, azért életünk során alapvetően változatlan marad. Temperamentumunk, vagyis az, hogy élénkek, nyugodtak, ingerlékenyek vagy béketűrők vagyunk-e, általában stabilan jellemez minket.

Természetesen környezeti hatások módosíthatnak rajtuk némiképp. Azonban van, aki ugyanannak a rossz főnöknek a gonoszságait nyugodtan tűri, míg más felugrik, kirohan és felmond. Alapvető érzelmi reakcióink, mint például a düh, szomorúság, öröm vagy félelem szintjei is meghatározottak és kevéssé változók. Ugyanattól az igazságtalanságtól egyikünk dührohamot kap, míg egy másik ember inkább elszomorodik, és azt gondolja, sajnos ilyen a világ.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 10. számának 19. oldalán!)

Címkék: nők, midlife crisis, változás különböző életkorokban, testi lelki változások a nőknél, üresfészek szindróma, egészséges táplálkozás fontossága, mozgás, aktív életmód fontosságga, életcélok különböző életszakaszokban

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!