A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nézzük meg belülről!

A betegségek megállapítására a különböző egészségügyi problémák vizsgálatakor gyakran bele kell nézni a test belsejébe. Ezek az úgynevezett képalkotó eljárások segíthetnek a belső szervek állapotának értékelésében.

Fotó: Shutterstock.com

Sokféle képalkotó diagnosztika létezik. Például a röntgen, CT, az MRI, az ultrahang és PET. Az orvosok a klinikai helyzetnek megfelelően választják ki a legmegfelelőbbet a diagnózis felállításához és a megfelelő kezelési terv kialakításához. De melyik mire is jó? Mi a különbség például a röntgen és a CT, vagy az MR- és a PET-vizsgálat között? Nézzük csak!

Röntgen

Leggyakrabban csontsérülések, tüdőbetegségek és fogászati problémák diagnosztizálására használják. Képes kimutatni csonttöréseket, tüdőfoltokat, ízületi problémákat és fogszuvasodást. Kétdimenziós képet nyújt, ami korlátozza a részletes értékelést. Viszont gyors, olcsó és széles körben hozzáférhető, de kisebb információt nyújt, mint a CT vagy az MRI.

A röntgensugárzás áthatol a test szövetein, és különböző mértékben elnyelődik az egyes szövetekben. A filmre vagy számítógépre vetített kép lehetővé teszi az orvosok számára, hogy vizsgálják és értékeljék a szövetek által elnyelt sugárzás mennyiségét, és ezáltal diagnosztizálják a lehetséges betegségeket vagy sérüléseket.

A röntgen képes a csontok, ízületek, gerincoszlop és más csontszerkezetek vizsgálatára, törések, csonteltérések, ízületi problémák vagy gerincproblémák diagnosztizálására. A fogak, fogíny és állkapocs állapotának megmutatására. Képes a különböző tüdőbetegségek, mellkasi sérülések vagy szív- és érrendszeri problémák diagnosztizálására, sőt, a a gyomor- és vastagbélrák vagy a gyomorfekélyek diagnosztizálására.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 5. számának 38. oldalán!)

Címkék: ultrahang, ct, röntgen, mr, pet ct

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!