Nagy divat a szakaszos böjt
Mostanában egyre több szó esik a szakasos böjtnek nevezett étkezési forma egészségvédő, testsúlyt csökkentő módszeréről. Orvosok, táplálkozási szakemberek mondják el véleményüket. Gasztroenterológusok ajánlják még a normál testalkatú, egészséges embereknek is.
A szakaszos böjtnek éppen úgy szerepe van az ideális testsúly, a gyomor és bélrendszer egészségének fenntartásában, mint a hosszabb, tíz-negyven napos böjtöknek.
Minden vallás fontos része a böjt
Nem lehet véletlen, hogy a nagy világvallások mindegyikében vannak böjti időszakok. Ezek nem csupán a spirituális elmélyülést szolgálták, de az évezredek során az egészség megőrzésének is fontos, sokáig kizárólagos eszközei voltak.
Az egyik legismertebb, ’szakasos böjtnek is nevezhető’ étkezési megvonás az iszlám böjtje, a ramadán. Az iszlám holdnaptár kilencedik hónapjában, az újholdtól a következő újholdig tart. Napkeltétől, napnyugtáig a hívő muszlimoknak tartózkodniuk kell az evéstől, az ivástól, a dohányzástól és a szexuális tevékenységtől. Még vizet sem szabad inniuk. Napnyugta után azonban bármit ehetnek, ihatnak, kivéve az alkoholt, mely a hívő muszlimok számára tilos.
A böjt célja a lelki tisztulás, az önmegtartóztatás és az összetartozás erősítése. A böjtöt megtörő étkezéskor, naplemente után néhány szem datolyát, gyümölcsöt, tejet isznak. A hajnal előtt elfogyasztott reggeli (szuhúr) könnyebb ételek vízivással kísért fogyasztását jelenti. A ramadánt sok folyadék, valamint zöldségekben, fehérjében és rostokban gazdag ételek fogyasztása követi.
(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 5. számának 6. oldalán!)
Még nincs hozzászólás