A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Cuppog, kattog, integet!

Mostanában folyton az jár az eszemben, hogy ott messze, a vacogtató hidegben, ahol csak az óceán van, jégtáblák, esetleg hó, minek a rozmár.

Fotó: Shutterstock.com

A rozmár, ez a háromméternyi, tonnás jószág jóllakik az egész aprócska halakkal vagy akár planktonokkal, vele viszont nem lakik jól senki, mert nemigen képes levadászni. Ha tehát csak húsz centi lenne az egész rozmár, súlyra pedig harminc deka, ugyanilyen létjogosultsága lehetne, csak kevesebb helyet foglalna. Tehát – szerény véleményem szerint – a húsz centit meghaladó része pazarlás.

Nem akarom én kritizálni a Jóistent, dehogy mondanám rá, hogy meggondolatlan, vagy hogy pazarló. Még azzal sem vádolnám, hogy megalomán, hiszen van azért a rozmárnál is hatalmasabb behemót, például az elefántfóka, a rozmár rokona, igaz, őt is a Jóisten rakta össze. És legyünk őszinték, ott a jeges partokon igazán elférnek.

Mégis sokat gondolkodtam ezen, utána is olvastam, hátha vannak rozmológusok, akik meg tudják mondani, minek a nagy rozmár, ha egy icipici rozmár is elég lenne, de nem találtam a választ. Ekkor az jutott eszembe, hogy azért, mert csak. Viccből. Sokszor gondoltam ám, hogy vicces a Jóisten, és tessék, tényleg vicces.

Fotó: Shutterstock.com

Erre, persze, mondhatnánk, hogy kicsit sem vicces, ha az ember a szélviharos óceánparton sétál, az orra majdnem lefagy, bámulja a jégtáblák repedezését, hallgatja a lavinák huppogását, miközben sehol egy palacsintázó, erre ráprüszköl egy hatalmas, bajszos izé, melynek két kard lóg ki a szájából. Ugye hogy nem vicces? Persze, nem kötelező arra sétálni, mindenki maradjon szépen a távfűtéses kéglijében, és nézegesse a rozmárt a youtube-on.

Amúgy még az is eszembe jutott, hogy ha a rozmár húszcentis lenne, észre sem vennénk, milyen helyes kis uszonyos ujjai vannak a lábain és a kezein, a pamacsos bajszát se vennénk észre, meg a színészi képességeit sem. Van ugyanis humora, imád másokat utánozni, pacsit adni, puszit dobni, hangokat mímelni, ami, ha a mérete húsz centi lenne, nem is hallatszana.

Arról nem beszélve, milyen szívmelengető látvány, amikor harminc-negyven rozmár kiheveredik a partra, egymás hegyére-hátára, hogy melegítsék, simogassák, vakarásszák egymást, és hogy puha párnák legyenek egymás feje alatt. Szunyókálnak, horkolásznak, büfiznek, trotyiznak, és az élet szép. Még az arra sétáló fotóriportert sem falják fel, aki hasra esik a bajuszukban.

A rozmár kellékei

A rozmár agyara jó fél méter hosszúra is megnőhet, és több funkciója is van. Egyrészt sétapálcaként szolgál, másrészt síbotként, a rozmár belevágja a jeges talajba, miközben kimászik a vízből. Másrészt jó az önvédelmi eszközként is, ha támadna egy jegesmedve. Harmadrészt illetéktelenül alkalmatlankodók megfélemlítésére való.

Ritka szép bajusz

A rozmár jellegzetes bajusza egyrészt arra való, hogy megkülönböztesse őt a többi, rokonságban álló, nagy testű, vízben tapicskoló, szürke akármicsodától, például az elefántfókától. Másrészt pedig a gyengéd érintésre kell. Ez a pár száz darab, ujjnyi vastag szőröcske tapintásra szolgál, és épp olyan érzékeny, mint a mi ujjbegyünk. Arról nem beszélve, hogy bajuszával tapogatja fel a víz alján csücsülő kagylókat és puhatestűeket. A kagylót egyébként kiszippantja a héjából, mert olyan erős szívóereje van a szájának, hogy akár egy fókáról is lehúzná a bőrt.

Fotó: Shutterstock.com

Öreg rozmár vagy ősrozmár?

Ha megpillantanánk egy rozmárt, akinek hiányzik a két agyarrá nőtt foga, akkor ne gondoljuk, hogy kihúzatta a mosolycenterben. Arról lehet inkább szó, hogy egy 10 millió éves ősét pillantottuk meg, akire Japánban bukkantak rá. A csontok alapján a paleontológusok megállapították, hogy egy fiatal hím rozmár tetemét áshatták ki, melynek hossza 3 méter, tömege kb. 500 kiló volt, amíg élt. A meglepetés, hogy a szemfoga nem volt több, mint 9 centi.

Odobenus rosmarus

  • A rozmár a rozmárfélék családjába tartozó egyetlen faj
  • Ragadozó
  • Az Északi-sark körüli tengerpartok lakója
  • Tápláléka igen vegyes: halat, rákok, kagylók, férgeket és más alsóbbrendű állatokat eszik, de nem veti meg a fiatal fókákat és más víziállatokat sem
  • Legfeljebb 40 évig él
  • A hím átlagos hossza 3,2 méter, testtömege 1,2–1,5 tonna
  • A nőstény átlagos hossza 2,7 méter, testtömege 600–850 kilogramm
  • Agya körülbelül 1 kilogramos, és lényegesen barázdáltabb a szárazföldi ragadozókénál.

(Forrás: Wikipédia)

Címkék: rozmár, rozmár agyara, rozmár barázdált agya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!