A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Csokisztori: édes álomból édes valóság lett

Unyi Mária nyolc évvel ezelőtt gondolt egy merészet, belevágott a bonbongyártásba. A pozitív visszajelzések után professzionálisan is megtanulta elkészíteni a csokoládét, és mára már hivatalosan is csokoládékészítő. Mária a Decsi Hegyi Élménybirtokot is megálmodta, és ahogy kell, életre is hívta.

Fotó: Facebook

Nyolc évvel ezelőtt kaptam az első felkérést a bajai önkormányzattól – meséli –, hogy készítsek bonbonokat az újévi bál köszönőajándékának. Bár semmilyen tapasztalatom nem volt ezen a területen, elkezdtem utánajárni az interneten.

Megnéztem néhány videót, és olvastam néhány csokoládéoldalt. Egy barátnőm biztatott, hogy képes vagyok rá. Így kezdtem neki az első rendelésnek, amely ezer darab bonbon volt. Egyszerű felszereléssel, nagy izgalommal és lelkesedéssel készítettem el őket.

Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, és elárasztottak a további rendelések. Ennek hatására mentem el tanulni a Csokoládé Akadémiára, ahol több kurzust is végeztem. Később Kaposváron szereztem bizonyítványt, és így váltam hivatalosan csokoládékészítővé.

Nem vagyok édesszájú, és régen nem rajongtam a bolti csokoládéért. Azonban miután megismertem több csokoládégyártó termőhelyszelektált alapanyagait, teljesen más dimenzióba kerültem a csokoládék világában. Ekkor döntöttem el, hogy kizárólag minőségi alapanyagokkal fogok dolgozni.

Nagyon szeretem az Ecuadorból, Elefántcsontpartról és Kolumbiából érkező kakaóbabokból készült csokoládékat, ezeket rendszeresen használom. A csokoládé nagy kreativitást ad nekem, legyen szó a külső megjelenésről vagy az ízesítésről.

Imádok a bonbonokkal kísérletezni, minden díszítést kézzel festek. Az ízek kitalálása, hogy milyen ízeket párosítsak a csokoládépasztillákkal, hogyan nézzenek ki a bonbonok, milyen formát és színeket kapjanak – mindez izgalmas játék számomra.

Fotó: Facebook

Műhelyemben foglalkozásokat is szoktam tartani. Óvodásoktól a felnőttekig mindenkinek igényeire szabott élményt nyújtok a saját alkotások elkészítésében. A csokoládékészítés mellett más kikapcsolódási lehetőségek is rendelkezésre állnak a birtokomon. Tavasszal a Szedd Magad Tulipánkertünk rengeteg családot vonz, akik pihenni szeretnének. Az itt található nyitott teraszon, a vén diófa alatt, kemencében vagy bográcsban főzött ételeinket és italainkat kínáljuk.

Workshopok keretében rózsasziromból szörpöt és befőttet készítünk. Az ’Asszony Képző’ program keretén belül tanítom az érdeklődőket, hogyan készíthetnek tartósítószer-mentes lekvárokat, szörpöket, zöldségkrémeket és savanyúságokat.

Gyerekeknek Tündér és Manó programot szervezek, ahol kincseket keresünk, megismerkedünk fűszernövényekkel, kertészkedünk, és közösen készítünk gyógyító limonádét, majd a programot egy tündér-manó lakomával zárjuk.

Unyi Mária
kézművescsokoládé-készítő, szörpkészítő, kistermelő
Decsi Hegyi Élménybirtok
(x)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!