A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az érintés hatalma

Néha elég csak egy futó érintés, és valami megváltozik. Mintha varázs lenne az ujjainkban, titkos erő, amely bármire képes. Megjavítani, gyógyítani, felderíteni, szeretetet üzenni.

Fotó: Shutterstock.com

Az ősi kultúrákban mindig hittek az érintés mágikus erejében. A japán siacu masszázs során például ujjnyomással dolgoznak, hasonlóan az akupresszúrához. Ez a módszer egyensúlyba hozza a szervezetet, és hatásosan oldja a feszültséget.

Az úgynevezett ma-uri masszázs már sokkal jobban hasonlít a cirógatásra. A terapeuta karjának, alkarjának simító mozdulataival enyhíti a fájdalmat és a szomorúságot, aminek hatására beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Befolyásol az ítéleteinkben

Vajon hatással van-e az érintésünk arra, hogyan vélekedünk egy másik emberről? Egy amerikai egyetem pszichológiai kutatócsoportja (Whither és Fisher vezetésével) kutatást végzett a témában.

Egy 1976-os kísérletben a könyvtárban ülő diákok közül néhányat a könyvtáros megérintett, amikor átadta a kért könyvet. Később a diákokat kikérdezték, milyen embernek tartják a könyvtárost, milyennek a könyvtárat, és hogyan vélekednek önmagukról.

Akiket a könyvtáros megérintett, azok sokkal jobb véleménnyel voltak minderről, még önmagukról is, mint akiket nem. (Igaz, a fiúkra kevésbé hatott az érintés, mint a lányokra.) Az eredmény elgondolkodtató. Pedig nem volt szó másról, mint egy véletlennek tűnő, akár észre sem vehető gesztusról.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 5. számának 45. oldalán!)

Címkék: érintés csecsemőkorban, megsokszorozott erő az érintéstől, érintés-kísérletek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!