A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az érintés hatalma

Néha elég csak egy futó érintés, és valami megváltozik. Mintha varázs lenne az ujjainkban, titkos erő, amely bármire képes. Megjavítani, gyógyítani, felderíteni, szeretetet üzenni.

Fotó: Shutterstock.com

Az ősi kultúrákban mindig hittek az érintés mágikus erejében. A japán siacu masszázs során például ujjnyomással dolgoznak, hasonlóan az akupresszúrához. Ez a módszer egyensúlyba hozza a szervezetet, és hatásosan oldja a feszültséget.

Az úgynevezett ma-uri masszázs már sokkal jobban hasonlít a cirógatásra. A terapeuta karjának, alkarjának simító mozdulataival enyhíti a fájdalmat és a szomorúságot, aminek hatására beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai.

Befolyásol az ítéleteinkben

Vajon hatással van-e az érintésünk arra, hogyan vélekedünk egy másik emberről? Egy amerikai egyetem pszichológiai kutatócsoportja (Whither és Fisher vezetésével) kutatást végzett a témában.

Egy 1976-os kísérletben a könyvtárban ülő diákok közül néhányat a könyvtáros megérintett, amikor átadta a kért könyvet. Később a diákokat kikérdezték, milyen embernek tartják a könyvtárost, milyennek a könyvtárat, és hogyan vélekednek önmagukról.

Akiket a könyvtáros megérintett, azok sokkal jobb véleménnyel voltak minderről, még önmagukról is, mint akiket nem. (Igaz, a fiúkra kevésbé hatott az érintés, mint a lányokra.) Az eredmény elgondolkodtató. Pedig nem volt szó másról, mint egy véletlennek tűnő, akár észre sem vehető gesztusról.

Ősenergia vagy elektromosság?

Fotó: Shutterstock.com

További kutatások is igazolták, hogy az emberi érintésnek óriási hatása van. Az érintés nélkül növekvő csecsemők gyakrabban betegednek meg, és sokkal lassabban fejlődnek, mint ölelgetett társaik. Azok az emberek, akik érintés, ölelés nélkül öregednek meg, sajátos testalkatot vesznek fel, begörbülnek, összegömbölyödnek, mintha önmagukat akarnák megölelni.

De vajon mi rejlik e mögött? Az orvosok a bőrünkön található idegrostokról beszélnek, a fizikusok elektromos impulzusokról, a keleti orvoslásban hívők az ősenergia áramlásáról. Bármi is legyen az érintés ’működési mechanizmusa’, csodával határos módon működik.

Napi 70 érintés

Állítólag naponta 70 érintésre van szükségünk ahhoz, hogy harmóniában élhessünk. Talán éppen ezen a híren felbuzdulva szervezett tanfolyamot egy amerikai biztosítótársaság igazgatója a cirógatás fontosságáról.

Az előadás során a dolgozók megtudhatták, hogy az ölelés erősíti az immunrendszert, gyógyítja a depressziót, és hozzájárul a hosszú élethez. A képzés eredményeként a kollégák hajlandóak voltak minden reggel öleléssel köszönteni egymást. Állításuk szerint a testi kontaktus segített nekik abban, hogy sokkal szívesebben végezzék el a mindennapi teendőiket.

A testi érintés pozitív hatással van a kedélyállapotra is, csillapítja a haragot, oldja a feszültséget. A kisgyermekek félelme hamar elmúlik, ha átkaroljuk őket. Egy másik, majmokon végzett pszichológiai kísérlet szerint a szülőktől elválasztott kölykök agresszívabbak voltak, mint azok, akiket az anyjuk nevelt fel.

Gyógypuszik

Fotó: Shutterstock.com

– Egészen iskoláskoromig meg voltam győződve arról, hogy anyukám egy mesebeli tündér, akinek varázspuszija van – meséli a közgazdász Klára. – Bármi is történt velem, leestem a létráról, elbotlottam a lépcsőn, beütöttem a fejem, anyukám adott rá egy leheletnyi puszit. Ha még mindig fájt, újabb puszit kaptam. Három puszi már biztosan elég volt ahhoz, hogy a fájdalom teljesen elmúljon. Döbbenetes, de igaz.

A kislányom a megmondhatója, hogy a dolog ma is működik. Az állatok is sejtik, hogy van ebben igazság. Múltkor beütöttem a térdem, kicsit vérzett is. A terrierem odarohant hozzám, és mint az őrült, nyalogatta a sebet. Egymást is nyalogatják a kutyák, ha egyikük bajba kerül. És nem csak a kutyák, minden fejlett emlősállat ezt teszi.

Sokszoros erő

Egy ezoterikus tanfolyamon láttam, hogyan lehet erőt adni pusztán érintéssel a másik embernek. Egyikünket kiállították középre, és az volt a feladata, hogy félkézzel emeljen fel egy vaslábú széket, amelyre könyvek voltak pakolva. Az illető csak pár centi magasra tudta felemelni, aztán gyorsan vissza is ejtette. Sejtettük, hogy így lesz, hiszen nagyon nehéz volt a szék.

Ezután azt mondta a mester, hogy menjen ki még három ember a terem közepére, és tegyék a kezüket az illető vállára. És most újra fel kellett emelnie a széket. Elképzelni sem tudtuk, miért sikerülne, hisz nem a széket tartották a többiek, csak a társuk vállát fogták. És csodák csodájára sikerült! Egyenes karral, görnyedés nélkül emelte fel a társunk a vasszéket.

Ölelkezz mindennap!

Fotó: Shutterstock.com

A szerelmesek érintése, ölelése, simogatása csökkenti a negatív energiák káros hatását, csökkenti a feszültséget okozó hormonok szintjét, ami által közvetve az idegrendszer feszültségére gyakorol jótékony hatást.

Ugyanakkor az érintés, az ölelés megvonása frusztrációt, ingerlékenységet, vagy akár letargiát is kiválthat. Ezért mindennap tárjuk ölelésre a karunkat, legyünk bátrak, segítsünk a környezetünkben tartózkodók (barátaink, családtagjaink) blokkjainak feloldásában egy, vagy akár napi több ölelés által, amely pozitívan befolyásolja fizikai és érzelmi állapotukat.

Az érintés igazi csodája maga az élet energiájának átadása és megosztása két ember között.

Az ölelés biológiai hatásai

  • oxitocint szabadít fel a testben, ami fokozza a bizalmat, segítve ezzel a félelemérzet csökkenését
  • erősíti az intimitást a kapcsolatokban
  • a vérnyomást és a pulzust helyreállítja
  • csökkenti a halálfélelmet
  • erősíti az immunrendszer működését
  • az ölelés vagy a simogatás felülírja a fájdalomérzést
  • cukorbetegeknél csökkenti a glukózszintet

Mámor

A szerelmesek állítólag azért telnek meg energiával, és azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék- vagy a szexualitás iránti szükségletnél.

Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor elég, ha azt mondjuk, most képzeletben megölellek, és a teste máris emlékszik a régebben kapott ölelésre, és aszerint reagál rá.

Az érintés igazi értéke az életenergia és a szeretet, ami két ember közt áramlik, létezik.

(forrás: lelkititkaink.hu)

Címkék: érintés csecsemőkorban, megsokszorozott erő az érintéstől, érintés-kísérletek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!