A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az Anne Hathaway-sztori: A neveletlen hercegnőből segítőkész, önzetlen ember lett

Néhány napja az egyik streamingszolgáltató oldalán a Neveletlen hercegnő került elém. Megnéztem, mert ez is egy olyan film, amelyet nem lehet megunni, főleg, ha valaki szereti ezt a könnyed, mesés műfajt. Hiszen mese ez a javából, Anne Hathawaynek pedig egyenesen egy tündérmese, amely megváltoztatta az életét. Sokak szerint az Oscar-díjas színésznő stílusa hasonlít Judy Garlandéhoz vagy Audrey Hepburnéhez. Az utóbbit tartja éppen a kedvenc színésznőjének. Példaképe mégis Meryl Streep, akivel játszott is együtt. Kedvenc márkája a Chanel, 2006-ban pedig beválogatták a világ 50 legszebb embere közé. Ez csak néhány tény Anne Hathawayről, de nézzük, mit érdemes még tudni erről a bájos nőről, akit a barátai csak Annie-nek szólítanak.

Fotó: Shutterstock.com

Anne Hathaway tavaly novemberben 40 éves lett. Az ír, francia, angol és német felmenőkkel rendelkező színésznő hatéves volt, amikor családjával a New Jersey állambeli Millburnbe költözött. Édesapja ügyvédként, édesanyja színésznőként dolgozott.

A kis Anne-t gyerekként mind a két szakma érdekelte, mégis a színpadi világ felé húzott, főleg miután látta anyját játszani a Nyomorultak című darabban. Mivel a család erős katolikus neveltetésben részesítette, így azzal a gondolattal is eljátszott, hogy apáca lesz. De tizenöt évesen mégis meggondolta magát.

1993-ban New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémiára nyert felvételt, közben politológiát és angolt is tanult, majd a New Yorki Egyetem hallgatója lett. Széles körű érdeklődése hamar megmutatkozott, de mind közül mégis a színészet nyert.

Ennyit számít egy apró ügyetlenség?

A Neveletlen hercegnő főszerepével indult útjára a karrierje
Fotó: Intercom

Karrierje 1999-ben kezdődött, amikor szerepet kapott a Légy valódi! című televíziós sorozatban. Ám mégsem erről jegyeztük meg a nevét, sokkal inkább a 2001-es Neveletlen hercegnőből, amelyben Mia Thermopolist keltette életre. Az, hogy Hathaway és ez a Walt Disney-produkció találkozott egymással, véletlenek sorozatán múlt.

Miközben Hathaway Új-Zélandra tartott, a Meztelen mennyország forgatására, meg kellett állnia Los Angelesben, és ha már ott volt ’beugrott’ a meghallgatásra. Gary Marshall rendezővel azonnal szimpátia alakult ki köztük, pedig a filmes pletykák szerint Liv Tyler, Reese Witherspoon és Jessica Biel is esélyes volt a genoviai hercegnő szerepére.

Hathaway viszont évekkel ezelőtt egy másik véletlent is leleplezett: „Annyira ideges voltam, hogy kiestem a székemből, és szerintem ez volt Gary Marshallra a legnagyobb hatással” – nyilatkozta a színésznő arról, hogy miért is felelt meg a kissé esetlen karakternek. A film egy csapásra sztárt csinált az ekkor még csak tizennyolc éves lányból.

A Pradától a Macskanőig

Túl a barátságon – Jake Gyllenhaallal
Fotó: SPI

Közben leforgatta a Meztelen mennyország című filmet, és sorra kapta a szerepeket, sőt a Neveletlen hercegnő folytatása sem maradhatott el. 2005-ben szerepet kapott az Álmok és a Túl a barátságon című filmekben is, majd jött Az ördög Pradát visel. A szakma szerint ebben a filmben vált érett színésznővé, és ehhez talán a másik főszereplő, Meryl Streep személyisége is kellett.

Kiemelkedőt nyújtott – bár kissé feledésbe merült – a Jane Austen magánélete című kosztümös életrajzi drámában, amelyre nagyon készült: újraolvasta az angol írónő regényeit, és történelmi kutatásokat is végzett. Ez a hozzáállás egyébként is jellemző rá: egy szerep kedvéért bármilyen témába beleássa magát, mert szerinte a hiteles alakítás kulcsa, hogy ismerje azt, akit játszik.

2008-ban a Rachel esküvője című filmmel, úgy tűnt, be is érik a kitartó munka. Kym Buchman megformálásáért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. Bár a Nicholas Nickleby és Az ördög Pradát visel filmekért is volt már Golden-jelölése, de az Oscarra ekkor terjesztették fel először. Végül nem ő kapta meg az aranyszobrot, de mindenki biztosra vette, hogy csak idő kérdése, és az ő polcán is ott fog díszelegni a leghíresebb filmes elismerés.

A rajongók és a szakma is imádta a Szerelem és más drogok című filmet, ahogyan a Tim Burton rendezte Alice Csodaországbant is. Szerepei közül kiemelkedik A sötét lovag – Felemelkedés című filmje, 2011-ből. Ez azért is érdekes, mert többek közt Keira Knightley, Natalie Portman, valamint Emily Blunt is esélyes volt az ikonikus karakter szerepére. Christopher Nolan viszont benne látta az ideális – vagy épp tökéletes – Macskanőt.

Egy Oscar-díj, amely a siker mellett utálatot is hozott

Fotó: Shutterstock.com

Már 2012-t írtunk, amikor Fantine szerepét megkapta Victor Hugo-regényadaptációjában, a Nyomorultakban. Tom Hooper rendező jó érzékkel bízta rá ezt a szerepet, ami a legjobb női mellékszereplő kategóriában Oscar-, Golden Globe-és BAFTA-díjat ért Hathaway számára.

Igaz, kisebbfajta botrány is övezte azt a pillanatot, amikor kézbe vette az Oscar-díját. Ránézett a szoborra, és csak annyit mondott: „hát tényleg megtörtént”. Ez akár egy őszinte pillanat is lehetett, hiszen sokéves munka érett be, de az internet népe máshogy értelmezte. Valódi közellenséget faragott Hathawayből, a beszédét pedig utólag „Hathahate”-nek aposztrofálta a sajtó, sőt, az derült ki, hogy a színésznő eléggé megosztó személyiség, és mégsem kedveli annyira mindenki, mint azt pár évvel ezelőtt sejteni lehetett.

Egy későbbi interjúban Anne elárulta, hogy ekkoriban több rendező is arra hivatkozva utasította vissza őt, hogy a közönség nem fogadná el az adott szerepben. Ennek ellenére nem bujdokolt el, hanem szembenézett a kritikával és a kritikusokkal is.

2014-ben szerepelt a Christopher Nolan által rendezett Csillagok közöttben Matthew McConaughey és Jessica Chastain oldalán, de játszott Robert de Niróval a Nancy Meyers rendezte, A kezdő című vígjátékban, majd Helena Bonham Carter és Johnny Depp mellett az Alice Tükörországban és a női sztárparádét felvonultató Ocean’s 8 – Az évszázad átverése című krimiben.

Sőt, amennyit engedett a Covid–19 világjárvány, még akkor is dolgozott. Játszott a 2021-es Karantén melóban és tavaly Jared Leto oldalán láthattuk az Apple TV-n futó, igaz történeten alapuló WeCrashed című minisorozatban.

A börtönárnyék után boldog család

A Vanity Fair Oscar-partiján férjével, Adam Shulmannel
Fotó: Shutterstock.com

Ami a magánéletét illeti, szinte csendes és nyugodt, legalábbis hollywoodi viszonylatban mindenképp. Férje előtt egy olasz ingatlanfejlesztővel volt kapcsolata, akinek kétes ügyei voltak, a férfit 2008-ban le is tartoztatták, majd négy év börtönt kapott. Csalásügyben Hathawayt is kihallgatták, végül azonban nem vádolták meg semmivel.

Még ebben az évben megismerkedett Adam Shulman színész-üzletemberrel, akivel 2011-ben eljegyezték egymást, majd egy évvel később össze is házasodtak. Azóta két fiuk született, és botrányoktól mentesen élnek. 2007 elején nyíltan beszélt a fiatalkori depressziójáról, és elmondta, gyógyszeres kezelés nélkül is sikerült lábra állnia, de ez nem volt könnyű. Mindenkit arra biztat, hogy merjen segítséget kérni.

Ahol tud, ott segít

Fotó: Shutterstock.com

A színészet mellett számos jogvédő és jótékonysági szervezetben vállal aktív szerepet, legyen az LMBTQ jogvédő csoport vagy épp az ENSZ égisze alatt működő, a nemek egyenlőségével és a nők felemelkedésével foglalkozó UN Women.

Néhány éve létrehozta a Time’s Up nonprofit szervezetet is, amely pénzt gyűjt a szexuális zaklatás áldozatainak támogatására. Legutóbb pedig az Ukrajnai Vöröskeresztnek is adományt nyújtott át, hogy a háború okozta szenvedéseken enyhítsen.

2015-ben a világ legjobban fizetett színésznői közé tartozott, filmjei több mint 6,8 milliárd dollár bevételt hoztak. 2019-ben csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán, és van egy nap, amelyet sosem fog elfelejteni egész életében, erről néhány éve a Vogue-nak nyilatkozott.

Ez az nap augusztus 3-a, a Neveletlen hercegnő premierje. „Még ma is emlékszem a premier napjára, és nem győzők érte hálálkodni az univerzumnak, hiszen akkor kezdtek valóra válni az álmaim. Az életem bizonyos részei nagyon valóságosnak érződnek, mások viszont olyanok, mint egy valóra vált tündérmese” – mondta Anne Hathaway.

Talán az egyik legkellemesebb szerepében Robert De Niro oldalán, A kezdő című filmben
Fotó: Intercom

Címkék: audrey hepburn, oscar-díj, anne hathaway, az ördög pradat visel, mery streep, anne hathaway szakmai élete, anne hathaway magánélete, neveletlen hercegnő, nyomorultak, a csillagok között, karanténmeló, a kezdő

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!