A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ahány száj, annyi szokás...

Ahányfélék vagyunk, annyifélék a fogaink és az ínyünk is. Az viszont mindenkire igaz, hogy aki rendszeresen és helyesen tisztítja a fogait és ínyét, annak jó esélye van arra, hogy idős korára is megőrizze szája és fogai egészségét. Lássuk, mire kell ügyelnünk, és mik azok a tévhitek, amelyek a szájhigiénével kapcsolatban beépültek a köztudatba, megakadályozva a helyes szájápolási gyakorlat kialakítását.

Fotó: Curaprox, Sager Dental Kft.

Ha a fogunk nem fáj, ínyünk nem vérzik, akkor vajon minden rendben? Biztosak lehetünk ebben? Korántsem. A fogágygyulladás vagy a kellemetlen lehelet nem jár fájdalommal, és a fogszuvasodás is fájdalom nélkül kezdődik. Minden egészséges ember szájában milliónyi baktérium és mikroba található, amely a megfelelő szájflóra elengedhetetlen része, de lerakódása komoly fogápolási problémákhoz vezet.

Tökéletes szájápolás nélkül a fogakon és az ínyszélen kialakul az úgy nevezett plakk, azaz egy baktériumokból álló filmszerű lepedékréteg, amely a fogszuvasodás, az ínygyulladás, súlyosabb esetben pedig a fogágygyulladás okozója lehet.

A vérző íny azonban egyértelműen azt jelzi, hogy ideje változtatni fogápolási szokásainkon, és akár érdemes lehet felkeresnünk fogorvosunkat is. Ma már közismert tény az is, hogy a nem megfelelő szájápolás súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A véráramba bejutó baktériumok hozzájárulnak az érelmeszesedés kialakulásához, ami fokozza a szélütés és szívinfarktus esélyét. Cukorbetegség esetén pedig azért kell fokozottan ügyelni a szájápolásra, mert diabétesszel nehezebben küzdhetőek le a szájüregi fertőzések, gyulladások.

Hogyan és milyen fogkefével mossunk fogat?

Fotó: Curaprox, Sager Dental Kft.

Sokan mondják, moss legalább háromszor fogat naponta, legalább 3 percig alkalmanként. Nos, ez a tanács így sajnos nem elegendő. Nem az számít ugyanis, hogy milyen gyakran, hanem az, hogy hogyan mossuk a fogainkat. A cél elérése az, hogy a fogak minden oldalról tiszták legyenek, így elsősorban a precizitás és a megfelelő tisztítóeszköz a legfontosabb.

A legtöbb fogkefe sörtéi túl kemények ahhoz, hogy a kritikus területeket, réseket túlzott rányomás nélkül tisztítsák. Ki ne tapasztalta volna, hogy az alaposabb tisztításért keményebben dörzsöltük a fogainkat és az ínyünket? Ez azonban visszafordíthatatlan károsodást okozhat!

Az erős sikálás ugyanis az íny visszahúzódásával járhat, aminek következtében szabaddá válhat a rendkívül érzékeny fognyak. Ezért a legelőnyösebb a puha sörtéjű, sűrűn csomózott fogkefe, kicsi és kompakt kefefejjel, amely tisztítja a fogak teljes felszínét a nehezen elérhető helyeken is.

„Ennél is fontosabb, hogy a puha sörtéjű fogkefék nem okozhatnak sérülést, vagyis nem károsítják a fogakat vagy az ínyt. Nem kell túl erős nyomást kifejteni a fogkefére ahhoz, hogy a fogaink tiszták legyenek, így nem okozhatunk sérülést sem.” – mondja dr. Lucie Sedelmayer fogorvos, elismert szájhigiénés szakember.

Minden híresztelés ellenére a puha fogkefék, megfelelő használat esetén, ugyanolyan hosszan használhatók, mint a kemények. Minél puhább a sörte, annál kevesebb erőt kell kifejteni fogmosás közben. A kulcs a kíméletesség és a kevesebb rányomás!

A fogköz tisztítása

Fotó: Curaprox, Sager Dental Kft.

Egy fognak az első, hátsó és rágófelületen kívül két további ’oldala’ is van, amelyek a másik fog felé néznek. A nehéz tisztíthatóság miatt ezeken a területeken kezd el leggyakrabban kialakulni a fogszuvasodás, mert a fogkefe nem fér hozzájuk. Éppen ezért ezeket a területeket fogköztisztítóval, illetve fogselyemmel ajánlott tisztítani.

A két fog közötti rés, azaz az interdentális tér lehet nagyon kicsi, vagy akár nagyobb, könnyen látható, de egy biztos: mindig ott van. Mivel ez a terület nem elérhető egy hagyományos fogkefe számára, így nehezebb tisztán tartani. A baktériumok itt könnyen felhalmozódhatnak, és olyan anyagokat termelhetnek, amelyek gyengítik a zománcot és irritálják az ínyt, következésképpen fogszuvasodást és parodontális betegségeket okozhatnak, vagy kellemetlen leheletet eredményezhetnek.

Ahhoz, hogy mindezt megelőzzük, a fogak között felgyülemlett baktériumplakkot fizikailag meg kell bontanunk. Ehhez szükségünk lesz egy speciális kefére, amely elég kicsi ahhoz, hogy elférjen a fogaink között, és elég puha ahhoz, hogy ne károsítsa a zománcot és az ínyt, ugyanakkor elég hatékony ahhoz, hogy minden baktériummaradványt a ki-be mozgással megtisztítson.

A fogköztisztító kefék használatát először csak az ínybetegségben szenvedő betegeknél alkalmazták a problémák csökkentése, visszafordítása érdekében. Az ilyen kefék kezdetben túl vastagok voltak az egészséges ínyhez, ezért csak nagy fogközökbe fértek be. A fejlődésnek köszönhetően azonban lehetővé vált a vékonyabb fogköztisztító kefék előállítása is, amelyek így alkalmassá váltak a mindennapi használatra is, és lehetővé teszik bizonyos típusú ínybetegségek megelőzését.

Mire figyeljünk a fogköztisztító kefe használatakor?

  • A legfontosabb a megfelelő méret. Az első használat előtt érdemes felkeresni a fogorvost, aki beméri a fogak közötti rések nagyságát, és ennek alapján tud megfelelő méretű fogköztisztító kefét ajánlani.
  • Puhaság és hatékonyság. A kefe sörtéinek puhának kell lenniük, hogy ne károsítsák a fogakat, és ne irritálják az ínyt!
  • Karbantartás és cserélhetőség. Néhány interdentális kefe egyszer használatos tartónyéllel rendelkezik, de léteznek verziók, amelyek környezetkímélő utántöltő rendszert alkalmaznak. A fogköztisztító kefét használat után egyszerűen csak le kell öblíteni és megszárítani.
  • Az interdentális kefe első használatakor előfordulhat, hogy ínyvérzést tapasztalunk. Ez a vérzés a kezeletlen ínygyulladás tünete, amely csökkenthető az interdentális kefék megfelelő, napi használatával. A vérzés csökkenését már 3–7 nap után tapasztalni fogjuk!

A cikk a Sager Dental Kft., a Curaprox termékek forgalmazójának szakmai támogatásával készült.

www.sagerdental.hu

Címkék: fogápolás, ínyvédelem, szájápolás, puha sörtés fogkefe, fogköz tisztítás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!