A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Tehetséges fiatalok

A La femme 50 tehetséges magyar fiatal kezdeményezésével a kivételes képességű és szorgalmú fiatalokra kívánja irányítani a figyelmet. Nem egyszerűen csak ismertebbé teszik őket és eredményeiket, hanem személyes fejlődésüket hat hónapos, egyénre szabott mentorprogrammal segítik! Ugyanis a tehetség csak kiindulópont. Ennél sokkal többre van szükség! Mai adásunkban mentor és diák is bemutatkozik, így megismerhetjük mindkét nézőpontot. Mesél nekünk Lengyel Zsófi, Miklósa Erika és Nemes Orsolya. Meglepetés férfi vendégünknek is voltak mentorai, akik segítették útján.

A család és társadalom értéket ad, a tanár kapukat nyit, a társak katalizátorok. A környezet stimuláló hatása, az önbizalom, és motiváció állandó ébren tartása nélkül a tehetség stagnál vagy elkallódik.

Ranschburg Jenő

A tehetség egy áldás, abban az esetben, ha tudunk vele élni. Egy tehetséges embernek sok az irigye, a külvilág azt hiszi, hogy szerencseözönben úszkál. Miközben ezek az emberek teremtik és keresik a lehetőségeket, küzdenek az elismerésért, a sikerekért az önmegvalósításért és az olyan helyzetekért, amelyekkel később élni tudnak.
A La femme 50 tehetséges fiatal programja idén második alkalommal indult útnak. Egy kiemelkedő kezdeményezés, ahol a fiatalokat 6 hónapos mentorprogram segíti. Sokszínű és sokrétű területről érkeztek, határon belül és azon túlról is.  

Nemes Orsolya, Y generációs szakértő és prezentációs tréner szerint a tehetség egyfajta szenvedély. A TED nagy presztizsű konferenciasorozaton is részt vett, ahol hasonló tapasztalata volt: olyan emberek adtak elő, akik tenni akarnak a társadalomért, és nem mástól várják a megoldást. Orsolya szerint a helyzeteket teremteni kell, és nem feltétlenül csak a szerencse kérdése. Pályaválasztása során nagyon sokáig kereste az útját, majd megteremtette a saját maga szakterületét.

Lőrinczy György, művészeti menedzser, az Operettszínház főigazgatója nagy problémát lát abban, hogy a generációk nem tudnak egy munkahelyen együttműködni. Egy ember életében nagyon fontos a szülőkkel és a nagyszülőkkel lévő kapcsolat, amely a munkahelyén is mintaként szolgálhat. A másik problémát abban látja, hogy a fiatalok nagyon későn kerültek ki a munkaerőpiacra. Könnyű azt kijelentenünk, hogy nincs lehetőség… van, de minden lehetőséget észre kell vennünk és meg kell ragadnunk! A talentum hosszútávon derül ki.

Tehetségben nagyhatalom vagyunk!

Czirjákné Vértesi Marianna, tehetségfejlesztő szakértő szerint a tehetségek támogatása egyre szélesebb spektrumon mozog. Egy nagyon nehezen definiálható kifejezés. Beszélhetünk kimagasló, átlag feletti képességű emberről, szakértőkről vagy csodagyerekekről, akik már tehetséggel karöltve jöttek a világra. Továbbá eminensről, profiról, kiválóról. Hazánk tehetséggondozásban a 4. helyen áll. Kis ország, hatalmas kinccsel. Minket csupán az USA, Kórea és Izrael előz meg. Országon belüli centruma Debrecen! 

Egy magyar kutatás szerint a tehetséges emberek hisznek önmagunkban, az adottságukhoz szorgalom és eltökéltség társul. Meg tudják ragadni az élet adta lehetőségeket, tudatosan és célirányosan építik az életüket. Nagyon sok tanulásra és gyakorlásra van szükségük a fejlődéshez. De tudniuk kell kockáztatni és kísérletezni is. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő önismeret és az önmenedzselés. 

Kapcsolódó cikk: