A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A Czeizel-féle tehetségmodell

Abban, hogy a tehetséget nem lehet egyetlen kritérium alapján meghatározni, a kutatók ma már mind egyetértenek.

Fotó: Archív

Czeizel Endre is kidolgozott 1997-ben egy olyan, többtényezős, 2 × 4 + 1 faktoros modellt, amely tanácsot ad a modern szemléletű és hatékony tehetséggondozáshoz. Az ismert szakember modelljében négy genetikai és négy környezeti tényezőt jelöl meg a tehetség forrásaként.

A kivételes szellemi teljesítményért felelős négy szellemi faktor mindegyike felbontható két részre: a veleszületett adottságokra, amelyek azután az őket befolyásoló külső hatások révén válnak képességekké. A kivételes teljesítményért felelős négy mentális faktor mindegyike tehát két részre bontható.

A környezet – a család, az iskola, a kortársak és a társadalom – adja meg azt a támogatást, amivel a tehetség képessége bontakozhat ki. Czeizel megjelöl egy sorsfaktort is, mint plusz egy tényezőt. Ez elsősorban az egészségi állapot, az életképesség, de lehet akár a szerencse is. 

Czeizel Endre tulajdonképpen a háromkörös Renzulli-féle tehetségmodellt fejlesztette tovább, arra hívva fel a figyelmet, hogy a kivételes képességek belülről jövő adottságok, de a megvalósulásuk külső feltételektől függ.

Címkék: tehetség, képesség, joseph renzulli, tehetséggondozás, tehetséges gyerekek, renzulli tehetségmodell, tehetség modell, sorsfaktor, tehetség kritériumai

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!