A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Távol szeretteinktől

Azt, hogy hova sodor minket az élet, előre nem tudhatjuk. Nagyon sok olyan család van, akiknek közvetlen hozzátartozói, rokonai más országban, más földrészen kezdték meg életüket. Hogyan lehet ezt a köteléket szorossá tenni, megtartani, a kapcsolatot ápolni? Mai vendégeink történetei példát mutatnak arra, hogy a távolság a szeretet kötelékét nem gyengíti meg. Mesél nekünk Fodor Zsóka, Gallusz Nikolett, Votisky Petra. Meglepetés férfi vendégünk lánya és unokái is külföldön élnek.

"Ott van az otthonod, ahol, ha elhagyod, valaki mindig megsirat."

Anna McGrail

Mindenhol jó, de legjobb otthon”- mondja a közmondás. De hol van a ma emberének az otthona? Ott ahol ő akarja? A nagycsaláddal együtt? Vagy a világ másik oldalán? Az élet hol ide, hol oda sodor. Nyitott a világ, nincsenek határok, ott építjük ki jövőnket, ahol szeretnénk. De hogyan tudunk aktív kapcsolatban maradni, ha országok, tengerek választanak el azoktól, akiket a legjobban szeretünk? Elég a telefon és az e-mailes kapcsolattartás? Az online világ le tudja küzdeni a több száz kilométert? A távolsággal való megküzdésről mai vendégeink is sokat tudnak mesélni.

Távkapcsolat

A tanulás mellett, a munka sokszor távolságot teremt két ember között. A fiatalok életében a karrier, nagyobb jelentőséggel bír, mint eddig valaha. Kitolódtak az életünk legfontosabb fordulópontjai. Később házasodunk meg, később alapítunk családot, mert az első helyen a biztos jövő kiépítése az elsődleges cél, de sokszor ez visszahat a társas kapcsolatainkra, így a munka miatt élünk távol párunktól. Egy kutatás azt az eredményt hozta, hogy a párkapcsolatban élők 67%-a azt gondolja, fel kell lennünk készülve a távkapcsolatra, mert a munka világa soha nem tudhatjuk milyen lehetőséget kínál. Ezen válaszadók legnagyobb százaléka nő. Akik távkapcsolatban élnek, azok a szakítás okát két alternatívában látják: az egyik a féltékenység, a másik a félrelépés. Kevesen tartják hosszútávon ideális formának, viszont a megkérdezettek több, mint a felét nem viselné meg, ha egy rövidebb időre távol élne párjától.

A Föld melyik pontját tekintjük otthonunknak ez egy szubjektív megítélés. Az otthon ott lehet, ahol szeretnek, ahova hazavárnak, ahol meg tudom valósítani önmagam, ahol megtalálom a boldogságom.  Természetesen sokunk életében az álmok megvalósításának helyszíne elválik attól, ahova haza megyünk. A technikai eszközök segítségünkre szolgálnak a kapcsolattartásban, csak rajtunk áll, hogy mennyire élünk vele.

Kapcsolódó cikk: