A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szenvedély, mánia?

Van, aki sorozatfüggő, van, akinek a gyűjtés a szenvedélye. Van, aki napi több csésze kávét iszik, nem beszélve a dohányzásról és egyéb káros szenvedélyeinkről. Egyáltalán szenvedély vagy betegség? Hol a határ? Mindig van miről leszokni és legyen az csokifüggés vagy körömrágás, megszabadulni tőle sosem egyszerű feladat. Szabó T. Annával, Pogány Judittal, Marót Vikivel és meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk őszintén szenvedélyeinkről, mániánkról.

Kezdetben csak néhány tárgyról van szó, amelyek valamiért megragadják a fantáziánkat, amelyeket feltétlenül meg kell szereznünk. Eleinte azért vesszük meg, tesszük el őket, hogy a mindennapjainkban használjuk, de később, amikor már egyre több van belőlük, valamilyen titokzatos kapcsolat alakul ki közöttünk. Mire észbe kapunk, már szenvedélyünkké válik a gyűjtés. Felsorolni is lehetetlen, mi mindent gyűjthet az ember. Akit megérint a gyűjtőszenvedély, mindent megtesz annak érdekében, hogy ritkaságokkal gyarapítsa kollekcióját.

A pszichológus szerint a gyűjtő jó értelemben vett nagy gyerek. Képes órákon át beszélni kollekciója minden egyes darabjáról, a hozzá fűződő emlékekről és megszerzésének történetéről. Akkor boldog igazán, ha minél több ember csodálja meg egyre gyarapodó kincseit.

Kapcsolódó cikkek: