A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindenáron őszintén?

Az emberi tulajdonságok közül az egyik legnagyobb kincs az őszinteség. De sokszor nehéz annak lennünk. Az ember élete során számos alkalommal kerülhet olyan helyzetbe, amikor meg kell fontolnia, hogy biztosan az őszinteség-e a legjobb megoldás. Sokan azt tartják, hogy a jól működő kapcsolat alapja a bizalom és az őszinteség. Hemingway azt írta: "A hazugság megöli a szerelmet, de csak az őszinteség öli meg igazán." De vajon hol húzódik a határ a hazugság és a kegyes hazugság között? Őszintén mesélnek az őszinteségről mai vendégeink: Deutsch Anita, Bényi Ildikó és Felházi Anett. Meglepetés vendégünk súlyos hazugságnak a szántszándékkal elkövetett cselekedetet tartja.

 

Hogyan legyünk őszinték, ha a körülmények nem engedik, hogy kendőzetlenül megosszuk véleményünket, gondolatainkat társainkkal?! Mi a jobb megoldás: mindenáron elmondani, ami a szívünket nyomja, vagy kivárni a megfelelő pillanatot? Megéri-e mindenkivel szemben őszintének lenni? Fontos mérlegelni, hogy kivel is állunk szemben, amikor őszinteségi rohamot kapunk? Petőfi Sándor a következőt mondta: „Hogysem tíz barátot szerezzek képmutatással, inkább szerzek őszinteségemmel száz ellenséget.” Gary Chapman, amerikai tanácsadó megfogalmazta a szeretet hét vonását: kedvesség, türelem, megbocsátás, udvariasság, alázat, nagylelkűség, őszinteség. Mai vendégeinkkel megpróbáltunk őszintén beszélni az őszinteségről!

Naplementével az őszinteségünk is csökkenő tendenciát mutat

Gondolnánk, hogy a nap elteltével egyenes arányban csökken az igazmondás és a becsületesség hajlama? Amerikai kutatók megállapították, hogy reggel nagyobb az esély arra, hogy visszaadunk egy pénztárcát a tulajdonosának, mint délután. S így van ez az őszinteséggel is, reggel az igazmondás, estefelé a füllentés felé tendálunk. 8:00 és 12:00 óra között jelentkezhet legtöbbször őszinteségi roham. E kutatás eredményét a vállalatok saját javukra is fordíthatják. A komolyabb megbeszéléseket és nagyobb volumenű döntéshozatalt ne a délutáni órára időzítsék.

Az igazi mosoly

Tudjuk jól, hogy a mosoly nem mindig fakad őszinteségből. Azt is pontosan tudjuk, hogy mennyire jó érzéssel tölt el és milyen jó hatással van a közérzetünkre, ha valaki szívből ránk mosolyog. Mosolyt adni és mosolyt kapni mindig nagyon jó dolog. Bangori Egyetem kutatásból kiderült, hogy annak ellenére, hogy különbözőféleképpen viszonyulunk egymáshoz, nincs két egyforma emberi kapcsolat, de a verbális és a non verbális megnyilvánulásainkat koordinálni tudjuk. Az udvarias mosoly akkor jelenik meg az arcunkon, ha a társadalmi normáknak akarunk megfelelni. Az igazán őszinte mosoly viszont spontán. És ez utóbbit hamarabb követ pozitív reakció, mivel nagyobb a jutalomértéke.

 

 

Kapcsolódó cikkek: