A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Miért tabu a lombik program?

Miért tabu még mindig a lombik? Legtöbbször a sikertörténeteket emlegetjük, miközben nagyon sok pár küzd a gyermekvállalás nehézségeivel. Tabunak számít, pedig örülnünk kellene, hogy az orvostudomány odáig jutott, hogy erre a problémára megoldást kínál. Hogyan állnak hozzá férfiak és hogyan a nők? Egy őszinte beszélgetés Béres Alexandrával, Vincze-Tóth Andreával és Árvai Nórával. Meglepetés férfi vendégünk segítségére van minden olyan párnak, akik a nehézségek ellenére is gyermeket szeretnének vállalni.

Vincze-Tóth Andrea, édesanya. Kislánya 4 éves, most második kisfiával várandós, akivel a 6. hónapban vannak. Panna az 5., Barnabás a 11. beültetésre sikerült. Andrea szerint nagyon nagy elhatározás kell ahhoz, hogy egy pár eljusson odáig, hogy elmenjen orvoshoz. Úgy tervezi, hogyha a gyermekei nagyobbak lesznek mindenképpen elmeséli nekik születésük történetét. 

Dr. Dévai István a Dévai Intézet alapító főorvosa. 2915 terhesség lett sikeres az intézményükben. Úgy gondolja, az internet sok információt nyújt a pároknak ebben a témában. Ezek a kivizsgálások, amelyek kiderítik a meddőséget, választ adnak ennek az okára is, s az eredmények alapján határozzák meg az elkövetkezendő teendőket is. Magyarországon minden nőnek  öt ingyenes lombikeljárás jár. A doktor úr szerint 45 év az a korhatár, ameddig még érdemes lombikozni. 

A belső utazás

Hazánkban évente körülbelül 6000 lombikbébi porgramot végeznek el. Egy olyan lehetőség, amely segítséget tud  nyújtani olyan pároknak, akik a nehézségek ellenére is szeretnének gyermeket vállalni. Az első lombikbébi, Louise Brown 1978-ben született.  Az évek alatt az orvostudomány óriásit fejlődött, de ne feledjük, ebben az esetben sincs mindenre garancia, kizárólag a teherbeesés esélyét tudják növelni. Mégis sok pár esetében ennek a döntésnek a meghozása komoly lelki megpróbáltatásokkal jár. A rengeteg várakozási idő és a többszöri próbálkozások miatt a párok sokszor csalódottságot élnek át. Majd a pozitív teszt meglepetésként éri őket,  mégis úgy érzik nem volt idejük felkészülni rá, ebből kifolyólag nem is mernek először örülni. Ennek a következménye az, hogy lelkiismeret furdalást éreznek. Azonban ennek átsegítésére is vannak olyan megoldások, amelyek a kismamák jólétére koncentrálnak. A relaxáció és a hipnózis célja is az, hogy a külvilágról befelé irányuljon a figyelem. A cél a belső egyensúly és a béke megtalálása.  

Kapcsolódó cikkek:

A magzat neme

Komoly etikai problémákat vet fel a megmaradt és lefagyasztott petesejtek sorsa, de az is, hogy a...

Tovább olvasom