A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A babáért mindent

Az élet egyik legnagyobb kihívása egy nő számára az, ha az orvos közli: nem lehet gyermeke. Először rendkívül megrázó a fenti mondatot hallani. De nem szabad lemondani az álomról! Erre példa az alábbi történet.

Fotó: Thinkstock

Ágnes első terhességénél olyan komplikációk adódtak, amik később az egész család életét meghatározták.

„Az első terhességem méhen kívüli volt, ami az én esetemben súlyos következményekkel járt, mivel a jobb oldali petevezetékemet ki kellett operálni, a baloldali pedig átjárhatatlanná vált. Szerencsémre egy nagyon lelkiismeretes, korrekt orvos kezébe kerültem, aki fél évvel a beavatkozás után elvégzett egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálatot, aminek az eredményét látva javasolta, hogy forduljunk a Kaáli Intézethez, ahol mesterséges megtermékenyítéssel foglalkoznak.”

Akivel nem történt még ehhez hasonló, azt hiheti, egy ilyen hír bejelentésénél a család teljesen összeomlik, és lelkileg a szakadék szélére kerülnek. Ágneséknél erről szó sem volt, de szerinte is fontos a szakszerű lelki segítség:

„Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a családom mindenben támogatott. Tény és való, hogy nagyon izgultak értem. Mégis úgy gondolom, hogy egy ilyen helyzetet igazán csak az érthet meg, aki végigment ezen az úton.

Még az első stimulációs időszak alatt találtam egy fórumot, ahol a sorstársaim osztották meg egymással a gondolataikat. Rengeteg beszélgettünk, úgymond egymás lelki mankói voltunk. Egyfajta csoportterápia volt ez mindannyiunk számára, értettük és biztattuk egymást, mindenkinek őszintén drukkoltunk a nehéz időszakokban, és örültünk a másik sikerének.

Ám meggyőződésem, hogy egy ilyen helyzetben szükség van szakember segítségére is, így egy kineziológus szolgáltatásait is igénybe vettem. Igaz, ahhoz, hogy ezt a lépést megtegyem, újabb törésnek kellett bekövetkeznie – az első stimuláció nem lett sikeres, nem fogant meg a baba. Hozzá kell tenni, hogy legtöbbször nem sikerül elsőre, de ettől még összetöri az embert a kudarc – mégis fel kell állni, nincs más választás.

Nagyon sokat köszönhetek a kineziológusomnak, rengeteget segített. Míg az első stimuláció alkalmával még »csak« optimista voltam, a másodiknál megváltozott bennem minden, és tudtam, hogy ezúttal sikerülni fog. Bár voltak akadályok, amelyek eltántoríthattak volna, nem hagytam magam, és összejött a baba.

Kilenc hónappal később egészséges, gyönyörű kisfiúnak adtam életet, akiről később kiderült, hogy roppant okos is. Elégedettek vagyunk a sorsunkkal, és hálát érzünk mindenki iránt, aki a nehéz időszakban mellettünk állt és segített.”

Egy ilyen történet hallatán akaratlanul is megfogalmazódik a kérdés az emberben, vajon a szülők miként közölhetik a gyermekükkel, hogy nem természetes úton fogant meg. Szerencsére a valóságban ez sokkal kisebb problémát okoz, mint ahogy egy laikus gondolná.

„Nincs ebben semmi furcsa, ő nem több és nem kevesebb attól, hogy in vitro fertilizáció segítségével fogant. Már elmúlt hároméves a fiunk, amikor először meséltem neki erről. Természetesen mindig a saját életkorának megfelelő információt kapta.

Így már kicsiként is tudta, hogy volt két nap, amit anya pocakján kívül töltött. Ezt egy gyermek teljesen normálisan fogadja, a lényeg az, hogy elmondjuk azt a minőségű és mennyiségű információt, amit az adott életkorban meg tud érteni. A mi fiunk számára teljesen természetes az, hogy így fogant.”

Sok nő járhat hasonló cipőben, mint korábban Ágnes, így arról is megkérdeztük, szerinte mit tegyenek a nők, amikor kiderül róluk, hogy meddők.

„Rengeteg sorstársammal beszélgettem, és úgy látom, hogy a párok nem jutnak el időben a megfelelő specialistához. Sok hölgy tapasztalata, hogy a nőgyógyásza – még ha jó szándékból is – magához láncolja a pácienst azzal, hogy újabbnál újabb ötletekkel áll elő a fogantatás érdekében, ahelyett, hogy beismerné: további kivizsgálásokra van szükség, másutt.

Fontos az időzítés: ha egy pár meghozza a döntést, hogy gyermeket szeretne, és fél év alatt nem jön össze, el kell kezdeni a kivizsgálást a pár mindkét tagjánál, ugyanis minél később kezdenek bele a lombikprogramba, az esélyek annál inkább csökkenhetnek.”

Címkék: család, gyermekvállalás, lombikbébi, mesterséges megtermékenyítés, lombikprogram, in vitro fertilizáció

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!