A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Őszintén a férfi meddőségről

Elég sok beszámoló és leírás készült már arról, mit él át egy nő, amikor kiderül, hogy infertilitással, vagyis meddőséggel küzd. Az azonban még mindig tabu, ha a pár férfitagját érinti a gond. Pedig a jelenség nem is olyan ritka, mint elsőre gondolnánk.

Fotó: Thinkstock

A gyerekvállalás gondolata után a legjobb rész a megvalósítás. Már persze abban az esetben, ha sikeres a projekt. Ha azonban 4-5 hónap önfeledtség után a pár elkezd figyelni arra is, hogy mikor van a peteérés, és mikor lehet újra terhességi tesztet venni, akkor a szorongás felüti a fejét a kapcsolatban, de főleg a szexben.

Azzal se a média, sem a kívülállók nem szembesülnek, mit is jelent egy pár számára, ha lombikprogram segítségére szorul. És felmerül a kérdés: kinek a hibájából nem jön az a baba? A lombikprogramra kényszerülő párok 40 százalékánál a nő, 40 százalékánál a férfi meddő, 20 százalék esetében pedig mindkét félnél gondok vannak. Mivel az arány ennyire kiegyensúlyozott, a gondot – és a vele járó érzelmeket – az erősebbik nemnek is fel kell dolgoznia.

Férfibajok fejlehajtva
A kiegyensúlyozott arányok ellenére a férfi meddőség még mindig tabu, nem beszélünk róla. Hiszen olyan nincs, hogy a teremtés koronája, a család feje, a név, a „trón” örököse és továbbadója ne lenne képes ellátni a feladatát! Pedig de. És nem jó érzés; messze nem az. De meg kell vele küzdeni, mert megoldás ebben az esetben is van.

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy mi okozza a galibát. Az, hogy a társadalom ekkora tabunak tekinti a férfi szaporítórendszer fennakadásait, a melegágya a leggyakoribb kiváltó oknak, mégpedig a pszichés háttérnek. Ezekben az esetekben a stressz, illetve a teljesítménykényszer, a meg nem feleléstől való rettegés rontja az esélyeket. Sokan úgy gondolják, főleg merevedési zavarok miatt késik a gyermekáldás, ám emellett egy sor más eltérés is eredményezheti, hogy a baba csak várat magára.            

Az orvos segíthet
A pszichés zavarnál  talán könnyebben megoldható orvosilag, ha a férfi hormonproblémákkal küzd. A tesztoszteron, más néven a férfihormon nem megfelelő szintje ugyanis hat a spermiumok termelődésére és minőségére is.

Az is gondot okoz, ha a herék hőmérséklete túl magas, így a spermiumok minősége romlik, mennyisége csökken. Ez az oka többek közt annak is, hogy a „fecske” típusú alsónadrág már nem ajánlott, hiszen a heréket túl közel hozza a 37 °C-os testhez, holott számukra az ideális hőmérséklet 34 °C körül van.

Jellemző kiváltó ok a herevisszér-tágulat is, amikor szintén a hőmérséklet a gond. Ilyenkor a herezacskó egyik vénája kitágul, s itt vérpangás alakul ki. A vér hőmérséklete pedig melegíti a heréket, így tönkretéve a spermiumokat. A herevisszér-tágulatot felfedezni nem nehéz, a szakember gyorsan megtalálja a bajt, de a férfiak egy része még akkor sem hajlandó ilyen irányú vizsgálatokra menni, ha már egy jó ideje kerüli a családot a gyermekáldás.

A gyulladások és daganatok mellett genetikai okok is szerepelnek a listán. Míg az előbbiek viszonylag gyakran kialakulhatnak – akár egy nemi betegség vagy felnőttkori mumpsz következtében is begyulladhatnak a herék, ami hegesedést és funkcióromlást eredményezhet –, a genetikai gondok szerencsére igen ritkák.

Vizsgálat és megoldások
A férfiak egyik rémálma a prosztatavizsgálat, s a rettegésük odáig fajul, hogy el se mennek az orvoshoz. Bár érdemes hozzátenni, hogy a női meddőségi vizsgálatok egy része messze megalázóbb, és főleg jóval fájdalmasabb, mint amit egy férfinak ki kell állnia.

Ha eljutnak egy andrológus szakemberhez, akkor meglepetésükre első körben spermamintát kérnek tőlük, ez pedig messze nem fájdalmas, és nem is kellemetlen. Ha azonban gond van, a gyomor picire szűkül, és rettegve várják a következő lépést.

Sajnos nincs meglepetés, a prosztata is górcső alá kerül, ami valóban nem a legszebb élmény egy férfi életében, de ki lehet bírni, és sokszor könnyedén megoldható a vele való probléma. Vérvizsgálattal ellenőrizni lehet a hormonszintet, illetve a herék és a pénisz fizikai vizsgálatával kizárhatók az esetleges genetikai hibák, eltérések. A daganatok és más belső elváltozások feltérképezésére az ultrahang is előkerül, amely leginkább csak hideg, de a vizsgálat maga se nem fájdalmas, se nem különösebben kellemetlen.

Ha mindent kiáll a teremtés koronája, akkor teljes képet kaphat arról, hogy mi a gond, és a segítség is készen lehet. Már nem tekinti ezt a témát tabunak, és jobban megérti a párja aggódását is, vagyis a súlyos probléma még közelebb is hozhatja a párokat egymáshoz.

A tudománynak hála...
Az esetek egy részében sajnos a bajon – ami leggyakrabban a spermiumok minőségét, mennyiségét érinti – nem lehet segíteni. Ám még ilyenkor is van lehetőség rá, hogy a biológusok és orvosok hozzáértő csapata életképes, megfelelő felépítésű spermiumokat válogasson ki a leadott mintából, és azzal végezzék el a megtermékenyítést, akár méhen belül, akár egy Petri-csészében.

Sőt, a tudomány odáig fejlődött, hogy még egy nulla spermiumszámú férfinál is képesek lehetnek a herékből tűvel életképes spermium kinyerésére, ily módon babával ajándékozva meg a párt.

Címkék: mesterséges megtermékenyítés, lombikbébi program, férfi meddőség, andrológia, sperma, prosztata, herék

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!