A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A magzat neme

Komoly etikai problémákat vet fel a megmaradt és lefagyasztott petesejtek sorsa, de az is, hogy a megtermékenyített petesejt kromoszómaállományából pontosan meghatározható a magzat neme. Így ugyanis – elvileg – választhat az édesanya, fiút vagy lányt szeretne-e. Márpedig ha egyszer beleszólunk a népesedés nemi arányába, az beláthatatlan következményekkel járhat bolygónk populációjára nézve.

Fotó: Thinkstock

A 21. században a férfiak még mindig többen vannak a Földön. A teljes népesség 50,25 százaléka férfi, 49,75 százaléka nő, azaz 1,01 férfi jut egy nőre. Persze, korosztályonként ez igen változó, hiszen több fiú születik, mint lány, ám a nők – immár köztudottan – tovább élnek. Ezért több a világon a kisfiú, mint a kislány. Időskorra ez az arány megváltozik: sokkal több az öreg hölgy, mint az idős bácsi. Ha a szülők kedvük szerint meghatározhatnák a születendő gyermekük nemét, az beláthatatlan következményekkel járna.

A magzat nemét a genetikai kód határozza meg: ha a 23. kromoszómapár mindkét tagja X, akkor lány, ha viszont az egyik X, a másik pedig Y, akkor fiú lesz a kisbabánk. Mivel az anya csak az X kromoszómát hordozza, az apától függ a gyermek neme, az ő génállományában ugyanis az X és az Y kromoszóma is jelen van. Tehát a megtermékenyítés pillanatában eldől a születendő gyermek neme.

Amit az ember a történelem folyamán mindig is szeretett volna befolyásolni. Sokan hisznek különböző módszerekben, amelyekkel irányítható a magzat neme, legyen az táplálkozással, életmóddal, holdciklussal vagy akár a közösülés pózával kapcsolatos; olyan is akad, aki három szem kockacukrot tesz ki az ablakba az aktus előtt, hogy biztosan lánya legyen.

Manapság vérvizsgálattal, ultrahanggal a magzat neme igen korán meghatározható, és ha nem is legálisan, több abortusz történik, amikor kiderül, hogy ötödszörre, hatodszorra is ugyanolyan nemű magzattal várandós az anya.

A lombikbébiprogram során már megtermékenyített petesejtet ültetnek be, így a fogamzás nyomon követhető, és azt is tudni lehet – illetve lehetne –, hogy milyen nemű magzat születik majd az eljárás nyomán. Dr. Allan Pacey, a sheffieldi egyetem meddőségkutató szakembere szerint semmiképp sem volna kívánatos, hogy a szülők ezeket a beavatkozásokat a gyermekük nemének megválasztására használják.

Az invazív és drága technológia alkalmazása nélkül csak abban az esetben engedik meghatározni a nemet, ha igazolt a nemhez kötött, örökléssel továbbvihető betegség, máskülönben nincs mód az utód nemének előre történő meghatározására. Hazánkban az 1997. évi Egészségügyi Törvény 182.§ (1) szerint: „Az utód nemének születése előtti megválasztására irányuló eljárások a nemhez kötötten öröklődő megbetegedések kialakulásának megelőzésére végezhetőek”.

A nemrég elhunyt Czeizel Endre is úgy vélte, a lombikbébiprogram alkalmas lenne rá, hogy egyes családok eldönthessék, fiút vagy lányt akarnak.

Javaslata szerint hormonkezelés nélkül csakis azt a kromoszómaállománnyal rendelkező férfi ivarsejtet ültetnék be, amely a megtermékenyítés során a kívánt nemű gyereket hozná létre, még a fogantatás előtt biztosítva így az eredményt. Czeizel doktor véleménye az volt, hogy három azonos nemű gyermek után meg kellene engedni a következő gyermek nemének megválasztását.

Címkék: mesterséges megtermékenyítés, nemek, lombikbébi program, nemek megoszlása, fiú vagy lány, invazív technológia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!