A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyermekeink példaképei

Nagyon fontos egy gyermek életében a megfelelő példamutatás. Mire mondhatjuk azt, hogy ez a jó és a követhető út? Vendégeink elmesélik, hogy számukra kik jelentették a példaképet. Miközben mára már ők is példaképpé váltak. Mesél nekünk Hajdú Henrietta, Németh Dorottya és Baky Ildikó. Meglepetés férfi vendégünk legnagyobb kritikusa az édesapja, aki egyben a legnagyobb támogatója is.

"A világnak semmi másra nincs szüksége, mint példákra, olyan emberekre, akik az álmaik szerint tudnak élni, és képesek harcolni az elképzeléseikért." /Paulo Coelho/

Egy jó példakép inspirál, motivál, tanít, vezet. Már gyermekkorban nagyon fontossá válik az, hogy a kicsik kit tekintenek követendő példának. Legnagyobb hatással természetesen a szülők vannak rájuk, miközben a kedvtelésük megtalálása során az is fontos, hogy ebből a körből találjanak olyan személyt, akinek a tevékenysége kimagasló, példaértékű, követésre méltó. 

A gyermekek számára a hétköznapi hős a követendő példa 

Ha magunkat jobb, inspiráló személyekhez mérjük, azáltal a teljesítményünket is növelhetjük. Gyermekkorunk óta végig kísérnek az utunkon a példaképek, azonban ahogy az ízlésünk és az értékeink változnak, úgy változnak ezek a személyek is. Kicsi korban a választást érzelmi kötődés vagy a mintaszerűség észlelése határozza meg. Max Scheler, filozófus szerint a példaképkövetés alapja a szeretet. A gyermeki utánzás még nem tekinthető annak, jelentősége a serdülőkorban nő meg. 

Egy magyar ifjúságkutatásból kiderült, hogy a fiatalokat a hétköznapi hősök inspirálják. A példaképek segítenek a gyerekeknek abban, hogy megtalálják önmagukat és azt a tevékenységet, amiben igazán remekelhetnek, mi több, az egyéni siker inspirációjában is segítségükre lehet. A követendő példa pozitív életszemléletet sugároz. A közösségi oldalak sem térítik el a gyerekeket a jó útról. Kiderült, hogy az oldalt önkifejezésre használják, naprakészek akarnak lenni, miközben a jelenlét egyfajta generációs kötelezettség is. A digitális világot tudatosan használják.  

Kapcsolódó cikkek: