Zsengék töltve
Megjelentek a piacon a szebbnél szebb karalábék, cukkinik, padlizsánok: használjuk őket gyakran, amíg még zsengék, frissek! Világszerte ismerik és főzik a különböző töltött zöldségeket, jellemzően fűszeres darált hússal, a fűszerezés azonban minden országban más és más.
Töltött cukkini
Hozzávalók: 3 db cukkini, 20 ml olívaolaj, 60 dkg gomba, 1 tasak gyorsrizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 csomag petrezselyem, 20 dkg reszelt sajt, só, bors, 1 teáskanál kakukkfű
Elkészítés: A cukkiniket megmossuk, hengerekre vágjuk, a húsukat kikaparjuk úgy, hogy minden hengernek maradjon alja. Ha zsenge cukkiniket kaptunk, akkor a húsát is beletesszük a töltelékbe; ha túlságosan magos, akkor nem használjuk fel, mert eláztatja a masszát.
Belülről enyhén megsózzuk, megborsozzuk. A töltelékhez megfőzzük, majd leszűrjük a rizst, egy kevés olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát.Rátesszük a szintén apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, és puhára pároljuk.
Végül hozzáadjuk a megfőtt rizst és az apróra vágott petrezselymet is. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkiniket, a tetejüket megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, és 190 fokos sütőben készre sütjük.
Fűszeres darált hússal töltött padlizsán
Hozzávalók: 4 db padlizsán, só, 2,5 dl olívaolaj, 1 nagy vöröshagyma finomra vágva, 1 nagy gerezd fokhagyma finomra vágva, 60 dkg darált marhahús, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűbors, 1 dl bulgur, 5 szál apróra vágott menta, 3 evőkanál pirított fenyőmag, 400 ml paradicsompüré, 2,5 dl víz, fél lime, görög joghurt a tálaláshoz
Elkészítés: Vágjuk félbe a padlizsánokat. Sózzuk meg, majd hagyjuk fél órát állni, hogy az esetleges keserű lé a só hatására kioldódjon belőlük. 2 teáskanál olajon pirítsuk le a marhahúst, adjuk hozzá a kétféle hagymát. Süssük addig a húst, míg szép barna nem lesz.
Ha túl sok zsír lenne a tetején, kanállal távolítsuk el. Ízesítsük sóval, borssal, szegfűborssal és fahéjjal. Szűrjük le az előzőleg beáztatott bulgurt, és a megpirított fenyőmaggal és az összevágott mentalevelekkel együtt adjuk a húshoz.
Öntsünk egy pohár olajat egy serpenyőbe, a leöblített és szárazra törölt padlizsánokat süssük benne 2-3 percig, amíg aranybarnák nem lesznek. Szűrőkanállal vegyük ki őket az olajból, hűtsük ki. Amikor már nem tűzforróak, egy kanállal nyomkodjuk le a padlizsán húsát, hogy legyen helye a tölteléknek.
Töltsük meg a padlizsánokat, tegyük őket tepsire, kanalazzunk mindegyikre bőséges mennyiségű paradicsomszószt, és 190 fokos sütőben 30 perc alatt süssük készre.
Töltött karalábé
Hozzávalók: 5 db karalábé, 0,5 kg darált hús (jó hozzá a sertés, a csirke vagy pulyka is), 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg rizs, só, bors, 2 dl tejföl, 2 dl tejszín, 2 evőkanál liszt
Elkészítés: A karalábékat meghámozzuk, majd karalábévájó segítségével a közepüket kiszedjük. Legyünk óvatosak, ne lyukasszuk ki az oldalukat vagy az aljukat! A kieső darabokat összevágjuk a zsenge levelekkel együtt.
A darált húshoz hozzáadjuk a nagyon finomra vágott hagymát, a tojást, a megmosott rizst, a petrezselyem felét, majd sóval, borssal ízesítjük.
A masszát beletöltjük a karalábékba, és egy lábosba rakosgatjuk őket. Köréjük szórjuk a felkockázott karalábédarabokat, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Beletesszük a felvágott leveleket is. A levet megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk az ételt.
Közben a tejszínből, a tejfölből és a lisztből csomómentes habarást készítünk, és ha a karalábék már puhák, behabarjuk az ételt. Forralunk rajta egyet, majd tálaljuk. Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, de ha szeretjük, adhatunk hozzá kaprot is.
Még nincs hozzászólás