A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Világító növények - az új magyar dekorszabadalom

A virágok szépek, és igazi díszei a lakásnak. Hát még ha nemcsak nappal, de éjjel, sötétben is gyönyörködhetünk bennük...

Fotó: Werni Gábor

A közelmúltban egy virágkereskedelemmel foglalkozó magyar cég sikeresen mutatta be új világszabadalmát, a világító virágokat, amelyek James Cameron Avatar című filmjének káprázatos növényvilága után a flAVATAR fantázianevet kapták.

Ezek a növények napfény vagy lámpafény hatására feltöltődnek, majd később a sötétben, szabad szemmel is jól láthatóan, zöld vagy kék színnel 5-30 percig világítanak. Ezzel nincs vége a produkciónak: egy-két óra elteltével újra világítani kezdenek, ezúttal fehéren, és akár 4-5 órán át irányfényként segítik a tájékozódást a lakásban.

Nincs új a nap alatt?
A növények természetes módon is bocsátanak ki vörös, zöld és kék színű fényt, ám ez csak műszeresen mérhető, szabad szemmel nem láthatjuk. A magyarázat a következő: ha egy pigmentmolekula fényenergiát nyel el, akkor az vagy hő, vagy fény formájában távozik is a molekulából. Az utóbbit nevezzük fluoreszenciának; ha időben késik, akkor foszforeszencia a neve.

A technológia titkos, de annyit elárultak a fejlesztők, hogy egy száz százalékban növényi alapú, génmanipulációtól mentes, emberre, állatra, növényre nem veszélyes anyagról van szó, amivel ha kezelik a virágok felületét, azok képesek lesznek világítani.

Ma már több mint száz vágott és cserepes virágfajtánál alkalmazzák az eljárást, így ha minden jól alakul, hamarosan itthon és külföldön sem számít majd kuriózumnak a világító rózsa, kála, pálma, kaktusz, szegfű vagy éppen krizantém. 

Címkék: lakberendezés, feltöltődés, flavatar, világító virágok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!