A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Via ferrata túrák felkészülteknek

Legutóbb a családi kirándulásoknál fejeztük be, továbbra is maradunk a túrák világában, ám ezúttal a via ferrata fogalmával ismerkedünk meg, és kínálunk újabb ötleteket, lehetőségeket az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

Fotó: Shutterstock.com

Vasalt út, avagy a via ferrata – olasz kifejezés, német nyelvterületen klettersteignek nevezik. Az olyan hegyi utakat jelölik ezekkel a kifejezésekkel, ahol előre elhelyezett, felszerelt lépcsőfokok, létrák, esetleg kábelek nyújtanak segítséget a túra folyamán az előrehaladásban.

Ilyen útvonalak az Alpok országaiban találhatóak a legnagyobb számban, de hazánkban is akadnak igazi kihívást jelentő via ferraták. Az első hivatalos klettersteiget a szomszédos Ausztriában építették ki, még 1843-ban.

A benne rejlő turisztikai lehetőségeket az olaszok ismerték fel, és fogtak nagy via ferrata-építésbe az 1970-es években párhuzamosan az osztrákokkal.

Mára a via ferratázás az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenyég, aktív kikapcsolódási forma főként francia, szlovén, osztrák és természetesen olasz területeken.

Általánosságban elmondható ezekről a kiránduló útvonalakról, hogy a felszerelt, rögzített eszközök nélkül csak képzett sziklamászók lennének képesek végigmenni rajtuk. Így ezek a túrák a mozgás és a természet közelsége mellett apró bepillantást engednek a profi mászók világába is.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 8. számának 54. oldalán!)

Címkék: via ferrata, vasalt út, hegymászó túrák

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!