A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Úszás, futás, atlétika, jéghoki? Mit sportoljon a gyerek?

Sok szülő dönt úgy, hogy gyermeke sportoljon, de dacára annak, hogy a sportok területén óriási a választék - nehezen tud sportágat választani. Mit mérlegeljünk, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a döntéskor? Horváth Kristóf általános- és középiskolai testnevelő, a Penta Gödöllői Röplabda Club utánpótlásedzője segített az eligazodásban.

Fotó: Shutterstock.com

Mit gondol, hány éves kortól érdemes gyermekünket sportra járatni?

Erre nincs konkrét válasz, hiszen minden gyermek más-más egyéniség, eltérő fejlődési jelekkel, egyéni képességekkel, azaz minden gyermek más korban érik meg a sportolásra. Hogy a saját példámat említsem.

MIÉRT KELL GYEREKKORBAN ELKEZDENI A SPORTOLÁST?
A gyerekek egészséges és kiegyensúlyozott életéhez nagymértékben hozzájárul a rendszeres mozgás és sportolás.
A gyermekkorban elkezdett sportolás, a mozgás szeretete és az edzés pozitív élettani hatásai az egész életet végigkísérik.
A rendszeres sportolás elősegíti a matematikai gondolkodás fejlesztését, illetve a nyelvtanulást is pozitívan fejleszti, valamint a küzdeni akarás, a fel nem adás készségét tanítja meg.
Orvosilag bizonyított tény, hogy azok a gyerekek, akiknek a mozgásigényét rendszeres sportolással, mozgással kötik le, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak a csoportfoglalkozásokon, a tanórákon, és fegyelmezettebbek otthon a családjukban is.
A nagyobbik fiam három és fél évesen focizni szeretett volna, így elvittük az U5-ös (5 éven aluliak) edzésére.

Egy edzőnő külön foglalkozott vele, mert a gyerek még azt sem tudta, hol van, mi miért történik. Nem értette, miért kell megkülönböztető mezt felvenni, kiment edzés közben a feleségemhez, hogy éhes…

Neki a foci még nem azt jelentette, hogy bóják körül labdát vezessen, hanem azt, hogy velem vagy valamelyik ovis társával rúgják egymásnak a labdát. Ilyen helyzetben nem kell kétségbe esni, mi is elengedtük ezt, később újra próbálkozunk, amikor ovisként már érett arra, hogy szabályokat tanuljon, ekkor talán már gördülékenyebben fog menni.

Fontos, hogy ne erőltessük, mert ha a gyermeknek nem okoz örömet, legyen az bármilyen sportág, akkor az egy egész életre elveheti a kedvét a sporttól!

Ez azt jelenti, hogy túl korai kezdésnek több hátránya is lehet?

Igen, többek között kiégéshez vezethet. Sok gyermek nagyon fiatalon elkezd egy sportágat, amelyben ő már sikeres, mire a többiek is elkezdik. Versenyeztetik, dédelgetik, magasabb korosztályokba küldik, aztán 4-5 év múlva csodálkoznak, hogy nem fejlődik, motiválatlan. Olaszországban és sok helyen pont emiatt nem kezdik el komolyan edzeni a sportolópalántákat 12-14 éves kor előtt.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 30. számának 40. oldalán!)

Címkék: edzés, sportágak, penta gödöllői röplabda club, gyereksport

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!