Trükkök az ünnepi pluszkilók ellen
Szenteste az ünnepi étel legtöbb helyen halászlé, halleves, rántott hal, esetleg pulykasült vagy töltött káposzta. Mindez bizony pluszkilókat jelent. Mit tehetnénk mégis azért, hogy ezek a kilók ne rakódjanak ránk?
- Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden falatot!
- Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számit!
- Igyunk meg napi 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet.
- Minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
- Mozogjunk mindennap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tévé előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat!
- Édességeknél válasszunk olyan receptet, mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaz, akár aszalt formában is.
- Lefekvés előtt két-három órával már ne étkezzünk!
- Ha alkoholt fogyasztunk, az lehetőleg száraz vörösbor legyen. Nemcsak az energia- és cukortartalom, hanem a pozitív élettani hatása miatt is. A vörösborban ugyanis nagy a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, hogy az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.
Ünnep előtti villámdiéta
Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az ünnepeket nem zárjuk pluszkilókkal, érdemes egy leveses villámdiétát tartani. A levesek amellett, hogy finomak és változatosan elkészíthetőek, még a napi folyadékszükséglet egy részét is fedezik. Előnyük, hogy alig tartalmaznak kalóriát, ennek ellenére sokáig teltségérzetet okoznak, mivel lassabban szívódnak fel, mint a szilárd táplálékok.
Mivel a levesdiéta alapvetően egy alacsony kalóriabevitelű kúra – az eredmény már az első nap elteltével szembetűnő. Arra azonban ügyelni kell, hogy – bár a levesek fogyasztásával több folyadék kerül a szervezetbe – fogyasszunk el naponta legalább két liter szénsavmentes ásványvizet vagy cukormentes teát. A kúra elteltével csak fokozatosan térjünk vissza a korábbi étrendhez
Mit válasszon a levesek mellé?
- Reggelire: teljes kiőrlésű kenyeret vagy zsírszegény joghurtot, esetleg müzlit
- Vacsorára: gyümölcs- vagy zöldségsalátát, mellé pedig százszázalékos gyümölcslevet
Mintaétrend három napra
1. nap: Savanyúkáposzta-leves
Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 1 db krumpli, egy teáskanál őrölt kömény, babérlevél, 2 evőkanál olaj, só, bors.
Tisztítsuk meg a hagymát, majd kockázzuk fel, és pároljuk meg az olajon. Ezután tegyük rá a 2-3 cm-esre felaprított savanyú káposztát, pirítsuk egy percig, majd adjuk hozzá a köményt, és öntsük fel egy liter vízzel. Miután felforrt, reszeljük bele a meghámozott burgonyát, adjuk hozzá a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
2. nap: Paradicsomleves
Hozzávalók: 7 dl paradicsomlé, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, egy kisebb vöröshagyma, 0,5 l víz, egy csomag betűtészta, 3 evőkanál cukor, só, bors ízlés szerint.
Készítsen vékony rántást az olajból és a lisztből, majd öntse fel a hideg paradicsomlével. Alaposan keverje össze, majd adja hozzá a hagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Forralja fel, majd forralás után még főzze tíz percen keresztül. Főzze ki a betűtésztát külön vízben, és csak tálaláskor tegye bele a levesbe. Szigorú fogyókúrákban a tészta kihagyható, és a cukor kevés édesítővel helyettesíthető.
3. nap: Borsóleves
Hozzávalók: 50 dkg mirelit borsó, 20 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, 3 db sárgarépa, 3 dl víz, egy kávéskanál pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld.
Párolja meg olajon a borsót és a kockára vágott burgonyát. Tegye bele a pirospaprikát, és szórja rá a lisztet, majd öntse fel 3 dl vízzel. Főzze fel, majd ízlés szerint ízesítse sóval és borssal. Ezután adja hozzá a karikára vágott sárgarépát és a petrezselyemzöldet.
Még nincs hozzászólás