A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Trükkök az ünnepi pluszkilók ellen

Szenteste az ünnepi étel legtöbb helyen halászlé, halleves, rántott hal, esetleg pulykasült vagy töltött káposzta. Mindez bizony pluszkilókat jelent. Mit tehetnénk mégis azért, hogy ezek a kilók ne rakódjanak ránk?

Fotó: Shutterstock.com

  • Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden falatot!
  • Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számit!
  • Igyunk meg napi 1,5-2 liter folyadékot, lehetőleg ásványvizet.
  • Minden étkezésünk tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!
  • Mozogjunk mindennap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tévé előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat! 
  • Édességeknél válasszunk olyan receptet, mely nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaz, akár aszalt formában is.
  • Lefekvés előtt két-három órával már ne étkezzünk!
  • Ha alkoholt fogyasztunk, az lehetőleg száraz vörösbor legyen. Nemcsak az energia- és cukortartalom, hanem a pozitív élettani hatása miatt is. A vörösborban ugyanis nagy a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szívre és az érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, hogy az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.

Ünnep előtti villámdiéta

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az ünnepeket nem zárjuk pluszkilókkal, érdemes egy leveses villámdiétát tartani. A levesek amellett, hogy finomak és változatosan elkészíthetőek, még a napi folyadékszükséglet egy részét is fedezik. Előnyük, hogy alig tartalmaznak kalóriát, ennek ellenére sokáig teltségérzetet okoznak, mivel lassabban szívódnak fel, mint a szilárd táplálékok.

Mivel a levesdiéta alapvetően egy alacsony kalóriabevitelű kúra – az eredmény már az első nap elteltével szembetűnő. Arra azonban ügyelni kell, hogy – bár a levesek fogyasztásával több folyadék kerül a szervezetbe – fogyasszunk el naponta legalább két liter szénsavmentes ásványvizet vagy cukormentes teát. A kúra elteltével csak fokozatosan térjünk vissza a korábbi étrendhez

Fotó: Shutterstock.com

Mit válasszon a levesek mellé?

  • Reggelire: teljes kiőrlésű kenyeret vagy zsírszegény joghurtot, esetleg müzlit
  • Vacsorára: gyümölcs- vagy zöldségsalátát, mellé pedig százszázalékos gyümölcslevet


Mintaétrend három napra

1. nap: Savanyúkáposzta-leves

Hozzávalók: egy nagy fej hagyma, 50 dkg savanyú káposzta, 1 db krumpli, egy teáskanál őrölt kömény, babérlevél, 2 evőkanál olaj, só, bors.

Tisztítsuk meg a hagymát, majd kockázzuk fel, és pároljuk meg az olajon. Ezután tegyük rá a 2-3 cm-esre felaprított savanyú káposztát, pirítsuk egy percig, majd adjuk hozzá a köményt, és öntsük fel egy liter vízzel. Miután felforrt, reszeljük bele a meghámozott burgonyát, adjuk hozzá a babérlevelet, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

2. nap: Paradicsomleves

Hozzávalók: 7 dl paradicsomlé, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj, egy kisebb vöröshagyma, 0,5 l víz, egy csomag betűtészta, 3 evőkanál cukor, só, bors ízlés szerint.

Készítsen vékony rántást az olajból és a lisztből, majd öntse fel a hideg paradicsomlével. Alaposan keverje össze, majd adja hozzá a hagymát, a cukrot, a sót és a borsot. Forralja fel, majd forralás után még főzze tíz percen keresztül. Főzze ki a betűtésztát külön vízben, és csak tálaláskor tegye bele a levesbe. Szigorú fogyókúrákban a tészta kihagyható, és a cukor kevés édesítővel helyettesíthető.

3. nap: Borsóleves

Hozzávalók: 50 dkg mirelit borsó, 20 dkg burgonya, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál só, 3 db sárgarépa, 3 dl víz, egy kávéskanál pirospaprika, só, bors, petrezselyemzöld.

Párolja meg olajon a borsót és a kockára vágott burgonyát. Tegye bele a pirospaprikát, és szórja rá a lisztet, majd öntse fel 3 dl vízzel. Főzze fel, majd ízlés szerint ízesítse sóval és borssal. Ezután adja hozzá a karikára vágott sárgarépát és a petrezselyemzöldet.

Címkék: paradicsomleves, savanyúkáposzta leves, borsóleves, villámdiéta

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!