Sütőtök - a levesen túl, avagy mi minden készülhet még belőle?
A sütőtök önmagában is kiváló desszert, ha sikerül kifognunk egy édesebb darabot, akkor még cukrozni sem szükséges. Ötféle sütőtököt vásárolhatunk a tél folyamán: ezek a hokkaido, nagydobosi, orange, kanadai és halloween. Ez utóbbi elvileg ehető, de csak zsenge korában. Amit a zöldségesnél vagy a boltokban árulnak, már csak faragásra való. A nagydobosi sütőtöknek különleges aromája van, sütve is nagyon finom, de remek alapanyag bármilyen ételhez. Ugyanis számos remek fogás készíthető belőle, nem csak krémleves, vagy épp a most oly divatos sütőtökös latte. Csokorba szedtünk néhány igazán egyedi receptet.
Sütőtökös gofri
Hétvégék ráérős reggelije vagy hétköznapok vacsorája is lehet ez a gofri. Akár gluténmentes lisztből is elkészíthető. A lekváron és tejszínhabon kívül tálalható olvasztott vajjal, juharsziruppal, mézzel, mogyorókrémmel vagy akár pudinggal.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt szerecsendió
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- csipet só
- 15 dkg sült sütőtökpüré
- 2 tojás
- 3 evőkanál olvasztott vaj
- 3 evőkanál cukor
- 2 dl tej
Elkészítése:
- Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: lisztet, fűszereket, sütőport, cukrot és a csipetnyi sót.
- Adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet és keverjük össze.
- Öntsük hozzá az olvasztott vajat is, és ezzel is keverjük össze alaposan. Ha nem elég folyékony a tészta, akkor tejjel hígíthatjuk még.
- A felmelegített gofrisütőt kenjük meg egy ecsettel vajjal vagy olajjal.
- Öntsünk rá a tésztából, és süssük meg a gofrikat.
Zsályás-sütőtökös ravioli
A töltött tésztákban az a jó, hogy bármit bele tehetünk, például sütőtököt is. Egy hagyományos ételt így tehetünk különlegessé és szezonálissá.
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g liszt
- 2 tojás
A töltelékhez:
- 20 dkg sütőtökpüré
- 5 dkg reszelt parmezán
- csipetnyi szerecsendió
- fél teáskanál só
- késhegynyi őrölt fekete bors
Tálaláshoz:
- 5 dkg vaj
- maréknyi dió
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány levél friss zsálya
- reszelt parmezán
Elkészítése:
- Süssük sütőben puhára a sütőtököt.
- A két tojáshoz adjuk hozzá a lisztet, és alaposan gyúrjuk össze. Pihentessük legalább fél órát lefedve.
- A kihűlt sütőtökből mérjük ki a 20 dkg-ot, tegyük egy tálba, és villával törjük össze.
- Reszeljük hozzá a parmezánt, szórjuk hozzá a szerecsendiót, sót és az őrölt fekete borsot, majd keverjük össze alaposan.
- Nyújtsuk ki a tésztát legfeljebb két mm vastagságúra.
- Vágjuk félbe a kinyújtott tésztát.
- Az egyik felére 6 cm távolságban helyezzünk egy-egy teáskanálnyi tölteléket kupacba.
- Borítsuk rá a tészta másik felét, és óvatosan nyomkodjuk körbe a halmokat.
- Késsel vagy derelyeszaggatóval vágjuk körbe akár négyzet alakban, akár körben a halmokat. A szélüket villával nyomkodjuk meg.
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és adjuk hozzá a fokhagymát és a felaprított zsályát. Süssük együtt legfeljebb egy percig.
- Forrásban lévő vízbe dobjuk a töltött tésztákat, és fél perc alatt főzzük meg.
- Szedjük ki a tésztákat egy szűrőkanállal, és tegyük a zsályás vajba, és forgassuk meg benne.
- Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal és száraz serpenyőben pirított, durvára darabolt dióval.
Sütőtök Alfredo
Hozzávalók:
- csomag széles metélttészta
- 2 evőkanál vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sütőtökpüré
- 1,5 dl tej
- 10 dkg parmezán
- fél teáskanál rozmaring
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- egy csokor petrezselyem
Elkészítése:
- Főzzük ki a tésztát, de maradjon roppanós (al dente).
- A tejet, sült sütőtököt, rozmaringot tegyük turmixba, és alaposan turmixoljuk össze. Ha nagyon sűrű lenne, tejjel hígíthatjuk a kellő sűrűségig.
- Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és tegyük bele a zúzott fokhagymát. Csak pár pillanatig kevergessük, addig, amíg illatozni nem kezd a fokhagyma, majd tegyük bele a sütőtökturmixot.
- Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a szerecsendiót, majd keverjük össze alaposan. Sózzuk, borsozzuk.
- Dobjuk bele a főtt tésztát, és keverjük össze.
- Aprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal forrón tálaljuk.
Sütőtökös fahéjas csiga
A fahéjas csigát miért ne dobnánk fel ősszel egy kis sütőtökkel? A fahéj egyébként is az egyik alapfűszere a töknek, így biztos a siker.
Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 dl tej
- fél csomag élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 15 dkg sültsütőtök-püré
- 5 dkg vaj
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 6 evőkanál cukor
- 2 evőkanál őrölt fahéj
- csipet só
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- késhegynyi őrölt szegfűszeg
Mázhoz:
- 200 g natúr vajkrém
- 2 dl habtejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
- Az 1,5 dl langyos tejbe szórjunk bele 1 evőkanál cukrot, és keverjük el alaposan.
- Morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre, amíg felfut.
- Egy tálba tegyük bele a lisztet, a további egy evőkanál cukrot, csipet sót, egy tojást, az összeturmixolt sütőtökpürét és a megolvasztott 5 dkg vajat, majd keverjük össze.
- Öntsük a lisztes keverékhez a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha túl kemény lenne a tészta, akkor tejjel segíthetünk rajta.
- Amikor már simára gyúrtuk a tésztát, akkor hagyjuk kelni legalább egy órát langyos hőmérsékleten.
- Olvasszuk meg a 10 dkg vajat, és öntsük egy tálkába.
- Adjuk hozzá a fahéjat, csipet sót, szerecsendiót, szegfűszeget és a hat evőkanál cukrot, majd keverjük össze alaposan.
- A megkelt tésztát nyújtsuk ki legfeljebb fél centi vastagra.
- Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy mindenhová jusson, majd tekerjük fel.
- Vágjuk két centi vastag karikákra a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a csigákat úgy, hogy hagyjunk köztük bőven helyet, majd terítsük le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük legalább fél órát.
- 200 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
- Habverővel keverjük össze simára egy tálban a vajkrémet, a habtejszínt, a két evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot.
- Amikor a csigák megsülnek azonnal bekenhetjük a tetejét a mázzal, de rákenhetjük később is. De azt is megtehetjük, hogy egyáltalán nem kenünk rá semmit, úgy is finom.
Még nincs hozzászólás