A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sütőtök - a levesen túl, avagy mi minden készülhet még belőle?

A sütőtök önmagában is kiváló desszert, ha sikerül kifognunk egy édesebb darabot, akkor még cukrozni sem szükséges. Ötféle sütőtököt vásárolhatunk a tél folyamán: ezek a hokkaido, nagydobosi, orange, kanadai és halloween. Ez utóbbi elvileg ehető, de csak zsenge korában. Amit a zöldségesnél vagy a boltokban árulnak, már csak faragásra való. A nagydobosi sütőtöknek különleges aromája van, sütve is nagyon finom, de remek alapanyag bármilyen ételhez. Ugyanis számos remek fogás készíthető belőle, nem csak krémleves, vagy épp a most oly divatos sütőtökös latte. Csokorba szedtünk néhány igazán egyedi receptet.

Fotó: Shutterstock.com

Sütőtökös gofri

Hétvégék ráérős reggelije vagy hétköznapok vacsorája is lehet ez a gofri. Akár gluténmentes lisztből is elkészíthető. A lekváron és tejszínhabon kívül tálalható olvasztott vajjal, juharsziruppal, mézzel, mogyorókrémmel vagy akár pudinggal.

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet só
  • 15 dkg sült sütőtökpüré
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál olvasztott vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 dl tej

Elkészítése:

  1. Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: lisztet, fűszereket, sütőport, cukrot és a csipetnyi sót.
  2. Adjuk hozzá a tojásokat, majd a tejet és keverjük össze.
  3. Öntsük hozzá az olvasztott vajat is, és ezzel is keverjük össze alaposan. Ha nem elég folyékony a tészta, akkor tejjel hígíthatjuk még.
  4. A felmelegített gofrisütőt kenjük meg egy ecsettel vajjal vagy olajjal.
  5. Öntsünk rá a tésztából, és süssük meg a gofrikat.

Zsályás-sütőtökös ravioli

Fotó: Shutterstock.com

A töltött tésztákban az a jó, hogy bármit bele tehetünk, például sütőtököt is. Egy hagyományos ételt így tehetünk különlegessé és szezonálissá.

Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g liszt
  • 2 tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg sütőtökpüré
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • csipetnyi szerecsendió
  • fél teáskanál só
  • késhegynyi őrölt fekete bors

Tálaláshoz:

  • 5 dkg vaj
  • maréknyi dió
  • 2 gerezd fokhagyma
  • néhány levél friss zsálya
  • reszelt parmezán

Elkészítése:

  1. Süssük sütőben puhára a sütőtököt.
  2. A két tojáshoz adjuk hozzá a lisztet, és alaposan gyúrjuk össze. Pihentessük legalább fél órát lefedve.
  3. A kihűlt sütőtökből mérjük ki a 20 dkg-ot, tegyük egy tálba, és villával törjük össze.
  4. Reszeljük hozzá a parmezánt, szórjuk hozzá a szerecsendiót, sót és az őrölt fekete borsot, majd keverjük össze alaposan.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát legfeljebb két mm vastagságúra.
  6. Vágjuk félbe a kinyújtott tésztát.
  7. Az egyik felére 6 cm távolságban helyezzünk egy-egy teáskanálnyi tölteléket kupacba.
  8. Borítsuk rá a tészta másik felét, és óvatosan nyomkodjuk körbe a halmokat.
  9. Késsel vagy derelyeszaggatóval vágjuk körbe akár négyzet alakban, akár körben a halmokat. A szélüket villával nyomkodjuk meg.
  10. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és adjuk hozzá a fokhagymát és a felaprított zsályát. Süssük együtt legfeljebb egy percig.
  11. Forrásban lévő vízbe dobjuk a töltött tésztákat, és fél perc alatt főzzük meg.
  12. Szedjük ki a tésztákat egy szűrőkanállal, és tegyük a zsályás vajba, és forgassuk meg benne.
  13. Tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal és száraz serpenyőben pirított, durvára darabolt dióval.

Sütőtök Alfredo

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • csomag széles metélttészta
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sütőtökpüré
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg parmezán
  • fél teáskanál rozmaring
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • egy csokor petrezselyem

Elkészítése:

  1. Főzzük ki a tésztát, de maradjon roppanós (al dente).
  2. A tejet, sült sütőtököt, rozmaringot tegyük turmixba, és alaposan turmixoljuk össze. Ha nagyon sűrű lenne, tejjel hígíthatjuk a kellő sűrűségig.
  3. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és tegyük bele a zúzott fokhagymát. Csak pár pillanatig kevergessük, addig, amíg illatozni nem kezd a fokhagyma, majd tegyük bele a sütőtökturmixot.
  4. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a szerecsendiót, majd keverjük össze alaposan. Sózzuk, borsozzuk.
  5. Dobjuk bele a főtt tésztát, és keverjük össze.
  6. Aprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal forrón tálaljuk.

Sütőtökös fahéjas csiga

Fotó: Shutterstock.com

A fahéjas csigát miért ne dobnánk fel ősszel egy kis sütőtökkel? A fahéj egyébként is az egyik alapfűszere a töknek, így biztos a siker.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • fél csomag élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 15 dkg sültsütőtök-püré
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg

Mázhoz:

  • 200 g natúr vajkrém
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

  1. Az 1,5 dl langyos tejbe szórjunk bele 1 evőkanál cukrot, és keverjük el alaposan.
  2. Morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre, amíg felfut.
  3. Egy tálba tegyük bele a lisztet, a további egy evőkanál cukrot, csipet sót, egy tojást, az összeturmixolt sütőtökpürét és a megolvasztott 5 dkg vajat, majd keverjük össze.
  4. Öntsük a lisztes keverékhez a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha túl kemény lenne a tészta, akkor tejjel segíthetünk rajta.
  5. Amikor már simára gyúrtuk a tésztát, akkor hagyjuk kelni legalább egy órát langyos hőmérsékleten.
  6. Olvasszuk meg a 10 dkg vajat, és öntsük egy tálkába.
  7. Adjuk hozzá a fahéjat, csipet sót, szerecsendiót, szegfűszeget és a hat evőkanál cukrot, majd keverjük össze alaposan.
  8. A megkelt tésztát nyújtsuk ki legfeljebb fél centi vastagra.
  9. Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy mindenhová jusson, majd tekerjük fel.
  10. Vágjuk két centi vastag karikákra a tésztát.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük a csigákat úgy, hogy hagyjunk köztük bőven helyet, majd terítsük le egy tiszta konyharuhával, és kelesszük legalább fél órát.
  12. 200 fokos sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük a csigákat.
  13. Habverővel keverjük össze simára egy tálban a vajkrémet, a habtejszínt, a két evőkanál cukrot és a vaníliás cukrot.
  14. Amikor a csigák megsülnek azonnal bekenhetjük a tetejét a mázzal, de rákenhetjük később is. De azt is megtehetjük, hogy egyáltalán nem kenünk rá semmit, úgy is finom. 

Címkék: sütőtök, sütőtökös gofri, zsályás-sütőtökös ravioli, sütőtök alfredo, sütőtökös fahéjas csiga

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!