A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Sírj, ha mersz!

A nők sírnak, a férfiak meg nem. Mert a nők érzelmesek, gyengék, lágyak. A férfiak viszont kemények, mint a beton. Igaz mindez? Egyrészt igaz, másrészt nem. Száz szempontból sem.

Fotó: Shutterstock.com

Senki sem kemény. Legfeljebb keményen tudja kezelni a kitörni vágyó dühét, örömét vagy félelmét. És semmiképp sem gyenge, aki sír, csak épp (bátran!) utat enged annak a természetes, veleszületett késztetésnek, melyet úgy nevezünk, érzelem.

Látunk, hallunk, érzünk...

A pszichológia tényként közli, hogy minden egészséges ember érez. Ez nem tanult dolog, hanem velünk született képesség. A velünk született hat alapérzelem (öröm, bánat, düh, meglepődés, félelem, undor) arckifejezései a világ bármelyik szegletében egyformán értelmezhetők.

Az érzelmek segítenek a kötődésben, és megóvnak életveszélyes helyzetektől. Érzelemből fakad a lelkesedés, a harag, az unalom, a gyűlölet…

Ha valaki azt állítja, hogy azért nem sír, mert nem tud érezni, az hazudik. Hazudik a világnak, de leginkább önmagának.

Nem igaz, hogy nem tud érezni, viszont fergetegesen el tudja rejteni önmaga elől az érzéseket. Olyan tökéletesen, hogy maga is elhiszi, semmi nem tudja megbontani azt a látszólagos egyensúlyt, amelyben él.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 1. számának 53. oldalán!)

Címkék: miért sírunk?, hat alapérzelem, sírás helyett elfojtás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!