A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Segítenek a stresszoldó illatok

A sokáig tartó, szürke, fénytelen napok a mindig pörgő, mindig jókedvű embereket is elkedvetleníthetik. Ilyenkor jön jól egy kád forró víz a nap végén a jótékény illóolajokkal.

Fotó: Shutterstock.com

Minden növény gyökerében, szárában, levelében, virágában és magjában rá jellemző összetételű illóolaj található. Az aromaterápia ezeket a vegyületeket rengeteg célra használja. A jó minőségű illóolaj persze nem olcsó.

A legjobb minőségű olajokat sötét üvegben árulják, amelyen a növény latin neve mellett a használati utasítás is szerepel. Az illatok fürdőbe cseppentve alkalmasak arra, hogy otthon kellemes hangulatot teremtsünk.

De krémbe keverve, borogatáshoz adva, a gerincre vagy a pulzuspontokra kenve, inhaláláshoz, masszázsolajba téve gyógyításra, feszültség- és fájdalomcsökkentésre is használhatók.

Hogyan használjuk?

Mielőtt az olajokat masszázshoz vagy fürdéshez használnánk, egy megfelelő anyaggal, úgynevezett hordozóval kell hígítani őket. Általános fürdőkeverék: 30 csepp olaj, 20 teáskanál valamilyen olajos hordozó. Masszázsolaj: 8-12 csepp illóolaj, 6-8 teáskanál hordozó.

Az illóolajok a leggyorsabban inhalálással juttathatók be a szervezetbe. Végezhetjük úgy, hogy néhány csepp illóolajat egy szövetdarabra cseppentünk, és belélegezzük a gőzt.

A másik mód: néhány csepp illóolajat cseppentünk forró vízzel telt edénybe, fejünket törülközővel betakarva az edény fölé hajolunk, és a gőzt belélegezzük.

Az illatokat párologtathatjuk aromalámpában is. Azonban a legegyszerűbb és talán legkellemesebb módszere az illóolajok használatának a fürdés.

Miután a hordozóval jól elkevertük az illóolajat, öntsük a vízbe. Csukjuk be a fürdőszoba ajtaját, merüljünk mélyen az illatos vízbe, és relaxáljunk.

Fotó: Shutterstock.com

A legnépszerűbb nyugtató aromaterápiás olajok

  • Levendula: csökkenti a szorongást, a stresszt és a depressziót.
  • Kamilla: feszültségoldó, nyugtató.
  • Szantálfa: nyugtató, feszültségoldó hatású, álmatlanság ellen kiváló.
  • Mandarin: az egyik legjobb választás a feszült idegek ellazítására.
  • Bergamott: Nagyon hatékony kiegyensúlyozó hatású olaj. Csökkenti a félelmet, enyhíti a szorongást. Antidepresszáns hatású.
  • Majoránna: Nyugtatja a túlérzékenységet, enyhíti a lelki fájdalmat, feszültséget és a stresszt.
  • Indiai citromfű: A nyugtató keverékek egyik leggyakrabban használt olaja.
  • Ilang-ilang: Segít levezetni a dühöt és a frusztrációt, szintén nagyon erősen nyugtató hatású olaj.

Címkék: illóolaj, levendulaolaj, karácsony, aromaterápia, bergamott, ilang-ilang

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!