A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Pizzarecept

Pizza sokmagos tésztából – Szabadfi Szabolcs módra

Fotó: Szabadfi Szabolcs

Hozzávalók: 1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt, 750-850 ml hideg víz, 30 g só, 25 g friss élesztő

Így lássunk hozzá!
Egy nagyobb tálba öntsük a vizet, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd adagoljuk hozzá a lisztet. Egy-két percig gyúrjuk össze, majd csak ezután adjuk hozzá a sót, így az nem találkozik az élesztővel. Amikor a tésztánkat jó alaposan bedagasztottuk, kis időre tegyük félre.

Egy tálkában keverjünk össze magokat: legyen az lenmag, fekete lenmag, szezámmag, mák vagy apróra vágott tökmag. Ezzel a magkeverékkel szórjuk meg a tésztát, gyúrjuk hozzá, végül 2-3 kanál extraszűz olívaolajat is dolgozzunk bele. Tésztánkat formázzuk gömb alakúra, letakarva egy órán át pihenhet. 

Egy óra múlva
A megpihent tésztát körülbelül 20-25 dekás gombócokra osztjuk. A legjobban akkor járunk, ha ezt követően azonnal betesszük őket a hűtőbe, hogy aztán ott 6–16 órai pihenés után nyújthatóak legyenek. Ha pizzavacsorát szeretnénk, célszerű reggel bedagasztani a tésztát, így kora esetére, sütés idejére már tökéletes állagú lesz. 

Nyújtás
A pizzát kézzel jó nyújtani, a sokmagos tészta azonban meglehetősen érzékeny, könnyen szakad, ezért nyugodtan nyújtsuk sodrófával körülbelül 3-4 mm vastagságúra. 

Feltét
Valójában azt teszünk rá, amit csak szeretnénk. Szabolcs néhány paradicsomot pürésített sült kápia paprikával, amihez sót és friss bazsalikomlevelet adott. A készen vásárolt vagy otthon készített paradicsomszósszal megkenjük a tésztát, ügyelve arra, hogy a szélénél 2 centimétert kihagyjunk.

Szórjuk meg jó minőségű mozzarellával, tegyünk rá füstölt szalonnát, és koronázzuk meg lila hagymával.

Sütés
Sütőnket állítsuk maximális hőfokúra. Érdemes úgynevezett pizzakövet (samottlap) tenni a sütőbe, majd amikor ez átmelegedett, ezen sütni a tésztát. A pizza akkor sült meg, amikor a színe már nem túl világos, de nem is sötétbarna.


CALZONE

A calzone tésztáját ugyanúgy készítjük el, mint a sokmagos pizzáét, azzal a különbséggel, hogy a felhasznált liszt 55-ös jelzésű búzaliszt és 80-as jelzésű kenyérliszt keveréke legyen, és hogy a dagasztáshoz 7 dl vizet adjunk.

A pihent tésztát kör alakúra nyújtsuk ki, és gondolatban felezzük meg. Csak a tészta egyik felére halmozzunk paradicsomszószt, mozzarellát, főtt sonkát, olasz vagy magyar csípős szalámit, lila hagymát, és végül szórjuk meg Gorgonzola dolce sajttal.

Ha elkészültünk, hajtsuk rá a tészta másik felét, és ujjal vagy villával nyomkodjuk, csíptessük össze a széleket. Ne ijedjünk meg attól, ha a sütőben felpúposodik a tészta, ekkor jó ugyanis. Tálaláskor egy kiskanálnyi paradicsomszósszal és friss bazsalikomlevéllel díszítsük, és természetesen locsoljuk meg extraszűz olívaolajjal.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!