A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Örmény ízek

Örményország gasztronómiailag korántsem olyan távoli, mint hinnénk. A legkedveltebb örmény fűszerek nagy része megtalálható a török vagy a régi magyar konyhában is - amiben viszonylag távol áll a magyarnak mondott gasztro-kultúrától, az az édességekben és a jellemző húsokban érzékelhető.
Az alábbi recepteket igyekeztünk a hazaira hangolni, mert nincs annál idegesítőbb, mint amikor egy étel elkészítéséhez csak a lábos és a fakanál áll rendelkezésre, az összes alapanyagot külön üzletekben lehet összevadászni, már ha egyáltalán lehet.

Fotó: Thinkstock

Fűszeres húsgombócok

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fiatal marha- vagy borjúhús darálva, 3 db sült kápia paprika, 3-4 csapott mokkáskanál őrölt kömény, 2-3 gerezd zúzott fokhagyma, 1 púpozott kiskanál őrölt fűszerpaprika, egy kis csokor mentalevél, só ízlés szerint. A panírozáshoz felvert tojásfehérje, liszt és kenyérmorzsa szükséges, a sütéshez olaj, vagy ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, akkor vaj.

Elkészítés: A darált húst a fűszerekkel eldolgozzuk, és fasírtra hasonlító golyóbisokat gyártunk belőle. A szokásos módon lisztbe, nem szokásos módon felvert tojásfehérjébe, majd morzsába forgatjuk, kissé lelapítjuk, hogy könnyebben süljenek, és nem túl bő olajban/vajban pirosra sütjük mindkét oldalukat.

A húsgombócokat ízesíthetjük dióval és mazsolával. Ekkor csak bors, só, mentalevél és petrezselyemzöld keveredik bele. A panírozás módja ugyanaz.

Töltött tök

Mint minden keleti konyhában, így az örményben is jellemző a gyümölcsök és a nálunk leginkább édességhez illő fűszerek (fahéj, ánizs) sokszínű felhasználása, sós ételekben is. Örményországban önálló étel, de akár a húsgombócok mellé köretnek is tálalhatjuk.

Hozzávalók: 1 db (kb. 1,5 kilós) főzőtök, ½ bögre rizs, 10 deka vaj, ½ bögre aszalt szilva, ½ bögre mazsola, egy késhegynyi őrölt csillagánizs, 2 szem szegfűszeg, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 nagyobb alma felaprítva, só. 

Elkészítés: A meghámozott tököt fektessük le, és a tetejéből vágjunk le egy ellipszist, amit majd a töltés után vissza is teszünk. Vájjuk ki a belsejét, a húsából is egy keveset. A magos részt dobjuk ki, de a húsából egy-két maréknyit vágjunk össze, és keverjük a töltelékhez.

A rizst nem kell előfőzni, az aszalt gyümölcsöket áztatni, mert a tökben szépen megpárolódnak, és magukba szívják a nedvességet. Ha a vajat is eloszlattuk a keverékben, nyomkodjuk a besózott tökbelsőbe, illesszük vissza a tetejét, azt is sózzuk be, és tegyük sütőbe kb. egy órára. Ha kívülről is megvajazzuk egy kicsit, enyhe pirosas színt is kap.

Mandulás korong – Nsablit

Könnyen elkészíthető, nagyon édes és nagyon finom. Az alábbi receptet felezni is lehet, az itt megadott mennyiség igen tetemes. Igaz, jól eláll, a temérdek mandulának és cukornak köszönhetően…

Hozzávalók: 25 deka liszt, 50 deka aprított mandula, 2 tojásfehérje, 1 deci víz, 50 deka cukor + fél pohár cukorszirup (fél pohár vízben egy egész pohár kristálycukrot sziruppá főzünk).

Elkészítés: A felmelegített, de nem forró vízbe szórjuk bele a cukrot, a felvert tojásfehérjét és az aprított (nem túl finomra darált) mandulát. Lassú tűzön (40 foknál nem magasabban) melegítsük negyedóráig, állandóan kevergetve. A tűzről levéve kicsit hűtsük le, de ne hagyjuk teljesen kihűlni (esetleg vízfürdőben folytathatjuk), és a liszt apránkénti hozzáadásával gyúrjuk tésztává.

Amikor összeáll, kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, amiket lepénnyé lapítva tapadásmentes fémlapra (teflontepsibe) téve süssünk pirosra. Ez kb. 30 perc, de előtte nyomjunk egy-egy egész mandulát a közepükbe. Ha a tepsinkben nem bízunk, egy kis vajjal is kikenhetjük. Amikor kész, és már ki is hűlt, cukorsziruppal kenjük meg!

Címkék: konyha, édesség, mandula, tök, örmény, húsgombóc

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!