A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nem csak pelenkázásban bajnokok

A sportoló nők 8-10 százalékánál javul a fizikai teljesítmény a szülés után - mondják a sportorvosok. De mit mutatnak az eredmények? A kézis Radulovics Bojana anyaként lett a világ legjobb játékosa, valamint olimpiai és Európa-bajnok gólkirály. A kosaras Iványi Dalma a fia születése után is tudott bajnoki címet szerezni. De az egyéni sportágakban is találunk kimagasló anyai teljesítményeket: a teniszezők között Kim Clijsters, Margaret Court és Evonne Goolagong Cawley is tudott Grand Slam-tornát nyerni szülés után. Birgit Fischer, minden idők egyik legsikeresebb kajakosa két gyerekkel még négy olimpián indult, és 5 aranyat nyert.

Nagy Tímea, Sydney, 2000
Fotó: PuzzlePix

Multifunkciós édesanyák

Ismerünk olyan sportolókat, akik két héttel a szülés előtt még komoly edzésen vettek részt, de Janics Natasa is sokkolta a közvéleményt, amikor kiderült róla, hogy a kórházból szinte egyenesen edzeni ment.

Pirner Alma azután kezdett anyáknak rúdtáncot oktatni, miután ő maga is átélte a gyermekáldás csodás érzését. 'Nemcsak a testi, de a lelki egészség szempontjából is nagyon fontos a fiatal anyáknak, hogy minél előbb közösségbe menjenek, mozogni kezdjenek, és ezáltal újra nőnek érezhessék magukat' – mondta az erotikustánc-világbajnok, aki a sportmúltnak és a korai újrakezdésnek köszönhetően jobb formában van, mint valaha.

Olimpiai bajnok úszónk, aki azóta a golfban is kipróbálta magát, a futást választotta a visszatéréshez. Kovács Áginak azért ez a mozgásforma tetszett meg, mert 'nem helyhez kötött, és nem olyan monoton, mint hosszokat úszni egy medencében' – nyilatkozta egy korábbi interjúban, amelyben arról kérdezték, a terhesség alatt felszedett pár kilót hogyan tudta fogyókúra nélkül leadni.

Anyaság vs. bajnokság

Egy sportoló abból a szempontból mindenképpen 'belső pályán indul' a szülés után, hogy az ő teste éveken, évtizedeken át szokta és memorizálta az aktív mozgást. Van azonban hátránya is annak, ha az ember sportoló anya. Mikor a Sydney-ben és Athénban is evező Remsei Mónika a lánya megszületése után tervezte a pekingi újraindulást, elmondta, leginkább az aggasztja, hogy mi lesz Zsófival, amikor neki edzőtáborba kell mennie.

A 2016-ban olimpiai címét megvédő kajakos Fazekas-Zur Krisztinának éppen London és Rio között félidőben született meg a fia. Ő abban a szerencsés helyzetben volt, hogy férje, az amerikai Rami Zur volt az edzője, így a gyerek felügyeletét és az anya felkészülését ideálisan hangolhatták össze.

Vannak versenysportolók, akik azért vonulnak vissza a gyerek miatt, mert mentálisan nem tudnak felkészülni rá, hogy az edzésekkel járó szenvedést naponta elviseljék egy olyan cél érdekében, amit anyaként már kevesebbre tartanak. A legfanatikusabb sportoló is átértékeli ugyanis az érmek és serlegek súlyát, miután először kézbe vehette a gyermekét. Ez persze motiváló is lehet, hiszen terhet vesz le a sportoló válláról, aki szülőként már nem fogja úgy érezni, hogy összedől a világ, ha kiesik egy versenyen.

Nem szabad 24 órában anyának lenni

A pszichológusok szerint egy nőnek sem szabad 24 órában anyának lennie, ebből a szempontból nincs különbség sportoló és civil anya között. Csak amíg az egyik szülés után edzésre jár, addig a másik aerobikra vagy egyéb tanfolyamra. A lényeg, hogy megőrizzen a szülés előtti önmagából is valamit, mert akkor marad kiegyensúlyozott, ami a gyermek fejlődése szempontjából is elengedhetetlen.

Hogyan kezdjünk mozogni szülés után?
1. Lassan
Császár után hat hét, hüvelyi szülés után a vérzés vége a minimum, amit ki kell várni. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy séta nem fér bele.
2. Tudatosan
Kérjünk tanácsot a nőgyógyásztól vagy gyógytornásztól, nehogy olyan mozgást végezzünk (pl. hasprés, felülés, pilates), ami gátolhatja a medencefenék rehabilitációját! A szétcsúszott hasizmokat is csak fokozatosan szabad terhelni.
3. Óvatosan
A szalagokat és az ízületeket szülés előtt rugalmassá tevő hormonok még hat hónapig termelődnek, ezért e szempontból is óvni kell magunkat. A legkímélőbb, teljes testet megmozgató aktivitás az úszás.
4. Hidratálva
Nagyon fontos, főleg a szoptatási időszakban, hogy mindig és mindenhol velünk legyen a vizeskulacs!
5. Kipihenten
Az anya felépülésében fontos szerepe van a pihenésnek, de a lényeg, hogy az újszülött is csak egy pihent és nyugodt anyától tudja megkapni, amire szüksége van.

Lényeges különbség azonban, hogy míg egy hasfájós gyerekkel éjszakázó civil anyuka másnap félálomban téblábol a lakásban, addig egy edzésen ugyanez nem engedhető meg.

Janics Natasával épp ez volt a helyzet, pedig ő már két nappal Milana érkezése után elkezdett mozogni, és eszében sem volt kivárni a szülés utánra betervezett egy hónapos kényszerpihenőt. Nehezen ment neki a felkészülés Londonra, és bár legyőzte a közben szintén anyává vált nagy riválist, a német Katrin Wagner-Augustint, nem volt elégedett. Utólag bevallotta, hogy aggódott az őt elkísérő gyerek és a dadus elhelyezése miatt.

A szülés utáni visszatérések koronázatlan királynője, a párbajtőrvívó Nagy Tímea ezért is véli úgy, hogy a gyerekeknek otthon a helyük. Ő nem tud versenyezni, ha bármikor meghallhatja valamelyik gyermeke hangját, mert akkor lőttek a koncentrációnak. 'Az edzőtábor alatt sem tesz jót, ha a pihenőidőt a játszótéren töltöm' – nyilatkozta egyszer.

És ha valaki, ő azután tudja, mit jelent gyerekekkel versenyezni. Mindhárom gyermeke születése után visszatért, és végigverte a világmezőnyt. Csenge után Sydney, Luca után Athén olimpia bajnoka lett, majd Csanád után is pástra lépett, és a 2006-os torinói vívó-világbajnokságon egyéniben diadalmaskodott. Saját bevallása szerint egyformán nehéz egy, illetve két gyerekkel, mert az elsőnél több az aggodalom, a második után viszont több a teendő.

Címkék: sport, szülés, nők, kovács Ági, nagy tímea, édesanya, versenysport, sportoló anya, janics natasa, remsei mónika, pirner alma, fazekas-zur krisztina

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!