Négy kedvenc recept
Pisztráng trieszti módra
Az egybesült halat a recept szerint nem pácoljuk, hanem más módon ízesítjük.
Hozzávalók:
2 pisztráng (vagy más, egyben süthető hal)
100 ml olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomó vágott petrezselyem
A töltelékhez:
2 paradicsom
1 evőkanál kapribogyó
1 citrom
2 gallyacska rozmaring
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
pici só
Elkészítés:
A tisztított halakat a sütés előtt megkenjük a petrezselymes, fokhagymás olívaolajjal.
Meghámozzuk a paradicsomokat (ha forró vízbe merítjük, könnyen lejön a héjuk), kiszedjük a magos részt, a többit felkockázzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a kapribogyót és egy citrom húsát a hártyái nélkül. Összekeverjük egy kis olívaolajjal, pici sóval, egy-egy rozmaringággal, és egy-egy pisztráng hasüregébe töltjük. Grillezés közben a hal átveszi a fűszerek finom illatát és ízét.
A halakat feltesszük a grillre – el kell találni a hőmérsékletet, nehogy a finom bőre odaégjen.
Amikor a pisztráng megsül, újra meglocsoljuk a fokhagymás, petrezselymes olívaolajjal. Főtt vagy sült burgonyával vagy bécsi burgonyasalátával tálaljuk.
Mozzarella pršutba tekerve
4 személyre
Hozzávalók:
4 db 100 grammos vizes mozzarella
8 szelet pršut, más néven prosciutto (sonka)
A salátához:
20 g rukkola saláta
12 szem cseresznyeparadicsom
olívaolaj
balzsamecet-redukció
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A mozzarellákat hosszan félbevágjuk, szorosan betekerjük egy-egy szelet sonkába. Ha a mozzarella szélesebb a sonkaszeletnél, le kell vágni belőle, mert szoros batyut kell készíteni, és megsütni. Rukkola--paradicsom-salátával tálaljuk, amit olívaolajjal, balzsamecettel, sóval és őrölt borssal ízesítünk.
Grillezett zöldségek
Sokféle zöldség süthető parázs felett. Mindegyiket „szárazon” helyezzük a grillrácsra vagy a lávakőre, nem kell bekenni olajjal, és nem kell fűszerezni sem. Csak a már kész zöldségekre teszünk fűszeres öntetet.
Hozzávalók (tetszőlegesen):
cukkini
padlizsán
csiperkegomba
kaliforniai paprika, különböző színekben
újhagyma
paradicsom
Hozzávalók az öntethez:
100 ml olívaolaj
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csomó vágott petrezselyem
2 evőkanál fehérborecet
Elkészítés:
A cukkinit és a padlizsánt héjastól félcentis szeletekre vágjuk, és addig grillezzük, míg mindkét oldaluk világosbarna színt kap. A csiperkegomba szárát eltávolítjuk a fejétől, és a fej mindkét oldalát megsütjük.
A különböző színű kalifornia paprikákat 3-4 centi széles hasábokra szeleteljük; az újhagymát félbevágva, a szárával együtt grillezzük. Paradicsomból ne túl érettet válasszunk, és vastagabb szeletekre vágva süssük.
Amikor minden zöldség kész, egy tálra halmozzuk, vagy tepsibe rétegezzük: egy sor gomba, egy sor padlizsán stb… Ezután az egészet meglocsoljuk az öntettel. Hidegen tálaljuk, de igény szerint a tepsivel még visszatehetjük a grillre, és melegen is fogyasztható.
Sült kápia paprika
sajttal töltve, olívabogyóval 4 személyre
Hozzávalók:
10 db kápia paprika
250 g krémes, puha feta sajt
5 gerezd fokhagyma
100 ml olívaolaj
50 ml fehérborecet
½ csomó petrezselyem
25 db olajbogyó
50 g rukkola
Elkészítés:
A kápia paprikát addig grillezzük, míg a héja megbarnul és felhólyagosodik. Ezután betesszük egy edénybe, és letakarjuk. Fél óra párolódás után a héját könnyen lehúzhatjuk (elhagyható). A paprikákba egy szelet feta sajtot teszünk, de nem a megszokott, kemény fajtából, hanem a puha, krémes változatból.
Az olívaolajat és a borecetet összekeverjük, beletesszük a zúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselymet, meglocsoljuk vele a sült paprikaszeleteket.
Rukkolasaláta ágyon, olajbogyóval tálaljuk.
Tipp: Tölteni való paprikával és hegyes zöldpaprikával is elkészíthető.
Még nincs hozzászólás