A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne végy mély levegőt!

Lélegzés nélkül nincs élet. Helyes légzés nélkül nincs egészség. Bár gyerekkorunkban azt tanították nekünk, hogy vegyünk jó, mély levegőket, mára bebizonyosodott, hogy a mély, szájon át történő légzés nem egészséges. Sőt, betegségek kiváltója lehet.

Fotó: Shutterstock.com

A helyes lélegzést különböző légzésterápiák tanítják, amelyek a légzést használják a stressz csökkentésére, a test és a lélek relaxálására, valamint a fizikai és mentális egészség javítására.

Keleti légzéstechnikák

A keleti gyógyítók minden korban nagy figyelmet szenteltek a különböző légzőgyakorlatoknak, és komoly eredményeket értek el használatukkal. Többfajta módszert fejlesztettek ki az évszázadok során. Mára ezeket a gyakorlatokat összegyűjtötték, rendszerezték, és hivatalos tananyagát képezik a hagyományos keleti orvoslást tanító intézményeknek.

A kínaiak azt tanítják, hogy akiben túl sok a tűz, könnyen méregbe gurul, utálja a meleget, neki a kilégzésre kell figyelni. A gyakorlás során így szabadulhatnak meg felesleges energiájuktól. Azok, akikben gyenge tűz ég, akikben kevés a chi, az életenergia, a belégzésre koncentráljanak, hiszen energiájukkal spórolniuk kell.

Azok, akikben egyenlőek az elemek hatásai, harmonizáló légzéssel, megegyező idejű ki- és belégzéssel gyakorolhatnak megfelelően.

Az ősi indiai gyógyítók által használt légzéstechnika a pránayama, az ősi indiai gyakorlatok egyik része, amely a légzés lassú és kontrollált használatára fókuszál, hogy javítsa a testi és mentális egészséget. Az ájurvéda szerint a pránayama segít a stressz csökkentésében, a teljesítmény javításában, a memória erősítésében és a testi funkciók optimalizálásában.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 4. számának 40. oldalán!)

Címkék: buteyko légzésterápia, vivation légzés, ujjayi pranayama, nadi shodhana pranayamá, konstantin pavlovics buteyko

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!