A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ne neveljük, szeressük a gyereket és bízzunk benne!

Feldmár András Kanadában élő, magyar származású pszichoterapeuta. Sokan azt mondják, hogy deviáns pszichológus. Tevékenysége szemben áll a pszichiátria hagyományos útjaival, arról is sajátos gondolatai vannak, hogyan kell boldog embert nevelni.

Feldmár András
Fotó: Pitrolffy Zoltán

- Azt szoktad mondani, hogy gyerekkorban a szülő által ismételt mondatok, szuggesztióként belénk égnek. Éppen úgy, mint a hipnózisban égési sebet okozó ceruza. S hogy az úgynevezett nevelés abból áll, hogy szerepeket tanítunk a gyereknek. Ezért sok ember élete olyan, mintha egy 24 órás szappanoperában lenne szereplő. Hogyan neveljünk jól?

- Óriási téma. Szeressük a gyereket. Bízzunk benne. Nem kell "nevelni", hiszen a bimbóból rózsa lesz minden beavatkozás nélkül, csak etetni, itatni, jó helyet keresni, szeretni kell a bokrot. Meg kell ismerni, és azt adni neki, amire szüksége van.

Észre kell venni, mire figyel a gyerek, mi érdekli őt. Nem lehet szeretni valakit, akit nem ismerek, nem lehet megismerni valakit, akit nem szeretek. Nem szabad a gyereket kényszeríteni, hogy arra figyeljen, amit a felnőtt vél fontosnak, hanem segítenünk kell a gyereket abban, hogy azzal foglalkozzon, ami őt izgatja, ami őt érdekli.

Ha határokat kell szabnunk, azt a saját érdekeink miatt tegyük, sohase a gyerek "érdekében". Amikor nekem elegem volt a hancúrozásból, mondtam a gyerekeimnek, "Mostantól fogva reggelig nem akarom tudni, hogy léteztek. Azt csináltok, amit akartok, de nekem ne kelljen már rátok figyelnem!" 

Nem mondtam, hogy aludniuk kell, mert másnap álmosak lesznek. Az az ő gondjuk, nem az enyém. A gyerek hitelesnek látja, amikor a szülő kéri, hogy legyen tekintettel rá, de zsarnokságnak véli azokat a határokat, amik nekik "jók, és majd ha idősebbek lesznek, belátják."

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 3. számának 35. oldalán!)

Címkék: boldogság, feldmár andrás, gyereknevelés, szülői szerepek

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!