A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit ettek szívesen a reformkor hősei?

Deák Ferenc a róla elnevezett fogások szerint meglehetősen édesszájú volt, Petőfi Sándor legjobban a gulyást és a túrós csuszát kedvelte, Déryné Széppataki Róza pedig visszaemlékezésében megemlíti, hogy egy erdélyi vendéglős által feltálalt kolozsvári káposzta igen kívánkozóan nézett ki, amint reápillantott az ember... Március 15-höz közeledve felidézzük a kedvenceiket.

Deák Ferenc
Fotó: Wikipédia

A közismert személyiségek táplálkozási szokásai mindig is foglalkoztatták az embereket, például Erzsébet királyné is kíváncsi volt Blaha Lujza híres, házi készítésű lekvárjaira, liktáriumjaira és befőttjeire, olyannyira, hogy személyesen látogatott el a lakására, hogy megtekintse őket.

Készültek írásos beszámolók a reformkor népszerű személyiségeiről, arról, milyen háztartást vezetett, mennyire jó háziasszony volt Laborfalvi Róza, és lejegyezték, hogy Mikszáth nemcsak anekdotázni szeretett a kedvenc kávézójában, hanem előszeretettel vásárolta meg Dobos C. József csemegeboltjában a reggelijéhez szükséges ínyencfalatokat. Jó néhány vendéglős hirdette büszkén, milyen ismert ember ebédelt egykor nála, és ezt az étlapon is feltüntette, kedvenc fogásnak titulálva a jóízűen elfogyasztott ételt.

Deák Ferenc, az édesszájú
A hagyományokra oly büszke, köznemesi származású, megrögzött agglegény Deák Ferenc nagyon kedvelte szülőföldje ízvilágát, a zalai ételeket, a jó disznótoros fogásokat, a sonkát és a füstölt húsokat.

A Deák módra készült kuglóf receptje:
Langyosítsunk meg 2 dl tejet, és morzsoljunk el benne 3 deka élesztőt. Adjunk hozzá 1 kanál lisztet, és hagyjuk felfutni. 5 deka mazsolát áztassunk be langyos vízbe. Dolgozzunk össze 25 deka lisztet 12 deka olvasztott, de nem meleg vajjal, 6 deka porcukorral, vaníliás cukorral, 4 deka durvára reszelt vagy kis kockákra vágott csokoládéval, 4 tojás sárgájával és a mazsolával. Simítsuk a masszát egy vajjal kikent, liszttel meghintett kuglófformába, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Tegyük a kuglófot előmelegített sütőbe, és közepes lángon süssük kb. 40 percig. Hagyjuk kihűlni, majd szitáljunk rá porcukrot.

Szerette az Angol Királyné szálló több specialitását is, főleg a sült csirkét paradicsommal, amiből állandó lakóvendégként sűrűn lakmározott, bár életének későbbi szakaszában betegsége miatt híresen jó étvágyát vissza kellett fognia, és szigorú diétára kényszerült.

Nevét több étel is megőrizte, mint a Deák-torta, a Deák módra készült kuglóf vagy a Deák-pecsenye.

Ki ne ismerné a Jókai-bablevest?
De vajon tényleg szerette-e ezt az ételt nagy mesélőnk, Jókai Mór? Az írónak sok kedves étele volt: a tiroli máj, az aszalt szilvás orjaleves, amit felesége, Laborfalvi Róza kiválóan készített el. A pazar lakomákat, bográcsozásokat gyakran zárták le jégbe hűtött, rummal és tejszínhabbal meglocsolt dinnyedesszerttel.

Kedvenc étele volt a füstölt malacköröm, nagy szemű babbal összefőzve. Kolbász, zöldség és csipetke nélkül. Ez volt az a bizonyos Jókai-bableves, amit az író úgy szeretett. Később a szakácsmesterek tovább gazdagították, ízesítették azokkal a hozzávalókkal, amelyekkel végül bevonult ez az eredetileg egyszerű recept a köztudatba.

Kossuth kedvence
A reformkori országgyűlések idején nagy forgalmat bonyolított le Palugyay Jakab Vasforrás nevű kisvendéglője, majd később az ugyancsak a Palugyay tulajdonában levő Zöldfa nevű szálloda.

A Kossuth-kifli receptje
Keverjünk habosra 12 deka puha vajat 18 deka cukorral, és egyenként adjuk hozzá a 6 tojás sárgáját. (Ízesíthetjük egy citrom, vagy egy narancs lereszelt héjával is). Ekkor szitáljunk hozzá fél csomag sütőporral elkevert 24 deka lisztet, legvégül forgassuk bele a tojások keményre felvert habját. Öntsük a masszát egy vajjal kikent, liszttel meghintett tepsire, hogy 2-3 centi magas legyen, szórjuk meg kb. 10 deka durvára darált mandulával (vagy dióval), és lassú tűzön, úgy fél óráig süssük. Amikor kihűlt a tészta, pogácsaszaggatóval vágjunk belőle félhold formákat.

A követek, közöttük Kossuth Lajos is többször étkezett itt.  A vendéglős gyakran kínált helyi különlegességeket, így a diós és mákos patkót, amelyiknek egy leegyszerűsített változata lett Kossuth kedvence.

A Kossuth-kifli készülhet a tetejére szórt mákos réteggel, esetleg dióval megszórtan, de a feljegyzések szerint a politikus a mandulás változatot szerette leginkább.

A tésztának kellően magasnak kell lennie, hogy könnyen kiszúrhatók legyenek a kész lapból a félhold vagy kifli alakú formák. Azt már nem igazán lehet tudni, hogy a receptúra ered Palugyaytól, vagy csak ő tette híressé, esetleg mindez az utókor tisztelgése a névadó előtt.

Címkék: kossuthkifli, erzsébet királyné, deák ferenc, jókai mór, receptek, kuglóf, kossuth lajos, jókai-bableves, reformkor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!