A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mindent a vérnyomásról

Hazánkban a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás-betegségben szenved. A betegségre való hajlam közel 40 százalékban öröklődik. Ám a hajlam még nem maga a betegség!

Fotó: Shutterstock.com

Szinte mindenki ismer olyan embert, akinek magas vagy alacsony a vérnyomása, esetleg maga is küzd ezzel a problémával. De tudjuk-e, hogy pontosan mit is jelent, miért fontos, hogy karbantartsuk szervezetünknek ezt a funkcióját?

Miről is van szó tulajdonképpen?

A vér szállítja testünkben a különböző tápanyagokat és az oxigént, ezzel energiát biztosítva a szervezet számára. A keringő vér folyamatosan különböző mértékű nyomást gyakorol az erek falára, ezt nevezzük vérnyomásnak.

A vérnyomást két mérőszámmal jellemezzük. Az első értéket nevezzük szisztolés értéknek. Ez a szám azt a nyomást mutatja, amely a szív összehúzódásakor alakul ki. A második, az úgynevezett diasztolés érték pedig a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Magas vérnyomásról akkor beszélhetünk, ha az artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140 higanymillimétert, a diasztolés értéke pedig a 90 Hgmm-t. Alacsony vérnyomásról 110 Hgmm szisztolés érték alatt beszélhetünk. Ebben az esetben a diasztolés érték nem irányadó. Az egy-egy alkalommal előforduló kirívó értékeket nem tekinthetjük kóros jelenségnek, ellenben ha valakinél tartósan fennáll a túl alacsony, esetleg túl magas, netán ingadozó vérnyomás, akkor annak komoly szervi következményei lehetnek.

Ha magas

Az állandóan fennálló magas vérnyomás 10-15 év alatt súlyos érelmeszesedést okozhat a legfontosabb szerveinkben. A szív, a vesék, az agy, a szemek ereit is károsítja. A tartósan fennálló magas vérnyomás miatt a szívizomzatot ellátó ütőerekben lerakódik a mész. A meszesedés leszűkíti az ereket, romlik a szívizom vérellátása, a csökkenő oxigénellátottság koszorúér-betegséghez vezet.

Erre figyelmeztet az időszakosan visszatérő mellkasi fájdalom. Súlyos esetben a koszorúerek valamelyike teljesen elzáródhat, ami életveszélyes állapothoz, szívinfarktushoz vezet. A csökkenő vérellátás a szívizomrostok megvastagodását okozza, gyengül a szív ereje, és szívelégtelenség alakul ki. A hipertóniás betegek 75 százalékánál a halál oka szívelégtelenség és koszorúér-betegség.

Ha alacsony

Ha az ember reggel nehezen ébred, gyakran szédül, gyenge, gyakran érez heves szívdobogást. Hidegek a végtagjai, émelyeg, olykor hányingere van, nem árt megmérni a vérnyomást. Ezek a tünetek ugyanis alacsony vérnyomásról árulkodnak.

Sokáig azt gondolták, hogy az alacsony vérnyomás a hosszú élet titka. De ez nincs egészen így. Korábban az orvosok azt feltételezték, hogy tartósan fennálló alacsony vérnyomás az agyra nincs hatással. Az újabb vizsgálati eredmények azonban igazolták, hogy ez sajnos tévedés. Az alacsony vérnyomással küzdő embereknél az agyi erek vérellátása is alacsonyabb, ezáltal az agyi működések csökkenése vagy romlása alakul ki.

Fotó: Shutterstock.com

Ha ingadozik

Sokan tisztában vannak azzal, hogy a vérnyomás értéke a nap folyamán többször is változhat. Megugorhat sportolás közben, egy fontos megbeszélés előtt, illetve a főnökkel való vita során. A vérnyomás ingadozása sok okra vezethető vissza. Természetesen nem kell egyből megijedni, ha egy napon belül nem állandó értéket mérünk, hiszen az egészségeseknél is megfigyelhető egy kis ingadozás.

Különböző értékek mérhetőek a reggeli és az esti órákban is. Amennyiben a nap folyamán túlságosan is ingadozik a vérnyomás, akkor már baj van. Ilyenkor nagy eséllyel fennáll az elsődleges hipertónia gyanúja, valamint más betegség kísérő tüneteként is jelentkezhet (pl. vesebetegség, hormonális zavarok, daganatok, fertőzések, alvási zavarok).

A vérnyomás ingadozása egy nap tehát még normálisnak tekinthető, azonban ha nem áll vissza viszonylag rövid időn belül a normális értékre, onnantól már kóros állapottal állunk szemben. Azok, akik hipertóniában szenvednek, gyakran tapasztalhatnak kiugró értékeket, viszont ez legtöbbször a rossz gyógyszeres terápia, illetve a nem megfelelő adagolás következménye.

Nem eleve elrendelés

A magas vérnyomásban szenvedők többségénél a betegség létrejöttében a genetikai hajlam mellett a helytelen életmód és táplálkozás, valamint az elhízás játszik meghatározó szerepet. A magasvérnyomás-betegség esélye ugyanis megnő túlsúly, mozgásszegény életmód, túl sok só- és alkoholfogyasztás, illetve stresszes életvitel mellett. Az életmód-változtatás, az egészséges étrend, rendszeres mozgás kivédheti a problémát.

Az életmód és az étkezési szokásaink megváltoztatásával tehát magunk is sokat tehetünk a hipertónia, illetve szövődményeinek kialakulása ellen. Ha a magas vérnyomás már kialakult, az életmód-változtatás önmagában csak nagyon ritkán képes csökkenteni azt, így szükségessé válik a gyógyszeres kezelés. Gyakran két vagy három gyógyszer együttes alkalmazása is indokolt lehet.

Így mérjük helyesen

A vérnyomás folyamatosan változik. Pontos információt akkor kapunk, ha mindig ugyanabban az időpontban mérjük meg. Különbségek lehetnek a munkanapokon és szabadnapokon mért eredmények között is, így hétvégén se feledkezzünk meg a vérnyomásmérésről.

A mérés előtti 30 percben ne fogyasszunk kávét, alkoholt, ne cigarettázzunk, és ne sportoljunk. A mérést nyugalomban, többperces pihenés után végezzük el. Lehetőleg a felkarunkon mérjünk, azt szabaddá téve. Üljünk le egy asztal mellé, karunkat helyezzük az asztalra, és lazítsuk el. A hátunkat támasszuk meg, lábainkat ne keresztezzük. A vérnyomásmérő mandzsettáját helyezzük a szív magasságába, húzzuk szorosra, de ne túlságosan szorosra. Mérés közben ne mozogjunk, és ne beszéljünk.

Fehérköpeny-szindróma

Az orvosi rendelőben sokaknak magasabb a vérnyomásértéke az otthon mértnél. Ennek oka lehet az úgynevezett fehérköpeny-szindróma, ami azt jelenti, hogy a beteg vérnyomása az orvosok, a rendelő miatt érzett stressz miatt megemelkedik. 

Ez pedig egyfajta ördögi körként is működhet, hiszen akinél egyszer előfordult már ez a jelenség, legközelebb eleve szorongva lép be a rendelőbe, tehát már magasabb értékről indul – mondhatni, a rendelő küszöbénél. Ezzel a diagnózissal azonban óvatosan kell bánni: csak akkor szabad kimondani, ha az otthoni vérnyomásértékek igazoltan a normál tartományban vannak.

Fotó: Shutterstock.com

Ha pontos eredményt akarunk

Ha az orvos úgy érzi, hogy szüksége van vérnyomásunkról pontos értékre, akkor elrendelheti a 24 órás vérnyomásmérést. A 24 órás vérnyomásmérés fájdalommentesen zajlik, hiszen csupán annyit jelent, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötik egy kis övtáska méretű eszközzel, amelyet 24 órán keresztül viselnie kell. A műszer 15–30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet, és fény derülhet akár álcázott hipertóniára is.

Orvosi ajánlások magas vérnyomás esetére

Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető. Lássuk hogyan!

  • Kevesebb sót! Ha sikerül leszoknunk a túlzott sózásról ez 2–8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem ajánlott konyhasót fogyasztani naponta.
  • Kevesebb alkoholt! A naponta fogyasztott alkohol, különösen a tömény, égetett szeszek fogyasztása jelentősen emeli a vérnyomást, ezért napi egy pohár jó minőségű bornál vagy sörnél többet nem ajánlott kortyolgatni.
  • Kevesebb túlsúlyt! Határozott összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás között, és bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket.
  • Több mozgást! Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató, ún. kardiomozgás olyan élettani folyamatokat erősít és indít be, melyek végeredményben többek között a vérnyomás csökkenését eredményezhetik. Már a kitartóan végzett jó tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket. Legalább 30 perces mozgás javasolt a hét öt napján olyan intenzitással, hogy enyhén megizzadjunk. Már három hét rendszeresen gyakorolt sport után is érezhető lesz a javulás, fél év elteltével pedig már a leleteinken is meglátszik a vérnyomás csökkenése.

A vérnyomás csökkentésére leginkább ajánlható növények

  • A hibiszkusz virágából készült teát régóta használják a keleti gyógyászatban a vérnyomás rendezésére és a szívbetegségek megelőzésére.
  • A fokhagyma. Allicintartalma miatt ajánlható.
  • A zöld tea rendszeres fogyasztása antioxidáns-tartalma miatt.
  • A zöld színű zöldségekben található B-vitamin is jó hatással van a vérnyomásunkra.
  • A galagonya javítja a keringést, és megvédi az ereket a károsodástól. A vérnyomás normalizálását segíti.

Címkék: vérnyomás, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, mi a vérnyomás?, vérnyomást csökkentő teák, növények, fehér köpeny szindróma

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!