A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi történik a testemben, ha ideges vagyok?

Az idegesség a stresszes helyzetekre való természetes válasz. Kellemetlen, de amint megszűnik a kiváltó ok, a feszült ingerültség azonnal csökkenni kezd. Amikor azt mondjuk, hogy mostanában olyan ideges vagyok, rögtön mindenen felfortyanok, sokat fáj a fejem, rosszul alszom, akkor valószínűleg tartós stresszhelyzet, magánéleti, munkahelyi probléma áll az idegesség mögött. Ilyenkor a vegetatív idegrendszer labilitását valami fokozza. Előfordulhat az is, hogy olyan idegműködést segítő anyagok hiányoznak a szervezetünkből, mint a B-vitamin, a vas, a magnézium, illetve egyes aminosavak.

Fotó: Shutterstock.com

Emésztés

Az idegrendszeri problémák lehetnek testi és lelki jellegűek, külön-külön és együttesen is. Bármi lehet stresszforrás, ami félelemmel, fájdalommal, szorongással vagy boldogtalansággal jár. Ennek a megélése persze egyénileg változó. Mert ugyanaz az élethelyzet az egyik emberből komoly feszültséget vált ki, míg a másikat kifejezetten inspirálja.

A tartós stressz állapota az egész szervezetre, így az emésztőrendszer működésére is kihat és az emésztőrendszeri betegségek jelentős részéért okolható. Ha a szervezet valamilyen kellemetlenség, lelki probléma, vizsgadrukk, kellemetlen munkahelyi értekezlet miatt stresszhelyzetbe kerül, akkor energiatartalékait arra fordítja, hogy megoldja a vélt vagy valós vészhelyzetet.

Ebben az energiatakarékos üzemmódban azonban olyan létfontosságú folyamatok szorulhatnak háttérbe, mint a megfelelő emésztés és bélműködés. Vegetatív idegrendszeri és hormonális hatások eredményeképpen megváltoznak a bélmozgások, romlik a bél vérellátása. Felborul az immunrendszer összehangolt működése, fokozódik a bélfal gyulladásos hajlama.

Mindezek hatására megváltozik a bélflóra egyensúlya, és olyan emésztőszervi panaszok alakulhatnak ki, mint a hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Sok esetben a reflux kiváltó oka is az állandósult idegesség. Túlzott stressz esetén émelygés, étvágytalanság vagy éppen megnövekedett étvágy is előfordul.

Állandó fáradtság

Fotó: Shutterstock.com

A túl sok stressz „kimeríti” a mellékveséket. E kimerülés, a hormontermelési képtelenség lehet a magyarázata az oly gyakran emlegetett krónikus fáradtság-szindrómának, melynek tünetei: a kipihenhetetlen fáradtság, szédülés, alacsony vércukorszint. 

A mellékvesék csökkent működése autoimmun betegségekre is hajlamosít, és erősíti a menopauza tüneteit. A mellékvese kimerülése esetén a szervezet nem képes az elegendő mennyiségű vagy minőségű hormon megtermelésére.

Ez azért történik, mert a jelentős mértékű stressz hatására túl sok kortizol termelődik. A kortizol a mellékvesekéreg által termelt szteroid hormon, melynek szabályozásáért az agyalapi mirigy egyik hormonja felel. A kortizol a stresszhelyzetekkel való megküzdést segíti, de komolyan befolyásolja a vérnyomást, a szívet és az érrendszert, a szénhidrát-anyagcserét, és az immunrendszert. 

Ha a stresszt nem tudjuk levezetni, a kortizol szintje sem tud lecsökkenni, ez pedig a mellékvese kifáradásához és állandó, krónikus fáradtsághoz vezet.

Alvászavarok

Fotó: Shutterstock.com

Az alvás alapvető létszükségletünk, szervezetünk, idegrendszerünk regenerálódásához nélkülözhetetlen élettani folyamat. Kellő mennyiségű és minőségű alvás szükséges ahhoz, hogy képesek legyünk megfelelő szellemi és fizikai tevékenységet végezni.

Azt, hogy eleget és elég jól alszunk, a legmegbízhatóbban az jelzi, hogy kipihenten, frissen ébredünk-e. Az alvászavarral küszködő ember éjszaka nem képes kipihenni magát, nem tud aludni, nappal általában fáradékonyabb, álmosabb.

Rengetegen küzdenek vissza-visszatérő álmatlansággal. A probléma hátterében számos tényező állhat, gyakran azonban egyszerű hétköznapi problémák állják útját a nyugodt pihenésnek.

Az álmatlanság hátterében gyakran áll akut stressz. Egyáltalán nem ritka, hogy egy-egy projektidőszak, új feladat vagy munka, egyetemi vizsgaidőszak során bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat estére, az éjszakáink zaklatottan, nyugtalanul telnek, hogy aztán másnap újra álmosan, dekoncentráltan, szétszórtan és leverten menjünk vissza a mókuskerékbe. Ilyenkor – egyfajta ördögi körként – akár maga az a tudat is a pihenés útjába állhat, miszerint már régen aludnunk kellene, de mégsem sikerül álomba merülnünk.

Koncentrációzavarok

Fotó: Shutterstock.com

Bár az idegességet okozó tényezők sokfélék lehetnek, a szervezet mindig ugyanúgy, ugyanolyan mechanizmussal válaszol. A mellékvese a stresszre stresszhormonokat szabadít fel. A kortizol az agyban lévő hipotalamuszt egy másik hormon elválasztására utasítja. Mindez egy sor drámai elváltozást okoz a szervezetben, amelyek a vészreakcióra készítik fel fizikailag és pszichikailag a testünket.

Felgyorsul a pulzus, összehúzódik a szívizom, mélyül a légzés, az izmok felé gyorsabban áramlik a vér, kitágul a pupilla, megindul a nyál képződése, fokozódik az izzadás, csökken a fájdalomérzékelés. A szervezet azokat a szerveit és folyamatait erősíti, melyek a vészhelyzet leküzdésére valók.

Minden olyan működést, amelynek nem feladata a védekezés, lelassítja. Kevesebb vért irányít oda. Ezért romlik a memória, csökken a koncentrációs készség, ezért kezdünk el izzadni, ezért rándulnak görcsbe az izmaink. Mindennek nincs jelentősége, amint elmúlt a vélt vagy valós veszély. Ha azonban ez nem múlik el, annak komoly testi, lelki következményei lesznek.

A stressz stádiumai

Az első az alarmreakció, a vészreakció. A következő, amikor az ember már nem csak észleli a bajt, hanem a szervezete felkészül a stressz kivédésére, vagyis támadásra vagy futásra. Ez az ellenállás-rezisztencia stádiuma.

Végül, ha nem tudjuk a stresszt levezetni, mert nem pofozhatjuk fel idegesítő főnökünket, nem üthetjük meg a dugóban előttünk araszolgató autósokat, a kimerülés stádiumába kerülünk.

Fotó: Shutterstock.com

Ideges vagyok, mit tegyek?

Először is meg kell találni a stressz forrását. S tudnunk kell, hogy el tudjuk-e kerülni. Ha igen, akkor ’menekülnünk’ kell. A rossz munkahelyről, a mérgező családi légkörből, a dugóból. Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor ’küzdenünk’ muszáj.

Mivel azonban ez nem olyan egyszerű találnunk kell olyan elfoglaltságot, amely levezeti a stresszt. Lehetőleg kerüljük, de legalábbis csökkentsük a kávé, a fekete tea fogyasztását, esténként már ne hallgassunk hangosan zenézt, lefekvés előtt ne nézzünk izgalmas akciófilmet. Sőt, lehetőleg tévét se.

Egy csésze citromfű- és levendulatea egy teáskanál mézzel, sokat segíthet, miként a mozgás minden formája a kirándulás, a tánc, a thai-chi vagy a séta, a biciklizés is.

Címkék: kortizol, stressz, idegesség, mellékvese, hormonrendszer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!