A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mi történik a testemben, ha ideges vagyok?

Az idegesség a stresszes helyzetekre való természetes válasz. Kellemetlen, de amint megszűnik a kiváltó ok, a feszült ingerültség azonnal csökkenni kezd. Amikor azt mondjuk, hogy mostanában olyan ideges vagyok, rögtön mindenen felfortyanok, sokat fáj a fejem, rosszul alszom, akkor valószínűleg tartós stresszhelyzet, magánéleti, munkahelyi probléma áll az idegesség mögött. Ilyenkor a vegetatív idegrendszer labilitását valami fokozza. Előfordulhat az is, hogy olyan idegműködést segítő anyagok hiányoznak a szervezetünkből, mint a B-vitamin, a vas, a magnézium, illetve egyes aminosavak.

Fotó: Shutterstock.com

Emésztés

Az idegrendszeri problémák lehetnek testi és lelki jellegűek, külön-külön és együttesen is. Bármi lehet stresszforrás, ami félelemmel, fájdalommal, szorongással vagy boldogtalansággal jár. Ennek a megélése persze egyénileg változó. Mert ugyanaz az élethelyzet az egyik emberből komoly feszültséget vált ki, míg a másikat kifejezetten inspirálja.

A tartós stressz állapota az egész szervezetre, így az emésztőrendszer működésére is kihat és az emésztőrendszeri betegségek jelentős részéért okolható. Ha a szervezet valamilyen kellemetlenség, lelki probléma, vizsgadrukk, kellemetlen munkahelyi értekezlet miatt stresszhelyzetbe kerül, akkor energiatartalékait arra fordítja, hogy megoldja a vélt vagy valós vészhelyzetet.

Ebben az energiatakarékos üzemmódban azonban olyan létfontosságú folyamatok szorulhatnak háttérbe, mint a megfelelő emésztés és bélműködés. Vegetatív idegrendszeri és hormonális hatások eredményeképpen megváltoznak a bélmozgások, romlik a bél vérellátása. Felborul az immunrendszer összehangolt működése, fokozódik a bélfal gyulladásos hajlama.

Mindezek hatására megváltozik a bélflóra egyensúlya, és olyan emésztőszervi panaszok alakulhatnak ki, mint a hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Sok esetben a reflux kiváltó oka is az állandósult idegesség. Túlzott stressz esetén émelygés, étvágytalanság vagy éppen megnövekedett étvágy is előfordul.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 7. számának 42. oldalán!)

Címkék: kortizol, stressz, idegesség, mellékvese, hormonrendszer

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!