Melengető levesek a hűvösebb őszi napokra
Ahhoz, hogy egy igazán hűvös és szürke őszi napot feldobjunk, elég lehet egy melengető, laktató leves.
![]()
Számos finom alapanyag közül választhatunk ebben az évszakban, így változatosan kényeztethetjük magunkat és a családot is. Ehetjük ebédre vagy vacsorára, de akár sós nasi helyett is. Ezúttal egy kicsit elszakadunk a bableves és a ragulevesek világától, és inkább olyan fűszeres változatokat gyűjtöttünk csokorba, amelyekben a főszereplő valamilyen zöldség. Ha mellé gyertyafényt, illatos füstölőt és hangulatos zenét mérünk, máris sokkal jobb kedvünk lesz még egy zord és rohanós hétköznapon is.
A levesekhez minden esetben alaplé szükséges, amelyet több módon elkészíthetünk. A legegyszerűbb, ha biohúsleves- vagy zöldségleveskockát oldunk fel vízben. Az is remek megoldás, ha a vasárnapi húslevesből teszünk félre, és ezt használjuk. (Érdemes ezért mindig lefagyasztani belőle későbbi felhasználásra)
De úgy is elérhetjük a jó ízt, ha vízzel engedjük fel a leveseket, és 5-6 evőkanálnyi mentes levesízesítőt szórunk még bele, de ebben az esetben a sót se feledjük el. Amennyiben zöldségalaplevet használunk, úgy a melengető levesünk vegán is lesz egyben.
Vöröslencse-leves
![]()
Hozzávalók:
- 100 g szárított vörös lencse
- 2 nagyobb szál sárgarépa
- 3-4 szál szárzeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 3 kocka hús- vagy zöldségleveskocka
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- 1,5 liter víz
- koriander vagy petrezselyemzöld díszítéshez
Elkészítése:
- A sárgarépát vágjuk egy centi vastag karikákra, és a szárzellert is aprítsuk fel két centis darabokra.
- A megtisztított vöröshagymát vágjuk nagyobb darabokra.
- A megmosott vörös lencsét tegyük egy fazékba, és adjuk hozzá a többi zöldséget.
- Öntsük rá a vizet, és dobjuk bele a húsleveskockákat és az őrölt koriandert is.
- Főzzük addig lefedve alacsony hőmérsékleten, amíg a lencse és a zöldségek is megpuhulnak.
- Tálalhatjuk így is, de összeturmixolva krémlevesként is. A tetejére szórjunk összeaprított petrezselyemzöldet, esetleg korianderzöldet.
Sütőtökkrémleves
![]()
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 liter csirkehúsalaplé
- 1,5 dl tejszín
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy főzni való burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- fél teáskanál őrölt koriander
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1-2 zsemle a tálaláshoz
Elkészítése:
- Az olívaolajon pároljuk üvegesre a felkockázott vöröshagymát
- Szórjuk rá az őrölt koriandert és az őrölt köményt, és keverjük össze, majd ezután azonnal dobjuk rá a meghámozott és felkockázott sütőtököt és a szintén felkockázott burgonyát.
- Keverjük össze, és öntsük rá a húslevest.
- Tegyük bele a fokhagymát és főzzük addig lefedve, alacsony hőmérsékleten, amíg a sütőtök és a burgonya megpuhul.
- Botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
- Egy serpenyőbe tegyünk pár csepp olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott zsemléket. Pirítsuk addig, amíg világosbarna színt kapnak. Ezzel szórjuk meg a sütőtökkrémleves tetejét.
Gombakrémleves
![]()
Hozzávalók:
- 1,5 liter húsleves
- 1 kg barna csiperke
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 csapott evőkanál búzaliszt
- 3 teáskanál kakukkfű
- fél teáskanál őrölt fekete bors
- friss petrezselyem zöld a tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy magas falú serpenyőben vagy lábasban olvasszuk össze a vajat és az olajat, majd tegyük bele a felkockázott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre.
- Dobjuk rá a felszeletelt gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel, fekete borssal, és keverjük össze.
- Öntsük rá a bort, és pároljuk 2-3 percig.
- Szórjuk meg liszttel a gombát, és keverjük össze, majd öntsük fel a húslevessel.
- Keverés után főzzük alacsony hőfokon, lefedve 15-20 percig. Idő közben kétszer-háromszor keverjük meg.
- Amikor megfőtt a gomba, botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
- Aprított, friss petrezselyemzölddel tálaljuk.
Kukoricaleves
![]()
Hozzávalók:
- 500 g fagyasztott vagy konzerv csemegekukorica
- 1,5 liter csirkehúsalaplé
- 1 dl olívaolaj
- 1 nagyobb főzni való burgonya
- 2 kisebb szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- késhegynyi őrölt fekete bors
- só, ízlés szerint
- 5 dkg vaj
- 1 lime a tálaláshoz
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
- Lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Dobjuk rá az apró kockákra vágott sárgarépát és burgonyát, keverjük össze, és adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Pároljuk addig, amíg a sárgarépa megpuhul.
- Öntsük hozzá a húslevest, keverjük össze, és ízlés szerint tegyünk bele őrölt fekete borsot, sót, majd dobjuk bele a kukoricát.
- Alacsony hőmérsékleten, lefedve főzzük addig, amíg a kukorica megpuhul. Konzerv esetében elég 5 perc is.
- Vegyük ki a leves harmadát, a többit botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a kivett levest.
- Tálaljuk pár csepp lime-lével és késhegynyi vajjal, összeaprított petrezselyemzölddel megszórva.


Még nincs hozzászólás