Melengető levesek a hűvösebb őszi napokra
Ahhoz, hogy egy igazán hűvös és szürke őszi napot feldobjunk, elég lehet egy melengető, laktató leves.
Számos finom alapanyag közül választhatunk ebben az évszakban, így változatosan kényeztethetjük magunkat és a családot is. Ehetjük ebédre vagy vacsorára, de akár sós nasi helyett is. Ezúttal egy kicsit elszakadunk a bableves és a ragulevesek világától, és inkább olyan fűszeres változatokat gyűjtöttünk csokorba, amelyekben a főszereplő valamilyen zöldség. Ha mellé gyertyafényt, illatos füstölőt és hangulatos zenét mérünk, máris sokkal jobb kedvünk lesz még egy zord és rohanós hétköznapon is.
A levesekhez minden esetben alaplé szükséges, amelyet több módon elkészíthetünk. A legegyszerűbb, ha biohúsleves- vagy zöldségleveskockát oldunk fel vízben. Az is remek megoldás, ha a vasárnapi húslevesből teszünk félre, és ezt használjuk. (Érdemes ezért mindig lefagyasztani belőle későbbi felhasználásra)
De úgy is elérhetjük a jó ízt, ha vízzel engedjük fel a leveseket, és 5-6 evőkanálnyi mentes levesízesítőt szórunk még bele, de ebben az esetben a sót se feledjük el. Amennyiben zöldségalaplevet használunk, úgy a melengető levesünk vegán is lesz egyben.
Vöröslencse-leves
Hozzávalók:
- 100 g szárított vörös lencse
- 2 nagyobb szál sárgarépa
- 3-4 szál szárzeller
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál szárított kakukkfű
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 3 kocka hús- vagy zöldségleveskocka
- 1 mokkáskanál őrölt koriander
- 1,5 liter víz
- koriander vagy petrezselyemzöld díszítéshez
Elkészítése:
- A sárgarépát vágjuk egy centi vastag karikákra, és a szárzellert is aprítsuk fel két centis darabokra.
- A megtisztított vöröshagymát vágjuk nagyobb darabokra.
- A megmosott vörös lencsét tegyük egy fazékba, és adjuk hozzá a többi zöldséget.
- Öntsük rá a vizet, és dobjuk bele a húsleveskockákat és az őrölt koriandert is.
- Főzzük addig lefedve alacsony hőmérsékleten, amíg a lencse és a zöldségek is megpuhulnak.
- Tálalhatjuk így is, de összeturmixolva krémlevesként is. A tetejére szórjunk összeaprított petrezselyemzöldet, esetleg korianderzöldet.
Sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 1 liter csirkehúsalaplé
- 1,5 dl tejszín
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy főzni való burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- fél teáskanál őrölt koriander
- késhegynyi őrölt szerecsendió
- 1-2 zsemle a tálaláshoz
Elkészítése:
- Az olívaolajon pároljuk üvegesre a felkockázott vöröshagymát
- Szórjuk rá az őrölt koriandert és az őrölt köményt, és keverjük össze, majd ezután azonnal dobjuk rá a meghámozott és felkockázott sütőtököt és a szintén felkockázott burgonyát.
- Keverjük össze, és öntsük rá a húslevest.
- Tegyük bele a fokhagymát és főzzük addig lefedve, alacsony hőmérsékleten, amíg a sütőtök és a burgonya megpuhul.
- Botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
- Egy serpenyőbe tegyünk pár csepp olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott zsemléket. Pirítsuk addig, amíg világosbarna színt kapnak. Ezzel szórjuk meg a sütőtökkrémleves tetejét.
Gombakrémleves
Hozzávalók:
- 1,5 liter húsleves
- 1 kg barna csiperke
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 6 csapott evőkanál búzaliszt
- 3 teáskanál kakukkfű
- fél teáskanál őrölt fekete bors
- friss petrezselyem zöld a tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy magas falú serpenyőben vagy lábasban olvasszuk össze a vajat és az olajat, majd tegyük bele a felkockázott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre.
- Dobjuk rá a felszeletelt gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel, fekete borssal, és keverjük össze.
- Öntsük rá a bort, és pároljuk 2-3 percig.
- Szórjuk meg liszttel a gombát, és keverjük össze, majd öntsük fel a húslevessel.
- Keverés után főzzük alacsony hőfokon, lefedve 15-20 percig. Idő közben kétszer-háromszor keverjük meg.
- Amikor megfőtt a gomba, botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
- Aprított, friss petrezselyemzölddel tálaljuk.
Kukoricaleves
Hozzávalók:
- 500 g fagyasztott vagy konzerv csemegekukorica
- 1,5 liter csirkehúsalaplé
- 1 dl olívaolaj
- 1 nagyobb főzni való burgonya
- 2 kisebb szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- késhegynyi őrölt fekete bors
- só, ízlés szerint
- 5 dkg vaj
- 1 lime a tálaláshoz
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
Elkészítése:
- Lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Dobjuk rá az apró kockákra vágott sárgarépát és burgonyát, keverjük össze, és adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Pároljuk addig, amíg a sárgarépa megpuhul.
- Öntsük hozzá a húslevest, keverjük össze, és ízlés szerint tegyünk bele őrölt fekete borsot, sót, majd dobjuk bele a kukoricát.
- Alacsony hőmérsékleten, lefedve főzzük addig, amíg a kukorica megpuhul. Konzerv esetében elég 5 perc is.
- Vegyük ki a leves harmadát, a többit botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a kivett levest.
- Tálaljuk pár csepp lime-lével és késhegynyi vajjal, összeaprított petrezselyemzölddel megszórva.
Még nincs hozzászólás