A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Melengető levesek a hűvösebb őszi napokra

Ahhoz, hogy egy igazán hűvös és szürke őszi napot feldobjunk, elég lehet egy melengető, laktató leves.

Fotó: Shutterstock.com

Számos finom alapanyag közül választhatunk ebben az évszakban, így változatosan kényeztethetjük magunkat és a családot is. Ehetjük ebédre vagy vacsorára, de akár sós nasi helyett is. Ezúttal egy kicsit elszakadunk a bableves és a ragulevesek világától, és inkább olyan fűszeres változatokat gyűjtöttünk csokorba, amelyekben a főszereplő valamilyen zöldség. Ha mellé gyertyafényt, illatos füstölőt és hangulatos zenét mérünk, máris sokkal jobb kedvünk lesz még egy zord és rohanós hétköznapon is.

A levesekhez minden esetben alaplé szükséges, amelyet több módon elkészíthetünk. A legegyszerűbb, ha biohúsleves- vagy zöldségleveskockát oldunk fel vízben. Az is remek megoldás, ha a vasárnapi húslevesből teszünk félre, és ezt használjuk. (Érdemes ezért mindig lefagyasztani belőle későbbi felhasználásra) 

De úgy is elérhetjük a jó ízt, ha vízzel engedjük fel a leveseket, és 5-6 evőkanálnyi mentes levesízesítőt szórunk még bele, de ebben az esetben a sót se feledjük el. Amennyiben zöldségalaplevet használunk, úgy a melengető levesünk vegán is lesz egyben.

Vöröslencse-leves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 100 g szárított vörös lencse
  • 2 nagyobb szál sárgarépa
  • 3-4 szál szárzeller
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál szárított kakukkfű
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • 3 kocka hús- vagy zöldségleveskocka
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1,5 liter víz
  • koriander vagy petrezselyemzöld díszítéshez

Elkészítése:

  1. A sárgarépát vágjuk egy centi vastag karikákra, és a szárzellert is aprítsuk fel két centis darabokra.
  2. A megtisztított vöröshagymát vágjuk nagyobb darabokra.
  3. A megmosott vörös lencsét tegyük egy fazékba, és adjuk hozzá a többi zöldséget.
  4. Öntsük rá a vizet, és dobjuk bele a húsleveskockákat és az őrölt koriandert is.
  5. Főzzük addig lefedve alacsony hőmérsékleten, amíg a lencse és a zöldségek is megpuhulnak.
  6. Tálalhatjuk így is, de összeturmixolva krémlevesként is. A tetejére szórjunk összeaprított petrezselyemzöldet, esetleg korianderzöldet.

Sütőtökkrémleves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 liter csirkehúsalaplé
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy főzni való burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • késhegynyi őrölt szerecsendió
  • 1-2 zsemle a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Az olívaolajon pároljuk üvegesre a felkockázott vöröshagymát
  2. Szórjuk rá az őrölt koriandert és az őrölt köményt, és keverjük össze, majd ezután azonnal dobjuk rá a meghámozott és felkockázott sütőtököt és a szintén felkockázott burgonyát.
  3. Keverjük össze, és öntsük rá a húslevest.
  4. Tegyük bele a fokhagymát és főzzük addig lefedve, alacsony hőmérsékleten, amíg a sütőtök és a burgonya megpuhul.
  5. Botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
  6. Egy serpenyőbe tegyünk pár csepp olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott zsemléket. Pirítsuk addig, amíg világosbarna színt kapnak. Ezzel szórjuk meg a sütőtökkrémleves tetejét.

Gombakrémleves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 1,5 liter húsleves
  • 1 kg barna csiperke
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6 csapott evőkanál búzaliszt
  • 3 teáskanál kakukkfű
  • fél teáskanál őrölt fekete bors
  • friss petrezselyem zöld a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Egy magas falú serpenyőben vagy lábasban olvasszuk össze a vajat és az olajat, majd tegyük bele a felkockázott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre.
  2. Dobjuk rá a felszeletelt gombát, majd fűszerezzük kakukkfűvel, fekete borssal, és keverjük össze.
  3. Öntsük rá a bort, és pároljuk 2-3 percig.
  4. Szórjuk meg liszttel a gombát, és keverjük össze, majd öntsük fel a húslevessel.
  5. Keverés után főzzük alacsony hőfokon, lefedve 15-20 percig. Idő közben kétszer-háromszor keverjük meg.
  6. Amikor megfőtt a gomba, botmixerrel pürésítsük, majd keverjük bele a tejszínt.
  7. Aprított, friss petrezselyemzölddel tálaljuk.

Kukoricaleves

Fotó: Shutterstock.com

Hozzávalók:

  • 500 g fagyasztott vagy konzerv csemegekukorica
  • 1,5 liter csirkehúsalaplé
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 nagyobb főzni való burgonya
  • 2 kisebb szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • késhegynyi őrölt fekete bors
  • só, ízlés szerint
  • 5 dkg vaj
  • 1 lime a tálaláshoz
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. Lábasban hevítsük fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a felkockázott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
  2. Dobjuk rá az apró kockákra vágott sárgarépát és burgonyát, keverjük össze, és adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát. Pároljuk addig, amíg a sárgarépa megpuhul.
  3. Öntsük hozzá a húslevest, keverjük össze, és ízlés szerint tegyünk bele őrölt fekete borsot, sót, majd dobjuk bele a kukoricát.
  4. Alacsony hőmérsékleten, lefedve főzzük addig, amíg a kukorica megpuhul. Konzerv esetében elég 5 perc is.
  5. Vegyük ki a leves harmadát, a többit botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a kivett levest.
  6. Tálaljuk pár csepp lime-lével és késhegynyi vajjal, összeaprított petrezselyemzölddel megszórva. 

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!