A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Meddig tart a mindörökké?

Létezik örök szerelem? Létezik olyan, hogy holtodiglan-holtomiglan, örökké boldogan? Vagy ezt csak tizenhat évesen gondoljuk?

Fotó: Shutterstock.com

Mindenkinek az életében vannak kivételes pillanatok. Holdfényes éjszakán, amikor úgy érezzük, megtaláltuk a nagy őt. Izzadt, koromfekete fürtjei közé suttogjuk, kívüled soha senkit nem fogok szeretni. Mondjuk és hisszük.

Ott, akkor, amikor a szerelem hormonjai szétáradnak a testünkben, és elönt a vágy. Olykor elismételjük ígéreteinket az oltár előtt is, hófehér ruhában, életünk legszebb napján. Nem hazudunk. Akkor hisszük, hogy így lesz.

Pedig józan ésszel elvárható-e egy embertől, hogy egy életen át ő legyen a mindenünk? Barátunk, partnerünk gondban, ágyban, gyereknevelésben. Életfogytiglan ő legyen számunkra az anyagi biztonság, a tökéletes szellemi társ, lelki vigasz, sőt a kaland.

Elvárhatjuk-e egy másik embertől, hogy ne legyen öröme rajtunk kívül? Betölthetjük-e egy hosszú életen át egy másik ember minden percét? Van, aki szerint igen, mások szerint nem.

Zoé szerint igen, van örök szerelem

Zoé (28) gimnazistaként szeretett bele barátnője akkor sajnos már nős bátyjába. Anélkül, hogy ezt átgondolta volna, csalhatatlan női ösztönével megérezte, hogy jó apa lesz, és megbízható férj, ha sikerül őt attól a másik nőtől elcsábítani. A hadjárat a férfi szívéig, onnan az ágyáig vezetett.

A roham rövid volt és célratörő. Amikor az ember tizenhat, szőke és ártatlan, elég meggyőző hatást tud gyakorolni a férfiakra. Zoé hatása alól Tomi sem tudta kivonni magát. Néhány hét elég volt, hogy a férfi úgy érezze, talán egy kicsit túl korán nősült. Igazán kár lenne kihagyni mindazt az izgalmat, amit az élet még tartogat.

S mivel Tomit úgy nevelték, hogy a megcsalás bűn, hát beadta a válókeresetet. A válás gyorsan zajlott, tulajdon, gyerek nem hátráltatta a szakítást. S nem telt bele fél év, Zoé és Tomi már együtt aludtak. Érettségi után pedig összeházasodtak.

Zoé az első perctől kezdve tudta, hogy mit vár el a férjétől. Anyagi biztonságot, egészséges szexet, azt, hogy szeresse a gyerekeiket, akik majd születnek. Nem gondolta, hogy minden gondját vele kell megbeszélnie, hogy minden szabadidejét vele kell töltenie. Ezért biztos volt benne, hogy kapcsolata a férjével örökké szép lesz.

– Hogy mitől? – kérdez a kérdésre vissza. – Hát attól, hogy tiszteletben tartjuk egymás szabadságát. Ez nem azt jelenti azt, hogy megcsaljuk egymást, bár szerintem még ez is beleférhet. Hanem azt, hogy nem a másiktól várjuk el, hogy minden igényünket kielégítse.

Nem kényszerítjük rá, hogy futni járjon velünk, ha ő ezt nem akarja, nem vele beszéljük meg a munkahelyi pletykákat, és nem kívánjuk tőle, hogy velünk együtt nézze napi betevő sorozatunkat. Így kapcsolatunk nem válik börtönné – szokta magyarázni kicsit fontoskodva.

– Egy kapcsolat attól válik kiegyensúlyozottá, ha mindkét fél megtartja benne önállóságát. Ez nem azt jelenti, hogy másokkal bújik ágyba, hanem azt, hogy van önálló munkája, szabadidős elfoglaltsága, vannak barátai. Ezért én biztos vagyok benne, hogy a mi házasságunk holtomiglan-holtodiglan fog tartani.

Györgyi szerint nem, a lángolás nem tart örökké

Gyöngyi (38), akinek két házasságából három gyereke született, két válás után is úgy gondolja, örök a szerelem.

– Mármint az érzés örök – mondja, és elneveti magát. – Csak éppen vándorol. Személyt keres magának, akibe költözhet. Én szeretem a szerelmet.

Amikor szerelmes vagyok, minden könnyen megy. A munka, a sport, a fogyókúra. Kreatív leszek és álmodozó. Hirtelen kedvesnek látom a szomszéd utálatos gyerekét, képes vagyok derűsen végighallgatni anyám szónoklatait mindig ugyanarról.

Róla, aki tökéletes, aki mindent feláldozott értem és a gyerekeimért, valamint rólam, akinek még mindig nem nőtt be a feje lágya, és arra sem képes, hogy egy fél órát töltsek vele hetente. Ha szerelmes vagyok, romantikusnak találom az őszi eső szüntelen kopogását. Amikor szerelmes vagyok, még a telet is szeretem.

Nem vagyok hajlandó lemondani a szerelemről. Nem maradok benne egy rossz, kihűlt, unalmas kapcsolatban csak azért, mert a társadalom ezt várja tőlem. Csak azért, mert esetleg anyagi biztonságot nyújt. Nem félek attól, hogy egyszer csak majd egyedül maradok.,

Azt gondolom, hogy az ember akkor kezd öregedni, amikor beletörődik abba, hogy az álmai nem válnak valóra. Nem értem, hogy miért kellene beletörődnünk a szellemi és szerelmi sivárságba, a szex nélküli hétköznapokba és az öröm nélküli ünnepekbe.

Mindenki tudja, hogy a lángolás nem tart örökké, és hogy többre vágyunk annál, mint amit egyetlen ember megadhat. Mégsem tűrjük a többes kapcsolatot. Pedig a szerelem nem krumpli, nem lesz kevesebb attól, ha másnak is adunk belőle.

Fotó: Shutterstock.com

Szerelemhormonok

Sok vizsgálatot végeztek már a biokémikusok és agykutatók annak kiderítésére, hogy mi történik szervezetünkben, amikor szerelmesek vagyunk. Milyen hormonok, molekulák termelődnek ilyenkor. S persze az is régóta izgatja a tudósokat, hogy meddig.

Tudják, hogy a dopamin az érzelmekért leginkább felelős, fokozott figyelmet, izgatottságot szabályozó ingerületátvivő anyag. Erősen befolyásolja az érzékelést és a hangulatot. Serkenti a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődését is.

Szerelem idején ennek a dopamin nevű hormonnak a termelődése is fokozódik. Azonban ezek a hormonok állítólag csupán harminc hónapig termelődnek intenzíven. Körülbelül négy év elteltével egészen másfajta anyagok kezdenek keringeni a vérben.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez azért van így, mert körülbelül ennyi időre van szükség az utód nemzéséhez, a szoptatáshoz és a gyerekek biztonságához. Utána a szervezet megnyitja az utat, az új szerelem, az új utód nemzésére. A válási statisztikákból is kiderül, hogy a legtöbb szakítás éppen a kapcsolatok ötödik évében következik be.

Ismétlődő monogámia

A szaporodás sikerének két alapvető feltétele egyrészt, hogy az anya és a gyermeke közt alakuljon ki erős kötődés, valamint hogy az apa vegyen részt a gyerek nevelésében. Az evolúció, mint annyi mást, ezt sem bízta a véletlenre.

A kötődés, illetve a szeretet biológiai alapjait az oxitocin és prolaktin nevű hormonok biztosítják. Ráadásul az oxitocinnak erős szorongáscsökkentő és eufóriát okozó hatása is van. Már a szüléskor nagy adagban jelen van, s az első pillanattól megalapozza az anya–gyermek egymáshoz való kötődését, a szeretet kialakulását.

A szerelem elmúltával a „szerelem hormon”, a dopamin termelődését a „szeretet hormon” az oxitocin kiáramlása követi, megteremtve a biológiai alapját annak, hogy a szerelmesekben fokozódjon az egymáshoz tartozás, a felelősség, az érzelmi elégedettség érzése.

Sajnos azonban a férfiak homloklebenyében, mely terület a szexuális vonzalomért és a képi befogadásért felelős, bizonyos ingerek hatására (pl. egy szép nő látványa, vagy illata) aktivizálódnak az idegsejtek. Ezért állítják bizonyos kutatók, hogy az ember, ismétlődő monogámiára van programozva.

Címkék: szeretet, házasság, boldogság, szakítás, örök szerelem, holtomiglan, holtodiglan, csaladaéapítás, szerelmi hormon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!